Hans Sleutelaar wint Anna Blaman Prijs

6308-hans-sleutelaar-wint-anna-blaman-prijs

(Door Rob de Moes)

Afgelopen vrijdag 25 november werd in de goed gevulde Burgerzaal van het stadhuis de Anna Blaman Prijs 2016 uitgereikt aan de Rotterdamse dichter Hans Sleutelaar.

Tout cultureel Rotterdam is aanwezig en de sfeer in de zaal is uitgelaten, ondanks de aankondiging dat er na afloop geen alcohol zal worden geschonken omdat met de aanwezigheid van middelbare school leerlingen jonger dan achttien jaar de alcoholwet zou worden overschreden.


Onze burgervader Aboutaleb begint zijn speech met de mededeling dat hij wel een oplossing wist voor deze omissie. Helaas, mosterd na de maaltijd. De prijsuitreiking is een geoliede machine: Shantie Singh (jurylid) leest het juryrapport, Aboutaleb reikt de prijs uit, een stukje jazz verhoogt de feeststemming, Jules Deelder spreekt lovende woorden over zijn collega en het laatste woord is aan de laureaat zelf, die enkele gedichten leest.

Hans Sleutelaar (Rotterdam, 1935) publiceerde de dichtbundels Schaars licht (1979) en Vermiste stad (2004). In 2015 verscheen een door hemzelf gemaakte keuze uit al zijn gedichten: Wollt ihr die totale Poesie? Hans was redacteur van de tijdschriften Gard Sivik en De Nieuwe Stijl (1957-1966) die veel invloed hadden in Rotterdam en daarbuiten. Hij was werkzaam als copywriter en journalist (Haagse Post). En nog steeds is hij actief als redacteur en dichter.

(Foto hieronder: Op de voorgrond van rechts naar links: Prijsinnaar Hans Sleutelaar naast burgemeester Aboutaleb en links van hem de nachtburgemeester Jules Deelder.)

Uit het juryrapport:

Sleutelaars teksten voelen als een ontwapende tour door Rotterdam. Het humeur van de stad is voelbaar. Zijn werk zet aan tot nadenken over de stad. Hij geeft woorden en ritme aan wat normaal niet gezien of gehoord wordt, vangt de schoonheid van het rauwe en alledaagse. Zijn werk is doordrenkt van aandacht, zorg en liefde.

De jury van de Anna Blaman Prijs 2016 bestond uit Duco Hoogland (voorzitter van de jury, PvdA-tweedekamerlid), Shantie Singh (secretaris van de jury, auteur en bestuurskundige bij Gemeente Rotterdam), Sanneke van Hassel (jurylid, auteur, laureaat Anna Blaman Prijs 2013), Silvana Sodde (jurylid, schrijfdocent en ondernemer), Erik Brus (jurylid, auteur en eindredacteur bij Passionate Bulkboek).


Foto's bij dit artikel © Wim de Boek

Tekst © Rob de Moes, November 2016.

Jan Tak :
Maak je geen zorgen Nadia Hans Sleutelaar wordt hier gewaardeerd voor wat hij is en eerlijk gezegd lees ik nergens in de reacties een ander geluid.

Maar als je een man van 81 jaar een "aanmoedigingsprijs" geeft heeft dat echt geen toegevoegde waarde meer.

woensdag 18 jan 2017

Jeroen Waardenburg. :
Zeurkous reactie neen geen zeur kousreacties het geeft goed aan dat men al snel tevreden is met 3e rangs (al is dat Hans Sleutelaar niet).Het is wachten op echte dichters die ook nog is naam hebben door zijn/haar letterkunst op on navolgbare wijze gedicht.

Maar het is Hans Sleutelaar van harte gegund en de centjes ook.

Het is de zoveelste voetnood in het zogenaamde Rotterdamse dichters wereldje.

woensdag 18 jan 2017

nadia rose :
wat een zeurkous reacties zeg. hij heeft het verdient, die prijs. beter laat dan nooit en 10.000 euri's kan hij er een week doorheen jagen als hij dat wil. het is jammer dat velen helemaal geen interesse hebben in poezie dus goed dat een minder bekende dichter in t zonnetje wordt gezet,ook kan hij tenminste voor zijn raap rijmen.

woensdag 18 jan 2017

Jan Tak :
Ronald: We kunnen ons beter afvragen wat doet de kerel überhaupt in de politiek?

Hans het is je gegund kerel, maar 10.000 euries wat moet je er nu nog mee? Waarom nu pas deze prijs, een lachertje als het niet zo treurig was. Ja vroeger toen de hash-damp noch uit het kelderraampje kwam en binnen de fles rond ging , ja toen waren ze welkom geweest. Maar nu, kerel koop een doos Smirnoff en voor de rest? Het Leger des Heils doet momenteel goed werk wellicht een tip.

Overigens die Blamanprijs zijn ze daar van het padje?
Uit het juryrapport "De Anna Blamanprijs 2016 is een aanmoedigingsprijs" Maar laat je niet uit het veld slaan door zo'n kreet :-)
Hans de groeten van Jan "van het andere hoekie"

dinsdag 29 nov 2016

Ronald Sörensen :
Ik vind mijn oud leerling en oud college Duco Hoogland een bijzonder aardige vent, maar hij is gespecialiseerd in verkeer!
Wat doet die in een jury voor een literatuurprijs?

zie hieronder zijn c.v.

https://www.tweedekamer.nl/kamerleden/alle_kamerleden/hoogland-d-pvda

Tip. Je kan je er tegen verzetten en doen alsof je stekeblind bent, maar "the times they are a changing"
Auteur van deze zin won ook een literatuurprijs!

maandag 28 nov 2016

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Dichter Peggy Verzett ontvangt de eerste Jana Beranováprijs

De eerste Jana Beranováprijs, vernoemd naar een levende Rotterdamse dichter, is toegekend aan Peggy Verzett voor haar baanbrekende en eigenzinnige poëzie. Verzett (1958) debuteerde in 2005 bij Van Oorschot met de bundel Prijken die buik. Bij Querido verschenen sindsdien Vissing (2010) en Haar vliegstro (2016). Stichting Woordnacht reikt de prijs met ingang van 2019 jaarlijks uit aan een auteur uit het Nederlandse taalgebied voor wie de artistieke vrijheid en integriteit vooropstaan; zonder te hechten aan waardering op basis van conventionele, modieuze en morele criteria. Aan de prijs is een bedrag verbonden van 3500 euro.

De Jana Beranováprijs 2019 wordt op zaterdag 26 oktober om 14.00 uur uitgereikt in Boekhandel Donner in aanwezigheid van Jana Beranová en de jury, bestaande uit Hugo Bongers, Thomas Möllmann, Wilma Scheffers en Dean Bowen. De gehele middag is gratis toegankelijk voor bezoekers van Woordnacht en Donner.

(van de redactie)

  • Nieuw

  • Reacties