Afgepakte criminele goederen teruggeven aan burgers

Meer investeren in aanpak ondermijning en opbrengst teruggeven aan de maatschappij

Afgepakte criminele goederen teruggeven aan de maatschappij: met deze nieuwe strategie wil Rotterdam het maatschappelijk draagvlak voor de aanpak van ondermijnende criminaliteit op een innovatieve manier vergroten. Afgelopen jaar is in Rotterdam ervaring opgedaan met deze werkwijze, zo blijkt uit de jaarrapportage 2017.

De gift van een inbeslaggenomen drugsboot aan het Rotterdamse Scheepvaart en Transportcollege najaar 2017 was een goed voorbeeld van deze strategie. Rotterdam wil deze werkwijze uitbreiden. ‘We pakken flink wat geld en goederen af van criminelen. Samen met het Openbaar Ministerie wil ik er voor zorgen dat dit vaker teruggaat naar de wijken die het meest lijden onder deze vorm van criminaliteit. Zo laten we zien dat criminaliteit niet loont en investeren we het geld daar waar dit het hardst nodig is’, aldus burgemeester Ahmed Aboutaleb, die vandaag de jaarrapportage naar de Rotterdamse Raad zond.
Ondermijning treedt op waar boven- en onderwereld verstrikt raken. In Rotterdam maken de partners, Openbaar Ministerie, politie, Belastingdienst, RIEC en de gemeente Rotterdam onzichtbare ondermijning zichtbaar en pakken deze aan. Dat doen de partners gezamenlijk, ze delen bijvoorbeeld informatie om te kunnen reageren op zaken die niet kunnen kloppen: een winkel waar zelden een klant binnenstapt en kapperszaken zonder stoel. Ondermijning drukt eerlijke economie weg, vergiftigt het opvoedingsklimaat en bedreigt de maatschappelijke integriteit.

Rotterdam wil vernieuwende wegen bewandelen om deze complexe vorm van criminaliteit te voorkomen en te bestrijden. Dit willen we niet alleen doen door vernieuwende werkwijzen, maar ook door ondermijnende criminaliteit waar mogelijk te voorkomen en vroegtijdig te signaleren. Dit vraagt om meer mogelijkheden ten aanzien van informatiedeling voor de overheid en aanpassing van wet- en regelgeving op landelijk niveau.

Ook in 2017 werden er weer aanzienlijke resultaten geboekt (selectie):

  • Vastgoed: 10 bestuurlijke boetes wegens onttrekken van woningvoorraad opgelegd; 17 BIBOB-onderzoeken m.b.t. vastgoed uitgevoerd; kennisbijeenkomst met 6 grote vastgoedeigenaren met als doel het signaleren en voorkomen van misbruik van hun panden; 7 winkelpanden aan de Mathenesserweg getransformeerd naar woningen zodat stichtingen en winkels die zich niet aan de regels houden niet kunnen terugkeren.
  • Drugs: 82 vangsten door het HARC-team; 5.264 kilo cocaïne, 2.708 kilo marihuana, 514 kilo heroïne en 999.321 pillen synthetische drugs in beslag genomen;
  • Financiële transacties en crimineel vermogen: beslag gelegd op circa 73 miljoen euro; 19 geldtransactiekantoren gecontroleerd;
  • Spaanse Polder: 15 integrale controles waarvan 12 binnen de autobranche; 5 bestuurlijke sluitingen; afsluiten BOA-convenant waardoor handhavers van Schiedam en Rotterdam in beide gemeenten kunnen werken.
  • Branches: 16 Bibob-onderzoeken; 6 bestuurlijke sluitingen; 5 vergunningen ingetrokken.

Lees meer hierover:

Lees dit bericht op de website.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Maarten Molenbeek, bestuursvoorlichter, tel. 06 - 22661917 of me.molenbeek@rotterdam.nl

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Trouwringen bij caféruzie

(Door Jim Postma)

Tijdens mijn inmiddels duizenden cafébezoeken in deze stad maakte ik heel wat caféruzies mee. Koning Alcohol was en is daarin meestal de boosdoener. Zo was ik ooit getuige dat in ons bekend café ‘De Schouw’ aan de Witte de Withstraat een barbaarse ruzie ontstond over een gokautomaat. Een toen nog jonge collega van mij, Piet Koster van Het Vrije Volk, werd in het conflict door een brute dronkenman neergeslagen. Met een bloedend gezicht lag hij op de grond.

Pas later bleek dat die lafhartige klap (onze Piet kon zich amper of niet verdedigen) zijn grootste geluk ter wereld werd. Op de gokkast zelf won hij namelijk - zoals zo velen - amper wat of niets. Toen hij op dat moment uitgestrekt lag, ontfermde zich een onbekende schone jonge dame over hem. Zij hielp hem overeind en verzorgde zijn wonden. Het werd liefde op het eerste gezicht. Piet en Vera trouwden later met elkaar, kregen kinderen en het werd tot in de lengte van dagen één groot stralend huwelijk…

Na die gemene rot klap heeft Piet overigens nooit meer op een gokkast gespeeld. Zo wijs was hij wel. Liefde en geluk zijn namelijk nooit te winnen op zo’n duivelse, vaak verslavende, kast. Inmiddels is mijn goede collega van destijds, dus Piet Koster, al weer enkele jaren geleden overleden.

Kemphanen
Recent was ik weer getuige, nu in café Centraal aan de Zwartjanstraat, van zo’n onbenullige caféruzie. Toevallig zat ik met mijn barkruk tussen de twee kemphanen in. Het ging om een gepensioneerde zwaarlijvige slager en een gesjeesde filosoof met een grote grijze bromsnor. De aanleiding van de barruzie was de leesbril van de overigens homofiele slager. Vervolgens gingen zij elkaar uitmaken voor ‘rotte vis’, zoals je ziet in de strips van Astrix en Obelix.

In hun scheldkanonnade werd zelfs God meerdere malen vervloekt. Totdat barkeepster Yvonne de boel probeerde te sussen door te zeggen: ‘God bestaat helemaal niet!’

De beide kemphanen werd hierdoor even de mond gesnoerd. Toen zei Yvonne: ‘God zit in jezelf..’ De filosoof dacht even na en zei toen aarzelend: ‘O, Die zit dus in je hersenen.’

Waarop de slager opnieuw begon met: ‘Dan zit Die zeker niet in jou. Want jij hebt helemaal geen hersenen!’

Nu ontplofte de filosoof tegen de slager, met: ‘Weet je wat jij bent hè. Een vuile vieze ruige varkenspoot.’

Op dat moment stond ‘Ruud de glazenwasser’ op. Een krachtpatser met het figuur van Jerommeke uit Suske en Wiske.

Onderweg naar de café-uitgang sprak hij vredelievend met zijn bekende gulle lach:

‘Heren, heren toch! Ben zo weer terug. Ik ga even twee trouwringen voor jullie halen!’


  • Nieuw

  • Reacties