PvdA: ‘Eneco niet in de uitverkoop’

6717-pvda-eneco-niet-in-de-uitverkoop

“Gooi Eneco niet in de uitverkoop, hou vast aan duurzaamheid en banen!”

De PvdA Rotterdam, Den Haag en Dordrecht willen dat de gemeente aandeelhouder blijft van Eneco, en daarmee vasthoudt aan de duurzame koers van het bedrijf en de paar duizend banen in de stad. PvdA fractievoorzitter Leo Bruijn: “Eerdere verkoop van Nuon en Essent liet zien dat zij gelijk hun banen naar het buitenland brachten. Tevens zijn zij de slechts presterende energieleveranciers op het gebied van duurzaamheid.”

De PvdA fracties zien dan geen reden tot verkoop: “Het is niet de eerste keer dat rechtse partijen als een stelletje snelle verkoopcowboys onze maatschappelijke bezittingen te grabbel gooien. Het Havenbedrijf en de AVR zijn destijds ook voor een hijgerige grijpstuiver van de hand gedaan. We hebben daar nu geen grip meer op”, aldus Leo Bruijn.

De verkoop van Eneco kan de gemeente in één klap honderden miljoenen opleveren. Het is wel nog maar de vraag of de opbrengst wordt geïnvesteerd in duurzaamheid. Bruijn: “Het zou natuurlijk mooi zijn als dat geld één op één besteed wordt aan de isolatie van woningen en verduurzaming van onze energievoorziening. Echter laten de eerdere verkoop van Essent en Nuon zien dat lokale overheden het geld oppotten, gaten in de begroting dichten of, nog erger, dat het terecht komt in meer asfalt.”

De PvdA ziet liever dat de gemeente de grip op het bedrijf vergroot. “Eneco is nu een van de meest duurzame energieleveranciers. Als we de aandelen van de hand doen, is er nul garantie dat ze vast blijven houden aan die koers. Daarnaast zorgt Eneco nu voor een paar duizend directe banen in Rotterdam: “De verkoop van Essent en Nuon liet zien dat de nieuwe investeerders de banen direct naar het buitenland overhevelden om snel meer rendement te pakken. Voor een stad als Rotterdam, met een torenhoge werkloosheid, zou dat een grote tegenslag zijn.”

jan Tak :
De PvdA is in deze kort van memorie, immers stond de partij op 16 mei 1992 achter het besluit totde 'strategische (her)positionering en de juridische
verzelfstandiging van het Gemeente-Energiebedrijf" waardoor het GEB een NV. werd waaruit later, door samenvoeging met de GEB's van Den Haag en Dordrecht, de ENECO ontstond.
Iedereen en zijn maat zag het gebeuren en de bevolking van R.dam, die kort daarvoor nog een extra bijdrage voor overname van het kabelTV bedrijf had opgebracht, protesteerde maar werd niet door de Raad gehoord. De extra bijdrage kwam i.t.t. hetgeen was beloofd nimmer meer bij de burger terug.
We werden verkocht en verraden met dank aan de Raad.

zaterdag 16 sep 2017

Jan Jaap Vogel :
@Hans,

Als je het mij vraagt, ligt de grens bij eerste levensbehoeften en een sociale ondergrens.
Energie, water, internet, gezondheidszorg, scholing, OV zouden niet aan de vrije markt overgelaten mogen worden.
Je punt over bureaucratie ben ik me van bewust. Met de juiste vorm van toezicht op de bedrijfsprocessen, moet dit te voorkomen of minimaliseren zijn.
Ik betwijfel of cocurrentie in deze sectoren een goede zaak is.
Ziektekostenverzekeraars of energieleveranciers die voetbalclubs sponsoren ( om maar iets te nomen) dat gaat me te ver; dat hoort niet bij een maatschappelijk broodnodige dienst. het systeem slaat daar door.

Wat de mening van de PvdA nu en in het verleden is, maakt me niet uit.

donderdag 14 sep 2017

Ronald Sörensen :
Je hebt gelijk Hans.
gezegd moet worden, dat de PvdA - waarom dat logo erbij? - in deze periode net iets minder opportunistisch is in haar oppositie dan de VVD.
Ach ja, horen bij hetzelfde kartel natuurlijk.
Ik zei altijd "kliek", maar kartel dekt de lading beter. In schijn tegenstanders, maar in werkelijkheid hoeders van het ondemocratische bestel waar de Eigen leden van profiteren.

donderdag 14 sep 2017

Hans Roodenburg :
Waar ligt de grens van de vrije markt? De gezondheidszorg? Jan Jaap Vogel moet wel beseffen dat de vrije markt in het algemeen meer concurrentie (dus lagere prijzen!) en vaak verschillende voorwaarden betekenen. Als het onder de overheid valt, wil de bureaucratie nogal eens toenemen. De vrije markten willen dat vaak voorkomen om niet overdreven veel personeel te krijgen dat té weinig doet. Er is veel voor te zeggen om energiediensten naar de vrije markt te doen mét streng toezicht van overheidsfunctionarissen. Overigens was het een PvdA-wethouder die dacht dat het een mooie move was om voor de gemeente een zak geld binnen te krijgen.

donderdag 14 sep 2017

Jan Jaap Vogel :
Eerste levensbehoeften, moeten in mijn opinie nooit aan de vrije markt worden overgelaten.
De overgang van de energiediensten naar de vrije markt heeft erin geresulteerd dat de prijs omhoog is gegaan, terwijl de service slechter worden.

