Ons land zoemt: expo Wilde Bijen

Zoemende musea

Uniek: 11 musea in Nederland tonen dezelfde Wilde Bijen Expositie

De Nederlandse Natuurhistorische musea zoemen! Vanaf 15 april is op maar liefst 11 plekken, van Leeuwarden tot Maastricht en van Nijmegen tot Den Haag, 'Nederland Zoemt - een wilde bijen expositie' te zien. Nog niet eerder was in Nederland dezelfde expositie op hetzelfde moment bij zoveel musea tegelijkertijd te zien. De expositie is onderdeel van het landelijk project Nederland Zoemt, waarin diverse partijen in actie komen voor de wilde bijen in ons land.

Bezig als een bij
In de expositie, ontworpen in stoere punkstijl, stappen de bezoekers in de wereld van de bij en leren zo van alles over deze wonderlijke insecten. Zelf sjouwen met stuifmeel, rondlopen in een dik behaarde jas of de weg vinden in een bloem: het leven van bijen gaat niet over rozen!

Help!
Wilde bijen hebben het namelijk zwaar. Nederland biedt ze onvoldoende leefgebied, woonruimte en voedsel. Tijdens de expositie leert de bezoeker alles over het leven en het nut van wilde bijen, maar ook dat het helaas niet goed met ze gaat. Gelukkig besteedt de expositie ook aandacht aan oplossingen: wat kan je dan doen om ze te helpen? En, hoe kun je bijdragen aan onderzoek naar bijen?

Nederland Zoemt
Nederland Zoemt is een project van LandschappenNL, Naturalis, IVN en Natuur & Milieu, mogelijk gemaakt dankzij een extra bijdrage van de Nationale Postcode Loterij, met als doel het structureel vergroten van voedselaanbod en nestgelegenheid voor wilde bijen in Nederland.

Voor meer informatie:

https://www.nederlandzoemt.nl/doe-mee/partner-action/wilde-bijen-expositie/

De Wilde Bijen Expositie is tot stand gekomen dankzij steun van het Mondriaanfonds.


Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Dichter Peggy Verzett ontvangt de eerste Jana Beranováprijs

De eerste Jana Beranováprijs, vernoemd naar een levende Rotterdamse dichter, is toegekend aan Peggy Verzett voor haar baanbrekende en eigenzinnige poëzie. Verzett (1958) debuteerde in 2005 bij Van Oorschot met de bundel Prijken die buik. Bij Querido verschenen sindsdien Vissing (2010) en Haar vliegstro (2016). Stichting Woordnacht reikt de prijs met ingang van 2019 jaarlijks uit aan een auteur uit het Nederlandse taalgebied voor wie de artistieke vrijheid en integriteit vooropstaan; zonder te hechten aan waardering op basis van conventionele, modieuze en morele criteria. Aan de prijs is een bedrag verbonden van 3500 euro.

De Jana Beranováprijs 2019 wordt op zaterdag 26 oktober om 14.00 uur uitgereikt in Boekhandel Donner in aanwezigheid van Jana Beranová en de jury, bestaande uit Hugo Bongers, Thomas Möllmann, Wilma Scheffers en Dean Bowen. De gehele middag is gratis toegankelijk voor bezoekers van Woordnacht en Donner.

(van de redactie)

  • Nieuw

  • Reacties