Bunkers in Nederland trekken duizenden bezoekers

Recent vond de vierde editie plaats van de Bunkerdag. Tijdens deze dag werden zo'n 70 bunkers en overblijfselen van verdedigingslinie Atlantikwall opengesteld voor publiek. Van Zeeland tot de Waddeneilanden werden er ruim 17.000 bunkerbezoeken gepleegd. Speciaal voor de gelegenheid werden twee commandobunkers in Den Haag uitgegraven. Daarbij werd een trap ontdekt waarvan niemand wist dat deze er lag. In IJmuiden trok de grootste bunker van het land, de Schnellbootbunker, veel belangstelling. Bezoekers leerden meer over de Tweede Wereldoorlog tijdens rondleidingen, wandelingen en voorstellingen. Sinds de eerste lokale editie van de Bunkerdag in 2014 is het evenement uitgegroeid tot een nationale dag die geïnteresseerden trekt van jong en oud, nationaal en internationaal.

Een greep uit de dag
Dat er nog zo veel Atlantikwallerfgoed aanwezig is in ons land, is vaak een grote verrassing. Bezoekers die een indruk wilden van het leven als soldaat in de bunkers, konden terecht in onder meer het Bunkermuseum in Dordrecht en de Tigerstelling op Terschelling. Wie zich graag laat imponeren, bezocht de enorme Schnellbootbunker in IJmuiden. De avonturiers konden de twee uitgegraven commandobunkers bezoeken in Den Haag, of met de zaklamp op ontdekking in het gangenstelsel in Hoek van Holland. Bijzonder druk was het ook in Wijk aan Zee en Ouddorp, waar meer dan tien bunkers te bezoeken waren.

Randprogramma
Om stil te staan bij de ingrijpende gevolgen van de Atlantikwall waren er naast de bunkerbezichtigingen ook verschillende activiteiten voor jong en oud. In Den Helder werd in de bunker van Fort Dirks Admiraal een korte voorstelling opgevoerd over de gevoelens van angst tijdens de oorlog. In Middelburg werden lezingen gegeven over landgoed Toorenvliedt en de Slag om de Schelde. Dodges en jeeps uit de oorlog vervoerden bezoekers tussen verschillende locaties. De korte film 'De Verborgen Grens' gaf in 20 minuten een inleiding op de Atlantikwall. Kinderen gingen aan de slag met een opdrachtenboekje dat op alle locaties verkrijgbaar was.

Ontdekking
Bij het uitgraven van de commandobunkers in het Van Stolkpark werd een bijzondere ontdekking gedaan. Bij de bunker van het type 610 is een betonnen trap gevonden die onderdeel uitmaakt van het voorportaal van de bunker. Een trap voor een bunker komt heel zelden voor en daarom was deze ontdekking een bijzondere verrassing.

De toekomst van de Bunkerdag
Stichting Europees Erfgoed Atlantikwall zet zich reeds vier jaar in voor het openstellen van de Bunkers en overblijfselen van de Atlantikwall. Ieder jaar heeft de organisatie de ambitie verder uit te breiden richting de noordelijke en zuidelijke buurlanden. Dit weekend, zondag 11 juni, zal België voor het eerst deelnemen met een eigen Bunkerdag. In 2018 hoopt de Stichting opnieuw uit te kunnen breiden met locaties binnen en buiten Nederland.

Beeldmateriaal bijgevoegd van de Bunkerdag in Wijk aan Zee. Fotograaf Jorn Baars.

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Van een hele klas keerden vier leerlingen terug

(Door Hans Roodenburg)

De Stichting Loods24 en Joods Kindermonument kunnen nog wel even doorgaan met het plaatsen in Rotterdam van zogenoemde Stolpersteine. Dat gebeurt op verzoek. In de Tweede Wereldoorlog zijn er ruim 100.000 Joden in Nederland door de nazi’s vermoord. Vandaag en morgen worden er weer 35 Stolpersteinen geplaatst in Rotterdam.

Na Amsterdam en Den Haag was Rotterdam met circa 13.000 Joodse inwoners de derde stad met de meeste Joodse inwoners aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. Van hen zijn er bijna 10.500 Rotterdammers vermoord in de nazikampen. Het merendeel woonde in het oude gebombardeerde centrum.

Vanaf het uitbreken van de oorlog werd de Joodse gemeenschap geconfronteerd met allerlei maatregelen. Volgens de site van de Stichting Loods24 moet men denken aan Joodse kinderen die naar eigen scholen moesten, het dragen van de Davidsster en borden met opschriften als ‘Joden niet gewenscht’ of ‘Voor Joden verboden’, die de Joodse inwoners van de stad steeds verder uitsloten.

De in totaal 35 Stolpersteine worden in deze dagen geplaatst in het trottoir voor huizen waar ooit Joodse Rotterdammers hebben gewoond. Het was hun laatste officiële woonadres. Iedere plaatsing is bijzonder want het gaat over mensen die ergens in Rotterdam hebben geleefd.

Inmiddels liggen er in Rotterdam meer dan 300 Stolpersteine. De kosten ervan zijn bijeengebracht vaak door kleine donaties van bezoekers aan het Museum 40 – 45 NU aan de Coolhaven.

Op de site http://www.yadvashem.org/ zijn namen van Rotterdammers terug te vinden.

Bijschrift foto: Van deze klas keerden vier leerlingen terug........


  • Nieuw

  • Reacties