Juichkreet over kerstcircus Ahoy

6310-juichkreet-over-kerstcircus-ahoy

(Door Zettie Leeuwenburgh)

Juichend klonk de kreet vroeger door de straten als er een circus naar de stad Rotterdam kwam. Tegenwoordig moet je oog maar net vallen op een poster bij de Slinge of op computerreclame.

Fernand Banning, de circusdirecteur van het Kerstcircus Ahoy kan er gelukkig om lachen. ,,Ja, vertel mij wat, de tijden zijn veranderd. Vroeger gaven we ook persconferenties, maakten we zelfs persreizen naar het buitenland. Het scheelt me veel werk, maar er komt ook ander werk voor terug. Nu zit ik uren achter een laptop om inlichtingen te geven. Ik weet wel wat ik leuker vind.’’


Banning stelde dit jaar voor de 46ste keer een prachtige voorstelling samen voor het Kerstcircus Ahoy. Klinkende namen van circusartiesten vliegen je om de oren, zeker voor de ´circus-gekken´, die geen enkel jaar de gang naar Kerstcircus Ahoy hebben willen missen.

Zo staan op het programma de ontwapenende boerderijdieren van de van oorsprong Duitser Anton Frank. Een lieve act met honden, ganzen, geiten, schapen en zelfs koeien, die vooral de jonge bezoekers van het circus zullen boeien. Deze act wordt dit jaar gepresenteerd door de zesde generatie uit het geslacht Frank: dochter Ebba (19) van Anton.

Een andere bekende naam is Sacha Houcke, de Fransman die al sinds zijn vijfde levensjaar niet uit de piste is weg te slaan. Ook niet uit de piste van Kerstcircus Ahoy, al heeft hij wel een paar jaar overgeslagen. Dit jaar komt hij weer, nu samen met Gaby Dew, die het vak leerde bij het Zwitserse Circus Knie. Zij presenteren de Welsh Ponies en Ierse Sportpaarden tijdens een mooie vrijheidsdressuur en al even gave gezamenlijke dressuur.

Foto hierboven: Clowns: In een circus kunnen niet de clowns ontbreken.

Nog voordat duizenden vragen kunnen losbarsten, is er al uitgelekt dat er ook dit jaar weer een ´Wheel of Death´ ronddraait in de piste van Kerstcircus Ahoy. Een heel ander bloedstollend wiel met nieuwe artiesten, het Duo Sifolinis uit Bulgarije haalt er zo´n 18 meter boven de piste zelfs geblinddoekt de gevaarlijkste capriolen uit.

,,Ezels hebben we nooit gehad,´´ lacht Fernand Banning. ,,Geen echte tenminste, er lopen er genoeg rond, maar dat zijn niet de aandoenlijke viervoeters waarmee de Duitser Ramon Maatz naar Rotterdam komt. Hij heeft echt een uniek en hoogstaand ezelnummer weten te creëren.’’

Verder is er de ´Grand Illusionist´ Kim Kenneth Nilssen, die zichzelf graag ´The Dane in the fast Lane´ noemt. De Deen behoort tot de beste magicians in de wereld. Hij werd in Kopenhagen geboren en werkte bij het circus Knie, Barnum, Althoff Jacob en Billy Smart. Hij werkt samen met drie assistentes, onder wie twee Nederlandse dames, magistraal met vuur.

Foto hierboven: Horizontal-bar: Deze act is geïnspireerd door Epke Zonderland die goud won op de Olympische Spelen van Londen.

Als Fernand Banning eenmaal aan het vertellen is, weet hij van geen ophouden. Enthousiast vervolgt hij: ,,Voor de schaterende lach hebben we de familie Stoliarov, drie clowns met Russisch bloed te pakken gekregen. Zij wonen al jaren in Brabant en hebben een goede band met Rotterdam, waar zij doceerden aan de Hogeschool voor de Kunsten Godartz. Deze clowns kun je om een boodschap sturen, hoor. Zij halen de meest hilarische grappen en oliedomme stunts uit en zien altijd kans met het verkeerde terug te komen.’’

Ook heeft Banning ontdekt dat een koordnummer niet persé hoog in de nok van het circus hoeft te worden uitgevoerd. Op de ´Bouncing Rope´ haalt de Fransman Yosvani Rodriguez fantastische trucs uit op een strakgespannen koord in de piste.

Foto hierboven: Wheel of death: Dit wiel draait ook weer rond in de piste mét andere artiesten.

Hij kan razendsnel touwtjespringen op het terugkaatsende koord en katapulteert zichzelf uiteindelijk in hoog tempo de piste uit. Moeilijke trucs halen ook de messengooier Yuri Caveagna en zijn partner Veronica Fusco, de schietschijf, op de RolaRola uit.

Deze evenwichtskunstenaar is een meester op de losse plank op een aluminium rol. Hij stapelt er onder meer losse tafeltjes en stoeltjes op en gaat daar zelf weer bovenop staan. Een verbluffende oefening van acrobatiek en evenwichtstechniek.

Banning haalt even adem en vervolgt dan: ,,Van korte voorstellingen met lange pauzes hou ik niet. Daarom ben ik blij nog een extra bijzondere act aan de rekstok te hebben kunnen contracteren. Dat zijn maar liefst vier ´kopieën´ van onze Nederlandse gymnast Epke Zonderland. De Volodymyr Yeromenko Troupe uit Oekraïne haalt vrijwel dezelfde stunts uit aan de rekstok. Alleen werken zij aan drie roterende bars tegelijk. Het is waanzinnig om te zien hoe volledig synchroom zij hun omzwaaien, salto´s en afsprongen maken. Epke Zonderland heeft met zijn afsprong goud op de Olympische Spelen gewonnen.´´

Fernand Banning roept tenslotte vrolijk: ,, Ik Kan nog uren doorvertellen, hoor. Er moet echter nog iets te raden overblijven, dus als circusdirecteur zou ik alleen nog willen zeggen: Komt dat zien!´´

Van 24 tot en met 30 december is het kerstcircus te zien is in Ahoy. Raadpleeg de website www.kerstcircus.nl voor de aanvangstijden.

Foto hieronder en boven dit artikel: Ezels: Een dressuurnummer is met ezels waarvan er genoeg in Rotterdam rondlopen.

Alwyn de Bruijn :
Leuk. Ik kijk er weer naar uit

zondag 04 dec 2016

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Dichter Peggy Verzett ontvangt de eerste Jana Beranováprijs

De eerste Jana Beranováprijs, vernoemd naar een levende Rotterdamse dichter, is toegekend aan Peggy Verzett voor haar baanbrekende en eigenzinnige poëzie. Verzett (1958) debuteerde in 2005 bij Van Oorschot met de bundel Prijken die buik. Bij Querido verschenen sindsdien Vissing (2010) en Haar vliegstro (2016). Stichting Woordnacht reikt de prijs met ingang van 2019 jaarlijks uit aan een auteur uit het Nederlandse taalgebied voor wie de artistieke vrijheid en integriteit vooropstaan; zonder te hechten aan waardering op basis van conventionele, modieuze en morele criteria. Aan de prijs is een bedrag verbonden van 3500 euro.

De Jana Beranováprijs 2019 wordt op zaterdag 26 oktober om 14.00 uur uitgereikt in Boekhandel Donner in aanwezigheid van Jana Beranová en de jury, bestaande uit Hugo Bongers, Thomas Möllmann, Wilma Scheffers en Dean Bowen. De gehele middag is gratis toegankelijk voor bezoekers van Woordnacht en Donner.

(van de redactie)

  • Nieuw

  • Reacties