‘Zomer boven café Centraal’

6734-zomer-boven-caf-centraal

(Door Jim Postma)

ROTTERDAM-NOORD – Onder de nieuwsgierige en kritische ogen van een deel van de ‘Rotterdamse kroegtijgers’ is afgelopen woensdag in de 1e Pijnackerstraat een 'muurschilderij' geplaatst van Rotterdams kunstenaar Tom Waakop Reijers.

In een antieke gouden lijst van 5.80 meter lengte en 2.30 meter breedte. Het hangt pal boven café Centraal, op de hoek van de Zwartjanstraat. Het gaat om een afbeelding van een van de werken van de Tsjechische kunstenaar Alfons Mucha, ‘vrij verbeeld door Waakop Reijers.’ (Foto: Rinus Vuik)


Het reusachtige portret is zeer kleurrijk uit de serie ‘Zomer, de vier Jaargetijden’ uit eerder door Mucha gemaakte schilderijen rondom de vorige eeuwwisseling (1897 – 1900). Het was ceremoniemeester Fred de Jong (voormalig manager van de Doelen, ‘mister Doelen’) die hier lovende woorden over sprak, gevolgd door Theo Coskun van de gebiedscommissie Noord. De uitbaters van café Centraal Frans en Anneke Companje onthulden voor tientallen belangstellenden het schilderij.

Het zojuist onthulde schilderij aan de muur boven café Centraal. (Foto: Rinus Vuik)

Schilder en beeldhouwer Tom Waakop Reijers: ‘Toen ik via de gebiedscommissie de opdracht kreeg, wilde ik iets maken dat ook past in het tijdsbeeld van het oude cafégebouw, zo rond de jaren twintig in de vorige eeuw. Het is dus Mucha geworden, in Jugendstil (Art Nouveau) rondom die tijd. Ik ben er zo’n vijf maanden aan bezig geweest, geschilderd op Ki-kern, een veredelde trespa-kunststof. Het is geheel weerbestendig en gaat zeker zo’n dertig jaar mee, voordat er weer onderhoud aan moet worden gedaan.’

Jim Postma.

Het schilderij vanuit een andere hoek. (Foto: Rinus Vuik)

Theo Coskun van de gebiedscommissie Noord was eveneens van de partij. Foto: Rinus Vuik.

‘Mister Doelen’, alias Fred de Jong bij het ten doop houden van het nieuwe schilderij boven café Centraal, 1e Pijnackrestraat, hoek Zwartjanstraat. (Foto: Rinus Vuik)

Links Anneke Companje van café Centraal, naast het echtpaar Waakop Reijers, Ellen en Tom, de uitvoerder van het nieuwe schilderij ‘Zomer’. (Foto: © Rinus Vuik)

Fred de Jong staat hier naast Anneke Companje, rechts van haar Frans Companje (Foto © Rinus Vuik)

Fred de Jong en Frans Companje heffen hier het glas na de onthulling van het schilderijdoek.(Foto © Rinus Vuik)

Foto: Rinus Vuik)

Een vrolijk onderonsje met rechts Jana Beranová, voormalig stadsdichteres. (Foto © Rinus Vuik)

Fred de Jong als de ‘buurtregisseur met op de achtergrond links verslaggever Jim Postma. (Foto © Rinus Vuik)

Op de foto v.l.n.r.: Fred de Jong, Ellie Waakop Reijers, Frans en Anneke Companje, Tom Waakop Reijers, Theo Coskum en Jana Beranová in een gezellig onderonsje na de onthulling van ‘Zomer’ bij café Centraal. (Foto: Rinus Vuik)

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

De geschiedenis van waterThe history of water

‘The history of water’
has never been written

Until today

The history of water
is now being written
by a small fountain
at the end of Henszlemann Imre utca,
in the city of Budapest,
Hungary

- with bright blue water from the Danube

And what a page-turner it is!

(Piccalilly)


  • Nieuw

  • Reacties