Rotterdamse haven kolenvrij?

Rotterdamse gemeenteraad luidt afscheid van kolenoverslag in. Hoewel de overslag van kolen nu nog een groot deel van de handel in de Rotterdamse haven bepaalt, gaat daar snel een eind aan komen. Een meerderheid van de Rotterdamse gemeenteraad steunt een voorstel om de kolenoverslag in de Rotterdamse haven af te bouwen. Een voorstel van GroenLinks om afscheid te nemen van de kolenoverslag wordt gesteund door PvdA, D66, CDA, Nida en SP.

Het besluit van de gemeenteraad komt op een cruciaal moment. Het Havenbedrijf stond op het punt om het contract met EMO, de grootste steenkooloverslag van Europa, met 25 jaar te verlengen. GroenLinks-raadslid Arno Bonte, de indiener van het voorstel, noemt het ‘onbestaanbaar’ dat het huurcontract van EMO tot 2043 zou worden verlengd. “Als we klimaatverandering tegen willen gaan en de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs willen halen, dan zal Rotterdam afscheid moeten nemen van steenkolen.”

Het voorstel ‘Afscheid van kolen’ draagt havenwethouder Adriaan Visser op om samen met het Havenbedrijf een strategie te maken voor het afbouwen van de kolenoverslag in een tempo dat in lijn is met het klimaatakkoord van Parijs. Bonte verwacht dat de Rotterdamse haven uiterlijk in 2030 ‘kolenvrij’ zal zijn.

Jeroen Waardenburg. :
Arno Bonte nog nooit wat gedaan nog nooit gewerkt alleen vervelend doen,volstrekt niet serieus nemen.
En inderdaad met die motie loopt het wel los;en na 2043 is er nog steeds kolen overslag.

De politiek ook in onze Wereldstad Rotterdam niet relevant liegen en bedriegen is het enige waar ze goed in zijn.

woensdag 15 nov 2017

Hans Roodenburg :
Och, het loopt wel los met de motie. Zodra de werkgelegenheid in het geding is zal - vooral het linkerdeel van de raad - zich achter de oren krabben. Ik verwacht fasegewijze invoering met als uiterlijke datum 2043. Je kunt je klantjes van de haven die vooral in het Duitse achterland liggen niet in de kou laten staan. Arno Bonte van Groen Links heeft inderdaad een dosis boter op zijn hoofd. Ik had de motie een stuk geleidelijk al gemaakt. En vooral aan het goedwillende Havenbedrijf (voor niks?) duidelijk gemaakt dat er met 'links' niet te spotten valt. Nu kan het Havenbedrijf alle kanten op...

woensdag 15 nov 2017

Ronald Sörensen :
Arno Bonte heeft kilo's margarine op zijn hoofd.
De keuze voor kolencentrales is gemaakt toen GL in het college zat.
De Peveda ook, maar die hebben de laatste dertig jaar geen principe meer gehad!
En NIDA, die willen natuurlijk dat we olie van hun subsidiegevers gaan afnemen.

woensdag 15 nov 2017

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Dichter Peggy Verzett ontvangt de eerste Jana Beranováprijs

De eerste Jana Beranováprijs, vernoemd naar een levende Rotterdamse dichter, is toegekend aan Peggy Verzett voor haar baanbrekende en eigenzinnige poëzie. Verzett (1958) debuteerde in 2005 bij Van Oorschot met de bundel Prijken die buik. Bij Querido verschenen sindsdien Vissing (2010) en Haar vliegstro (2016). Stichting Woordnacht reikt de prijs met ingang van 2019 jaarlijks uit aan een auteur uit het Nederlandse taalgebied voor wie de artistieke vrijheid en integriteit vooropstaan; zonder te hechten aan waardering op basis van conventionele, modieuze en morele criteria. Aan de prijs is een bedrag verbonden van 3500 euro.

De Jana Beranováprijs 2019 wordt op zaterdag 26 oktober om 14.00 uur uitgereikt in Boekhandel Donner in aanwezigheid van Jana Beranová en de jury, bestaande uit Hugo Bongers, Thomas Möllmann, Wilma Scheffers en Dean Bowen. De gehele middag is gratis toegankelijk voor bezoekers van Woordnacht en Donner.

(van de redactie)

  • Nieuw

  • Reacties