Boemerangs in een Schimmige Wereld

6302-boemerangs-in-een-schimmige-wereld

(Door Rein Heijne, bestuurslid Huis van Erasmus)

In de huidige geglobaliseerde wereld komen veel boemerangs voor die ons zorgen baren. Zo noemt de Engelse historicus en onderzoeksjournalist Mark Curtis in zijn boek Web van bedrog vijf boemerangs: die van de bewapeningsuitgaven; wapenhandel; militaire interventies; steun aan autoritaire leiders; onderontwikkeling & armoede.

Dezer dagen draait in de bioscoop de documentaire Shadow World van de Belgische videokunstenaar Johan Grimonprez. De film toont een schimmige wereld van wapenhandelaars, van corruptie, hebzucht, smeergeld en achterkamers.


Maar ook van politici, geheime diensten, militaire bevelhebbers en wereldleiders van wie het morele kompas helemaal op tilt is geslagen. Hun enig oogmerk lijkt om een oorlog zo lang mogelijk te laten duren en geld te verdienen, ongeacht de menselijke en morele kosten. De film toont niet alleen een schimmige wereld maar laat ook de innige verhouding tussen de wereldpolitiek en de wapenindustrie zien. Aan de hand van getuigenissen van onderzoeksjournalisten, wapenhandelaars, lobbyisten, politici en insiders, toont Shadow World hoe de internationale wapenhandel een bedreiging vormt voor de democratie. Niet alleen in de landen waar de wapens gebruikt worden maar ook in het Westen, waar ze vandaan komen. In de film wordt in feite een vlijmscherp beeld geschetst van het Militair-Industrieel-Complex (MIC).

Ook in het boek De boemerang van Oorlog en Geweld dat onlangs door Huis van Erasmus werd uitgegeven wordt gewezen op de nadelige invloeden van het MIC:

Het MIC lijkt vandaag de dag de meest invloedrijke economische entiteit te zijn geworden. Het is inmiddels uitgegroeid tot een conglomeraat van wapenfabrikanten, wapenhandelaars, geheime diensten, pr-bureaus en massamedia. Als een agressieve en gewelddadige octopus heeft zij haar tentakels uitgestrekt naar tal van maatschappelijke deelgebieden. Opdat steeds opnieuw wapens verkocht en verhandeld worden en nieuw ontwikkelde wapens worden afgezet is het wereldwijde netwerk van wapenindustrie en wapenhandel gebaat bij het in stand houden van vijandbeelden en terrorismedreiging.

In het boek wordt uitgegaan van de tekst die Erasmus 500 jaar geleden heeft geschreven, Zoet is de oorlog voor hen die hem niet kennen. Daarom is het zo schrijnend dat na 500 jaar tegenover dat “zoet” nog steeds het “bitter” staat voor de mensen die in onze tijd nog steeds dagelijks worden geconfronteerd met de vreselijke gevolgen van oorlogsgeweld. De bittere conclusie moet zijn dat het “zoet” van oorlog en geweld voornamelijk geldt voor wapenfabrikanten en handelaren die, mede dankzij de steun van politieke leiders, daarmee puissant rijk van kunnen worden.

Rein Heijne

Bestuurslid Huis van Erasmus


DE BOEMERANG VAN OORLOG EN GEWELD – EEN HEDENDAAGSE SAMENSPRAAK OVER ERASMUS’ VISIE OP OORLOG EN VREDE.

Uitgave Stichting Huis van Erasmus, Rotterdam 2016 – ISBN 978 90389 2572 1;

Bestellingen boemerang@huisvanerasmus.nl (€ 13,00 incl. verzendkosten,).

Tijdens presentatiebijeenkomsten is het boek voor € 10,- te verkrijgen.

Jan Tak :
Volgens mij heb ik het niet over religie gehad toch? Voor het overige snapt je het nog steeds niet :-) Of het ooit zo ver zal komen?

Waar Erasmus toen voor waarschuwde was het sultanaat van de Turken en het voortdurend streven naar een hernieuwd Ottomaanse rijk een religieus rijk dat pas 100 jaar geleden was teruggebracht tot de omvang van het huidige Turkije. Maar dat is vandaag niet meer aan de orde, toch?

Het land is nu een betrouwbare bondgenoot die onlangs slechts per abuis een Russische Mig uit de lucht schoot, waar nu geen vrije media meer bestaat, dat 30.000 mensen heeft opgepakt wegens een andere opvattingen. Foutje kan gebeuren.
En dat de regio daar nu in brand staat, steden worden gebombardeerd en mensen om hun geloof worden afgeslacht, ach kan ons het schelen.
Vooral niet over praten, prettige dag verder.

maandag 28 nov 2016

Rob Timmer :
Ik snap het Jan van der Tak.