Het morele failliet van de vrije markt is wat mij betreft al lang bewezen.

woensdag 13 sep 2017

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

‘Zij die sterven gaan…’

(Door Jim Postma)

Gelooft u in ‘Match Fixing?’ Je zou het zelf ook nog haast gaan geloven na totaal verrassende uitslagen in ons ‘topvoetbal’. Eerst KNVB-bekerhouder Vitesse die op kinderlijk eenvoudige wijze in nota bene de eerste wedstrijd in deze competitie uit de beker wordt geknikkerd door de amateurs van Swift. Hoeveel hebben de ‘bookies’ hier niet aan verdiend?! En de ‘match fixers’ zelf hier en waar ook ter wereld. Niemand had deze uitslag kunnen voorspellen. Hoeveel was de inzet bij winst voor Swift?

Dan ons Feyenoord dat totaal onverwacht op zijn klootte krijgt in eigen stadion van NAC dat daar sinds mensenheugenis nog nooit had gewonnen. De grove blunder van Brad Jones waardoor het uiteindelijk 0-2 werd voor NAC. Toeval? Je zou haast denken van niet. Maar in ieder geval wel: Kassa!

Dan de verdere verrassing bij wederom Vitesse tegen Ajax in de Arena zelf. De 1-2 was hier zelfs nog geflatteerd. “Arena is vat vol cynisme’, kopt het AD van vandaag. Wederom kassa dus! De enige overeenkomst hier tussen Feyenoord en Ajax was de totale desinteresse. How come?

Dan was ook nog AZ-Excelsior (0-2) nog zo’n verrassing van de dag. Bij Excelsior kunnen ze het nog steeds niet geloven. En Utrecht-PSV (1-7) was nog veel meer zo’n uitslag van ongeloof. Spelen wij met zijn allen nu een competitie die door niemand meer is te voorspellen? Of is hier achter de schermen veel meer aan de hand? In ieder geval zijn niet meer te voorspellen wedstrijden wel goed voor de spanning. Tenzij je een slecht hart hebt natuurlijk.

Op de voorpagina van de overigens voortreffelijke AD/sportbijlage is heden te lezen: ‘In een sluimerende crisissfeer reist Feyenoord vandaag naar Napels voor een eveneens weer cruciale wedstrijd in de Champions League tegen het Italiaanse Napoli. Als de stadionclub, trots kampioen van Nederland, met dezelfde mentaliteit morgen het veld betreedt als tegen recent Manchester City en NAC dan is onze titelhouder geen knip voor de neus meer waard.

Wordt de absolute meerwaardefactor van Dirk Kuyt nu al zo gemist dat de stadionploeg reeds aan het begin van deze competitie een totaal uitgebluste indruk wekt. Waar blijft de vlam in de pan die Feyenoord het hele afgelopen seizoen onder Kuyt vertoonde?!

Wel met veel lef en durf in de Kuip winnen van een wereldsterrenploeg als Manchester United en daarna als een schoolteam te worden afgedroogd met 0-4 door Manchester City in diezelfde Kuip. Met hoegenaamd geen enkele kans gecreëerd. Doordat de ploeg volkomen laf voetbalde met groot ontzag voor sterrenploeg City.

Wie deze laatste wedstrijd goed heeft geanalyseerd komt tot een schrikbarende Feyenoord onwaardige conclusie: achteruit voetballen en nog eens achteruit voetballen. Met een doelman die er meer dan een halve minuut over doet om de bal uit te trappen na reeds een 0-3 achterstand. Wat viel daarbij verder op? Dat er amper een Feyenoorder stond op de helft van City, waardoor de druk alsmaar groter werd.

Of je nu met 0-4 verliest (had ook 0-6 kunnen zijn) je laat ten minste aanvallend voetbal zien. De grote kracht van Feyenoord. Daarom moeten er bij Napoli, om ten minste nog een kansje te maken, minstens drie tot vier man blijven hangen op de helft van de Italianen. Als vanuit de verdediging dan weer de bal wordt veroverd op Napoli, meteen een trap naar voren naar onze aanvallers. En beslist geen tikkie-takkie van achteren naar voren. Want dat spelletje zijn wij eenvoudig niet machtig. Dus schoenmaker hou je bij de leest.

Beter met opgeheven hoofden met 3-2 verliezen van Napoli (of gelijk met 2-2), dan met laf achteruit voetbal wederom een klap van de molen te krijgen.

Legionairs: ‘Zij die sterven gaan, groeten U!’

  • Nieuw

  • Reacties