Dockwise Vanguard wacht op goed weer voor transport Hermod

6709-dockwise-vanguard-wacht-op-goed-weer-voor-transport-hermod

(Door Tie Schellekens)

Rotterdam staat aan de vooravond van een zeer bijzonder transport; een fraai staaltje Hollands Glorie. De Dockwise Vanguard van Boskalis is in de haven aanwezig om een enorm vaartuig te laden. Het gaat om de Hermod van Heerema Marine Contractors. Dit half-afzinkbare kraanschip uit 1978 wordt in de haven van Rotterdam op de Dockwise Vanguard geladen en vervolgens naar Zhoushan in China vervoerd. Na het lossen zal de Hermod worden ontmanteld en gerecycled op de werf van Zhoushan Changhong International Ship Recycling. (Hierboven een fragment onderstaande foto van Ries van Wendel)


De Hermod is een enorm vaartuig met een hoogte van 90m, een breedte van 86mtr en een lengte van 154 mtr.Het is de bedoeling om het kraanschip dit weekend te verhalen van het Calandkanaal (havennummer 5340) naar de Dockwise Vanguard in de Alexiahaven, Rotterdam-Maasvlakte. De vaartocht duurt zo’n vier uur. Maar dan kan alleen onder rustige weersomstandigheden. Als de weersvoorspelling klopt, zal het transport dus een aanzienlijke vertraging oplopen en kan de Hermod pas rond 15 september verhaald worden. Daarna wordt het kraanschip geladen op de Dockwise Vanguard en zeevast gemaakt. Daarvoor zijn bijna vier dagen gereserveerd. Direct daarna vertrekt het schip naar China.

Het transport van de Hermod is enigszins te vergelijken met dat van twee jaar geleden. Toen werd in het Calandkanaal onder grote publieke belangstelling de Armada Intrepid – een schip van 245 m lengte op de Dockwise Vanguard geladen:

Publiek
Het laden van de Hermod in de Alexiahaven kan vanaf de dijken op de Maasvlakte 2 goed worden gevolgd. Verder zal FutureLand, het informatiecentrum van de Rotterdamse haven op de Maasvlakte, zijn rondvaartboot de FutureLand Ferry inzetten om het publiek de gelegenheid te geven de Dockwise Vanguard met daarop de Hermod van dichterbij te zien. Mocht de wind gaan liggen en de Hermod onverhoopt toch dit weekend verhaald worden dan zal dat worden bekend gemaakt op twitteraccount @de_havenmeester.


Foto © Ries van Wendel.

Jim Postma :
ThanX Jan. Moet over die hele operatie met Andoc (alles klopt hierin wat je schrijft) nog eens een aparte column over maken. Tipje van de sluier.
Ik kreeg destijds dus zo'n 300 tot 400 euro per dag om dit transport namens Shell te begeleiden. Zo'n tien dagen lang op de Noordzee en daarna in de Noorse fjorden. Alles wat ik doen deed wat aan boord volleyballen, schaken, zuipen, met het meest goddelijke weer in de wereld. Geen zuchtje wind, spiegelgladde zee, zonovervloed aan alle kanten van de horizon.
'Want to be a rich man', diea da die die a die'...
Wat een reis was dat, totdat de kapitein van de Bugsier (een van de zes slepers met een megapower die nog nooit op de zeeën was getoond), mij uitdaagde om samen met hem naar boven te gaan op die 120 meter hoge tower
(midden op zee, zoals het beklimmen van de Euromast) en arme ik zitten met mijn 'hoogtevrees'. Wat denk je, hoe deze 'challenge' afliep?!

zaterdag 09 sep 2017

Jan Tak :
Hebben we toch een historie gemeen Jim :-)
ANDOC het stond voor "Anglo - Dutch - Offshore - Concrete" en was een ontwerp van de HBG Rijswijk. Ik deed toen de inspectie op het stalen platform voor Hollandia-Kloos van de broer Lubbers, eerst in Krimpen en Kinderdijk later op de Maasvlakte waar de HBG de betonconstructie met 112 meter hoge poten op een betonnen oliereservoir bouwde.

Het geheel werd door Smit met 6 slepers naar Noorwegen gevaren om daar in een diep fjord te worden samengebouwd om tenslotte, 237 meter hoog, naar het Dunlin veld in de Noordzee te worden afgezonken.

Niemand heeft dit record ooit verbeterd, gouden tijden, Jan hield er een dikke BMW aan over en een puzzle :-) mij door Rob Lubbers overhandigd alsof ik de tour had gewonnen. :-))


zaterdag 09 sep 2017

jim postma :
Isjonge, jonge, indeed, beste Jan, de tijd vliegt voorbij. In 1976/77 werkte ik nota bene voor Shell. Noodgedwongen, toen ik ooit als jonge man verslaggever/correspondent terug kwam na zeven jaar in Afrika (Kuifje in Afrika). Je moet toen wat om weer aan de kost te komen!..@@@

Mijn enige Shell-hoogtepunt was toen om het eerste betonnenplatform op de Maasvlakte )AnDoc), naar noord-Noorwegen te begeleiden. Mission succeeded! Met deze toenmalige jongeman met nog tienduizenden Noorse Kronen op zak. Werd dus een groot feest in Oslo als 'The Big Spender!'

