Nieuwe cultuurprijs: de Doro Siepelprijs

6601-nieuwe-cultuurprijs-de-doro-siepelprijs

Als eerbetoon aan Doro Siepel, de voormalig directeur van Theater Zuidplein, stelt de gemeente Rotterdam een nieuwe cutluurprijs in: de Doro Siepelprijs. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon of organisatie in de culturele sector, die zich inspant voor het aantrekken van nieuw publiek.

De prijs bestaat uit een bedrag van 10.000 euro voor het maken van een productie of project dat past bij de uitgangspunten van de prijs. Daarnaast krijgt de winnaar een kunstobject dat als wisseltrofee dient. De Doro Siepelprijs wordt in september 2017 voor het eerst uitgereikt bij de opening van het culturele seizoen 2017-2018.

Jury
De jury – met onder andere een vertegenwoordiger van Theater Zuidplein – draagt een kandidaat voor aan het college van burgemeester en wethouders. De jury zal vooral letten op de toepassing van de kernbegrippen die de werkwijze van Doro Siepel het meest weergeven: het realiseren van ontmoeting, een dialoog tot stand brengen, vieren wie je bent en gezamenlijk naar de toekomst kijken.

Doro Siepel
Doro Siepel wilde Theater Zuidplein een theater laten zijn voor alle Rotterdammers, van alle leeftijden, uit alle lagen van de samenleving en uit alle culturele achtergronden in de stad. Na een ziekbed van enkele maanden is zij in 2016 overleden. De visie van Doro Siepel over de toegankelijkheid van theater, het aantrekken van nieuwe bezoekers en nieuw cultureel aanbod dat een wisselwerking creëert tussen een culturele instelling en haar omgeving, is een inspiratiebron voor Rotterdam. (Bron foto: Theater Zuidplein)

Jan Tak :
Al ben ik reeds "Boven Jan"
Blijkt er altijd weer die "Jan boven Jan"
Maar ik geniet zolang het kan
Wennen jullie er maar an

vrijdag 14 jul 2017

Jim Postma :
Het wachten in deze hele prachtige Prijzenpartij, is nu nog op de allerhoogste: 'De Jan (van der) Takprijs.'

Die zou ik persoonlijk graag willen winnen en heden nog met jouw invloed van de jury (ga minstens uit van 10.000 euro), SAM-SAM (fifty-fifty).

Lijkt mij bijzonder eerlijk Jan. Hoor graag. (Deze mails gaan niet naar de FBI, CIA, STB, Mossad, slechts naar de AIVD...@@@).
Tenzij er weer 'hackers' zijn natuurlijk. Borrel drinken we in ieder geval!

woensdag 12 jul 2017

Hans Roodenburg :
Deze keer het met Jan Tak eens. Je moest eens weten hoeveel journalistieke prijzen er in Nederland zijn. Aan deze prijsinflatie heb ik - gelukkig maar - zelden meegedaan. Een eerbetoon aan sommige van mijn collega's. Het ergste is nog als hoofdredacteuren die aandragen. Waar zijn jury's gebleven die eigen initiatief nemen? In het najaar is er weer de Persprijs Rotterdam. Ook weer een radertje in de prijsinflatie. Voor mij bestaat (bestond!) er maar één jaarlijkse prijs: die voor de dagbladjournalistiek. Thans zijn er honderden!

dinsdag 11 jul 2017

Jan Tak :
Kunst- en Cultuurprijzen zijn veelal slechts met gemeenschapsgeld geïnitieerde symbolische marketingsinstrumenten om tweederangs kunstenaars één dag van roem te bieden. De meeste Rotterdammers kunnen nauweljks twee prijzen benoemen en van alle prijswinnaars uit het verleden kunnen slechts weinigen de naam nog naar boven halen. Zomaar:
Pierre Bayleprijs-Drempelprijs-Maaskantprijs-Iktinosprijs-Prix d’Harmonie-Poetry-Filmprijs-Job Duraprijs-Naiprijs-Dolf Henkesprijs-Erasmusprijs etc. etc. wie kent ze allemaal? En nu dus de Doro Siepelprijs

Het zou mij niet verbazen als we in Rotterdam richting 100 prijzen gaan, noem het prijs-inflatie? :-)

dinsdag 11 jul 2017

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Irezumi

De –heel jaren zestig- behoorlijk door sex en geweld gefascineerde Yasuzô Masumura wist met zijn obsessies behoorlijk mooie films te maken. 'Irezumi' is er één van. 'Irezumi' dat zoveel betekent als tatoeage, gaat over een winkelierdochter die de benen neemt met een winkelbediende. Vervolgens wordt ze tot prostitué of geisha gemaakt.


Ze krijgt een tatoeage op haar rug die haar toch al niet al te fijne karakter nog wat scherpere kantjes geeft, of daar in de film als excuus voor wordt gebruikt.
De trailers die als extra op de DVD staan, laten nog wat meer typisch Matsomura (1924-1986) zien. Dat is bepaald niet typisch Japan.
Masumura studeerde weliswaar ijverig en veel in Japan, waaronder rechten en literatuur, maar ging daarna door naar Italië. Van 1951- 1953 studeerde hij film aan het Centro Sperimentale Di Cinematografia. Hij zei erover: Na twee jaar Europa beleefd te hebben wilde ik mooie, vitale en sterke mensen die ik daar leerde kennen portretteren. Dat bleef hij doen in zijn Japanse films. Zo lopen er meerdere culturen door zijn films heen. Hij is niet de enige bij wie dat gebeurde. Van Gogh was weg van Japanse prenten. De voorbeelden zijn legio. Het maakt uit. Soms wordt iets door weten mooier, soms ook niet.

(door Ronald G)


  • Nieuw

  • Reacties