Bunkers in Nederland trekken duizenden bezoekers

Recent vond de vierde editie plaats van de Bunkerdag. Tijdens deze dag werden zo'n 70 bunkers en overblijfselen van verdedigingslinie Atlantikwall opengesteld voor publiek. Van Zeeland tot de Waddeneilanden werden er ruim 17.000 bunkerbezoeken gepleegd. Speciaal voor de gelegenheid werden twee commandobunkers in Den Haag uitgegraven. Daarbij werd een trap ontdekt waarvan niemand wist dat deze er lag. In IJmuiden trok de grootste bunker van het land, de Schnellbootbunker, veel belangstelling. Bezoekers leerden meer over de Tweede Wereldoorlog tijdens rondleidingen, wandelingen en voorstellingen. Sinds de eerste lokale editie van de Bunkerdag in 2014 is het evenement uitgegroeid tot een nationale dag die geïnteresseerden trekt van jong en oud, nationaal en internationaal.

Een greep uit de dag
Dat er nog zo veel Atlantikwallerfgoed aanwezig is in ons land, is vaak een grote verrassing. Bezoekers die een indruk wilden van het leven als soldaat in de bunkers, konden terecht in onder meer het Bunkermuseum in Dordrecht en de Tigerstelling op Terschelling. Wie zich graag laat imponeren, bezocht de enorme Schnellbootbunker in IJmuiden. De avonturiers konden de twee uitgegraven commandobunkers bezoeken in Den Haag, of met de zaklamp op ontdekking in het gangenstelsel in Hoek van Holland. Bijzonder druk was het ook in Wijk aan Zee en Ouddorp, waar meer dan tien bunkers te bezoeken waren.

Randprogramma
Om stil te staan bij de ingrijpende gevolgen van de Atlantikwall waren er naast de bunkerbezichtigingen ook verschillende activiteiten voor jong en oud. In Den Helder werd in de bunker van Fort Dirks Admiraal een korte voorstelling opgevoerd over de gevoelens van angst tijdens de oorlog. In Middelburg werden lezingen gegeven over landgoed Toorenvliedt en de Slag om de Schelde. Dodges en jeeps uit de oorlog vervoerden bezoekers tussen verschillende locaties. De korte film 'De Verborgen Grens' gaf in 20 minuten een inleiding op de Atlantikwall. Kinderen gingen aan de slag met een opdrachtenboekje dat op alle locaties verkrijgbaar was.

Ontdekking
Bij het uitgraven van de commandobunkers in het Van Stolkpark werd een bijzondere ontdekking gedaan. Bij de bunker van het type 610 is een betonnen trap gevonden die onderdeel uitmaakt van het voorportaal van de bunker. Een trap voor een bunker komt heel zelden voor en daarom was deze ontdekking een bijzondere verrassing.

De toekomst van de Bunkerdag
Stichting Europees Erfgoed Atlantikwall zet zich reeds vier jaar in voor het openstellen van de Bunkers en overblijfselen van de Atlantikwall. Ieder jaar heeft de organisatie de ambitie verder uit te breiden richting de noordelijke en zuidelijke buurlanden. Dit weekend, zondag 11 juni, zal België voor het eerst deelnemen met een eigen Bunkerdag. In 2018 hoopt de Stichting opnieuw uit te kunnen breiden met locaties binnen en buiten Nederland.

Beeldmateriaal bijgevoegd van de Bunkerdag in Wijk aan Zee. Fotograaf Jorn Baars.

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

NEIN, ZWEI! ..

Toen in 1982 ene Helmut Kohl de nieuwe Duitse Bondskanselier werd, was nog maar weinig over hem bekend. Van Duitse collega journalisten hoorde ik dat de nu bij zijn overlijden zo geprezen politicus erbarmelijk slecht Engels sprak. Later hoorde ik wat voorbeelden hiervan.

Kohl was op bezoek bij president Reagan en op weg naar het Witte Huis crashte de limousine van de voor hem rijdende Margaret Thatcher op de limousine van president Reagan. Thatcher stapte uit en sprak:,, I am so sorry." Reagan antwoordde beleefd:,, I am sorry too." Waarop de limousine van Kohl ook botste en de Bondskanselier uit de auto sprong:,, I am sorry Three " sprak Kohl trots.

Later in New York na een bijeenkomst van de VN ging Kohl in een Amerikaanse kroeg wat met zijn secretaresse drinken. Zij wilde sherry. De barkeeper vroeg: ,,Do you want dry sherry?".

Kohl met stemverheffing: ,,NEIN, ZWEI!"

Fotobijschrift: in 1995 bezocht de toenmalige Bondskanselier Helmut Kohl het monument van Zadkine in het hartje van onze stad. Geflankeerd door links toenmalig premier Wim Kok en rechts van Kohl toenmalige burgemeester Bram Peper.
  • Nieuw

  • Reacties