Ongelooflijk, wat een feest was dat!

vrijdag 08 sep 2017

Jan Tak :
Daar gaat dus een stuk Hollands Glory en "Offshore History" ik was erbij in '78 toen beide kranen gecertificeerd moest worden, idem later het zusterschip van de Hermod, de Balder, beide schepen genoemd naar goden uit de Noorse mythologie.

Jammer dat van beiden hier geen foto staat want ze waren groot zeer groot, de Hermod kon met gebruik van beide kranen 8100 ton hijsen een compleet platform kon in één lift op de jacket worden gezet.
Het grote mannenwerk dus en een stuk uit mijn werkzame leven, dan maar even een link:

https://www.werkenbijhmc.nl/over-ons/onze-vloot/hermodvrijdag 08 sep 2017

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

‘Zij die sterven gaan…’

(Door Jim Postma)

Gelooft u in ‘Match Fixing?’ Je zou het zelf ook nog haast gaan geloven na totaal verrassende uitslagen in ons ‘topvoetbal’. Eerst KNVB-bekerhouder Vitesse die op kinderlijk eenvoudige wijze in nota bene de eerste wedstrijd in deze competitie uit de beker wordt geknikkerd door de amateurs van Swift. Hoeveel hebben de ‘bookies’ hier niet aan verdiend?! En de ‘match fixers’ zelf hier en waar ook ter wereld. Niemand had deze uitslag kunnen voorspellen. Hoeveel was de inzet bij winst voor Swift?

Dan ons Feyenoord dat totaal onverwacht op zijn klootte krijgt in eigen stadion van NAC dat daar sinds mensenheugenis nog nooit had gewonnen. De grove blunder van Brad Jones waardoor het uiteindelijk 0-2 werd voor NAC. Toeval? Je zou haast denken van niet. Maar in ieder geval wel: Kassa!

Dan de verdere verrassing bij wederom Vitesse tegen Ajax in de Arena zelf. De 1-2 was hier zelfs nog geflatteerd. “Arena is vat vol cynisme’, kopt het AD van vandaag. Wederom kassa dus! De enige overeenkomst hier tussen Feyenoord en Ajax was de totale desinteresse. How come?

Dan was ook nog AZ-Excelsior (0-2) nog zo’n verrassing van de dag. Bij Excelsior kunnen ze het nog steeds niet geloven. En Utrecht-PSV (1-7) was nog veel meer zo’n uitslag van ongeloof. Spelen wij met zijn allen nu een competitie die door niemand meer is te voorspellen? Of is hier achter de schermen veel meer aan de hand? In ieder geval zijn niet meer te voorspellen wedstrijden wel goed voor de spanning. Tenzij je een slecht hart hebt natuurlijk.

Op de voorpagina van de overigens voortreffelijke AD/sportbijlage is heden te lezen: ‘In een sluimerende crisissfeer reist Feyenoord vandaag naar Napels voor een eveneens weer cruciale wedstrijd in de Champions League tegen het Italiaanse Napoli. Als de stadionclub, trots kampioen van Nederland, met dezelfde mentaliteit morgen het veld betreedt als tegen recent Manchester City en NAC dan is onze titelhouder geen knip voor de neus meer waard.

Wordt de absolute meerwaardefactor van Dirk Kuyt nu al zo gemist dat de stadionploeg reeds aan het begin van deze competitie een totaal uitgebluste indruk wekt. Waar blijft de vlam in de pan die Feyenoord het hele afgelopen seizoen onder Kuyt vertoonde?!

Wel met veel lef en durf in de Kuip winnen van een wereldsterrenploeg als Manchester United en daarna als een schoolteam te worden afgedroogd met 0-4 door Manchester City in diezelfde Kuip. Met hoegenaamd geen enkele kans gecreëerd. Doordat de ploeg volkomen laf voetbalde met groot ontzag voor sterrenploeg City.

Wie deze laatste wedstrijd goed heeft geanalyseerd komt tot een schrikbarende Feyenoord onwaardige conclusie: achteruit voetballen en nog eens achteruit voetballen. Met een doelman die er meer dan een halve minuut over doet om de bal uit te trappen na reeds een 0-3 achterstand. Wat viel daarbij verder op? Dat er amper een Feyenoorder stond op de helft van City, waardoor de druk alsmaar groter werd.

Of je nu met 0-4 verliest (had ook 0-6 kunnen zijn) je laat ten minste aanvallend voetbal zien. De grote kracht van Feyenoord. Daarom moeten er bij Napoli, om ten minste nog een kansje te maken, minstens drie tot vier man blijven hangen op de helft van de Italianen. Als vanuit de verdediging dan weer de bal wordt veroverd op Napoli, meteen een trap naar voren naar onze aanvallers. En beslist geen tikkie-takkie van achteren naar voren. Want dat spelletje zijn wij eenvoudig niet machtig. Dus schoenmaker hou je bij de leest.

Beter met opgeheven hoofden met 3-2 verliezen van Napoli (of gelijk met 2-2), dan met laf achteruit voetbal wederom een klap van de molen te krijgen.

Legionairs: ‘Zij die sterven gaan, groeten U!’

  • Nieuw

  • Reacties