PvdA: ‘Eneco niet in de uitverkoop’

6717-pvda-eneco-niet-in-de-uitverkoop

“Gooi Eneco niet in de uitverkoop, hou vast aan duurzaamheid en banen!”

De PvdA Rotterdam, Den Haag en Dordrecht willen dat de gemeente aandeelhouder blijft van Eneco, en daarmee vasthoudt aan de duurzame koers van het bedrijf en de paar duizend banen in de stad. PvdA fractievoorzitter Leo Bruijn: “Eerdere verkoop van Nuon en Essent liet zien dat zij gelijk hun banen naar het buitenland brachten. Tevens zijn zij de slechts presterende energieleveranciers op het gebied van duurzaamheid.”

De PvdA fracties zien dan geen reden tot verkoop: “Het is niet de eerste keer dat rechtse partijen als een stelletje snelle verkoopcowboys onze maatschappelijke bezittingen te grabbel gooien. Het Havenbedrijf en de AVR zijn destijds ook voor een hijgerige grijpstuiver van de hand gedaan. We hebben daar nu geen grip meer op”, aldus Leo Bruijn.

De verkoop van Eneco kan de gemeente in één klap honderden miljoenen opleveren. Het is wel nog maar de vraag of de opbrengst wordt geïnvesteerd in duurzaamheid. Bruijn: “Het zou natuurlijk mooi zijn als dat geld één op één besteed wordt aan de isolatie van woningen en verduurzaming van onze energievoorziening. Echter laten de eerdere verkoop van Essent en Nuon zien dat lokale overheden het geld oppotten, gaten in de begroting dichten of, nog erger, dat het terecht komt in meer asfalt.”

De PvdA ziet liever dat de gemeente de grip op het bedrijf vergroot. “Eneco is nu een van de meest duurzame energieleveranciers. Als we de aandelen van de hand doen, is er nul garantie dat ze vast blijven houden aan die koers. Daarnaast zorgt Eneco nu voor een paar duizend directe banen in Rotterdam: “De verkoop van Essent en Nuon liet zien dat de nieuwe investeerders de banen direct naar het buitenland overhevelden om snel meer rendement te pakken. Voor een stad als Rotterdam, met een torenhoge werkloosheid, zou dat een grote tegenslag zijn.”

jan Tak :
De PvdA is in deze kort van memorie, immers stond de partij op 16 mei 1992 achter het besluit totde 'strategische (her)positionering en de juridische
verzelfstandiging van het Gemeente-Energiebedrijf" waardoor het GEB een NV. werd waaruit later, door samenvoeging met de GEB's van Den Haag en Dordrecht, de ENECO ontstond.
Iedereen en zijn maat zag het gebeuren en de bevolking van R.dam, die kort daarvoor nog een extra bijdrage voor overname van het kabelTV bedrijf had opgebracht, protesteerde maar werd niet door de Raad gehoord. De extra bijdrage kwam i.t.t. hetgeen was beloofd nimmer meer bij de burger terug.
We werden verkocht en verraden met dank aan de Raad.

zaterdag 16 sep 2017

Jan Jaap Vogel :
@Hans,

Als je het mij vraagt, ligt de grens bij eerste levensbehoeften en een sociale ondergrens.
Energie, water, internet, gezondheidszorg, scholing, OV zouden niet aan de vrije markt overgelaten mogen worden.
Je punt over bureaucratie ben ik me van bewust. Met de juiste vorm van toezicht op de bedrijfsprocessen, moet dit te voorkomen of minimaliseren zijn.
Ik betwijfel of cocurrentie in deze sectoren een goede zaak is.
Ziektekostenverzekeraars of energieleveranciers die voetbalclubs sponsoren ( om maar iets te nomen) dat gaat me te ver; dat hoort niet bij een maatschappelijk broodnodige dienst. het systeem slaat daar door.

Wat de mening van de PvdA nu en in het verleden is, maakt me niet uit.

donderdag 14 sep 2017

Ronald Sörensen :
Je hebt gelijk Hans.
gezegd moet worden, dat de PvdA - waarom dat logo erbij? - in deze periode net iets minder opportunistisch is in haar oppositie dan de VVD.
Ach ja, horen bij hetzelfde kartel natuurlijk.
Ik zei altijd "kliek", maar kartel dekt de lading beter. In schijn tegenstanders, maar in werkelijkheid hoeders van het ondemocratische bestel waar de Eigen leden van profiteren.

donderdag 14 sep 2017

Hans Roodenburg :
Waar ligt de grens van de vrije markt? De gezondheidszorg? Jan Jaap Vogel moet wel beseffen dat de vrije markt in het algemeen meer concurrentie (dus lagere prijzen!) en vaak verschillende voorwaarden betekenen. Als het onder de overheid valt, wil de bureaucratie nogal eens toenemen. De vrije markten willen dat vaak voorkomen om niet overdreven veel personeel te krijgen dat té weinig doet. Er is veel voor te zeggen om energiediensten naar de vrije markt te doen mét streng toezicht van overheidsfunctionarissen. Overigens was het een PvdA-wethouder die dacht dat het een mooie move was om voor de gemeente een zak geld binnen te krijgen.

donderdag 14 sep 2017

Jan Jaap Vogel :
Eerste levensbehoeften, moeten in mijn opinie nooit aan de vrije markt worden overgelaten.
De overgang van de energiediensten naar de vrije markt heeft erin geresulteerd dat de prijs omhoog is gegaan, terwijl de service slechter worden.

Het morele failliet van de vrije markt is wat mij betreft al lang bewezen.

woensdag 13 sep 2017

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

‘Soldatenrondje op het terras’


Het gesprek tussen de

gepensioneerden op

het zonovergoten terras

gaat over hun lang

verleden als militair.


De ene anekdote volgt

na de andere en na

het zoveelste biertje is

het dus lachen, gieren

en brullen, zoals in

de vroegere diensttijd.


De jongste van het stel

ene Daan begint nu over

zijn vroegere meerdere

aan wie zijn compagnie

inmiddels een pesthekel

had gekregen.


Daan: ‘En toen zongen wij

uit volle borst, waar hij

bij ouderwets schreeuwend

en vloekend aanwezig was:


‘Beter je zus als hoer dan je

sergeant-majoor als broer.’


JP


(Andere dienstervaringen zijn

hier van harte welkom).


  • Nieuw

  • Reacties