Het zijn DE moslims die ons bedreigen.

Waarom komt mij dit bekend voor.

En flikker nou eens op met je 'godwinnologie'!

Er deugt gewoon iets niet aan jullie (jouw) eeuwigdurende theorie dat alles ALTIJD aan de andere religie ligt!

maandag 28 nov 2016

Jan Tak :
Mooi gesproken Jim en ik denk dat er veel waarheid in steekt, maar om een oorlog te beginnen heb je altijd meegaand klootjesvolk nodig.
Houdt het klootjesvolk een worst voor en laat ze denken dat ze beter zijn dan de tegenstander.
Die worst bij de Turken was toen al een plaats in het HEMELS HIERNAMAALS en die worst werkte perfect in die tijd. In 1529 gebeurde waar Erasmus voor had gewaarschuwd en stond de Turkse Sultan met 500.000 volgers voor Wenen. Uiteindelijk werd hij ten koste van vele slachtoffers teruggejaagd.
Honderdvijftig jaar later stond het Turkse leger weer voor Wenen een "never ending story" die nog vele malen werd herhaald en nog steeds actueel blijkt.
"Beati simplices spiritus in" oftewel "Zalig zijn de onnozelen van geest"

zondag 27 nov 2016

jim Peter Postma :
Het is helaas,sinds eeuwen, ja sinds duizenden jaren de zogenaamde menselijke natuurwet:

'Aan oorlog kan je verdienen,

aan vrede niet!'

JP.

zondag 27 nov 2016

Rob Timmer :
Open doel... we leven heel gelukkig in een andere tijd. Erasmus was zijn tijd gelukkig ver vooruit.

Maar mogelijk zijn er groeperingen onder leiding van demagogen die de oude tijd weer nieuw leven in willen blazen. Strijd, heldenmoed, oorlog!

Tijd voor bezinning en overdenkingen. Dorpen worden steden en landen worden werelddelen. Vervolgens zijn we allemaal wereldburgers.

Doe mee en blijf niet in je familieschuurtje zitten mokken!

zaterdag 26 nov 2016

Jan Tak :
Rob de "Draaier" haalt naar believen teksten uit de context :-)

Ik wil je van Erasmus ook deze tekst uit 1526 voorhouden:

'Utilissima consultatio de bello Turcis inferendo'

oftewel

"Zeer nuttig advies in de oorlog tegen de Turken"

Tja soms zag ook een "Rotterdams Wijze" het nut van strijd tegen de barbaarse troepen van Sultan Suleiman 1.
Eén van zijn adviezen was:
'Als de christenen eendrachtig zijn, zuullen de Turken minder durven'

Een waar woord dat zeker ook vandaag nog steeds op gaat.
Ach Rob je bent nooit te oud om te leren maar je moet wel willen.

zaterdag 26 nov 2016

Rob Timmer :
Bizar dat op deze site de één Erasmus aanhaalt om zijn strijd tegen de Moslims te rechtvaardigen (zie discussie over 'waarom kies ik voor de PVV) terwijl een ander (hierboven) deze geleerde juist aanhaalt om de vrede te bepleiten!

Ik ga toch voor de laatste. De vrede!

vrijdag 25 nov 2016

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Dichter Peggy Verzett ontvangt de eerste Jana Beranováprijs

De eerste Jana Beranováprijs, vernoemd naar een levende Rotterdamse dichter, is toegekend aan Peggy Verzett voor haar baanbrekende en eigenzinnige poëzie. Verzett (1958) debuteerde in 2005 bij Van Oorschot met de bundel Prijken die buik. Bij Querido verschenen sindsdien Vissing (2010) en Haar vliegstro (2016). Stichting Woordnacht reikt de prijs met ingang van 2019 jaarlijks uit aan een auteur uit het Nederlandse taalgebied voor wie de artistieke vrijheid en integriteit vooropstaan; zonder te hechten aan waardering op basis van conventionele, modieuze en morele criteria. Aan de prijs is een bedrag verbonden van 3500 euro.

De Jana Beranováprijs 2019 wordt op zaterdag 26 oktober om 14.00 uur uitgereikt in Boekhandel Donner in aanwezigheid van Jana Beranová en de jury, bestaande uit Hugo Bongers, Thomas Möllmann, Wilma Scheffers en Dean Bowen. De gehele middag is gratis toegankelijk voor bezoekers van Woordnacht en Donner.

(van de redactie)

  • Nieuw

  • Reacties