Ook in regio leven miljonairs gezonder

6084-ook-in-regio-leven-miljonairs-gezonder (Door Hans Roodenburg)
Rotterdam, Schiedam, Vlaardingen, Maassluis en Nissewaard (onder andere Spijkenisse) kennen het minste aantal miljonairs-huishoudens van de regio Rotterdam. Westvoorne en Lansingerland hebben er in verhouding tot de totale bevolking en dus de huishoudens het meest. Gezien de omvang van de gemeente Rotterdam wonen daar 2300 huishoudens die zich miljonair mogen noemen.


Dat is 0,8 procent van het aantal huishoudens in de stad. In Westvoorne wonen 200 miljonairs en dat is 4 procent van het aantal huishoudens. Lansingerland springt er eveneens uit met 600 miljonairs in 2,5 procent van het aantal huishoudens. Het aandeel in de rest van de gemeenten in de stadsregio Rotterdam is minder.

Vermogensonderzoek
Dat blijkt uit het vermogensonderzoek over de periode 2008-2014 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het gaat hier om het vermogen exclusief de waarde van de eigen woning en eventuele hypotheekschuld. Vooral dus andere bezittingen (zoals spaargeld, aandelen, obligaties en ander vastgoed) die vaak in box 3 van het belastingstelsel moeten worden opgegeven.

In de provincies Utrecht en Zeeland wonen de meeste miljonairs.De rijkdom in sommige huishoudens is in Schiedam, Vlaardingen, Maassluis en in Nissewaard nog minder. In deze vier gemeenten is het aantal huishoudens dat boven de 1 miljoen euro aan vermogen komt nog minder dan in Rotterdam.
In de regio zit alleen Brielle met circa 100 miljonairshuishoudens op het landelijk gemiddelde dat op 1,4 procent lag. Het CBS stelt wel dat in Nederland in 2014 (het laatste peiljaar) het aantal miljonairshuishoudens met 5000 is toegenomen tot bijna 108.000. Volgens het statistisch bureau hangt de ontwikkeling van de miljonairshuishoudens ruwweg samen met de ontwikkeling van het totale vermogen in Nederland.

Koersschommelingen
Het is in ieder geval wel zo dat door schommelingen in het vermogen huishoudens het ene jaar onder die grens van 1 miljoen euro komen en het andere jaar er net boven. Zo nam bijvoorbeeld het totale vermogen in 2009 vaak af door dalende aandelenkoersen, waardoor ook het aantal miljonairs sterk terugliep.
In de provincies Utrecht en Zeeland wonen de meeste miljonairs (1,7 procent van het aantal huishoudens). Op de voet gevolgd door Noord-Holland met 1,6 procent. In de regio Rotterdam is het aandeel miljonairshuishoudens niet zo laag als in de gemeente Kerkrade waar slechts 0,3 procent die drempel van 1 miljoen euro haalt. Minder dan in zelfs Nissewaard die met 0,5 procent de laagste in dit gebied is. Zoals bekend zijn de huishoudens in gemeenten als Laren, Bloemendaal en Blaricum het rijkst. Daar komt het percentage miljonairs op en nabij zelfs de 10 procent.

Het rapport miljonairs in cijfers 2016.

Ouder
CBS-onderzoeker Koos Arts stelt dat miljonairs over het algemeen ouder zijn dan niet-miljonairs en hebben mede daarom vaker een partner. Dit komt tot uiting in de samenstelling van miljonairshuishoudens: 16 procent bestond in 2014 uit eenpersoonshuishoudens tegen 35 procent bij de niet-miljonairs.
Van de miljonairs is landelijk rond 7 procent gescheiden tegen 13 procent van de niet-miljonairs. Miljonairs scheiden in het algemeen minder dan niet-miljonairs.
Volwassenen die deel uitmaken van miljonairshuishoudens voelen zich gezonder dan volwassenen in niet-miljonairshuishoudens. Rond 15 procent van de miljonairs ervaart zijn gezondheid minder dan ‘goed’ tegen 23 procent bij de niet-miljonairs.

Minder overgewicht
Ouderen voelen zich doorgaans minder gezond dan jongeren en omdat miljonairs gemiddeld ouder zijn dan niet-miljonairs is het verschil nog groter als wordt gecorrigeerd voor dit leeftijdsverschil. ,,Miljonairs roken minder vaak dan niet-miljonairs, maar meer miljonairs drinken alcohol. Er is evenwel (statistisch) geen verschil tussen het aandeel overmatige drinkers onder miljonairs en niet-miljonairs,’’ stelt Arts.
Volwassenen in miljonairshuishoudens hebben minder vaak overgewicht: 40 tegen 47 procent. Bij de 50-plussers is het verschil tussen miljonairs en niet-miljonairs nog groter. Het aandeel miljonairs met ernstig overgewicht is de helft van het aandeel bij niet-miljonairs: 6 tegen 12 procent. Er is (statistisch) geen verschil in de mate waarin miljonairs en niet-miljonairs voldoende bewegen.

roberto timero :
Elke door anderen genoemde reden van een voorstel tot scheiding kan/zal door vele partners na kort nadenken worden weggestreept tegen het dan optredende effect van een aanzienlijke welvaartsdaling (veelal zijn die huwelijken namelijk op basis van huwelijksvoorwaarden).
Ziehier een reden van mijn vermoeden dat miljonairs minder snel scheiden.

donderdag 09 jun 2016

Hans Roodenburg :
@Johannes Ik ben ook maar een doorgeefluik in dit geval van onderzoeker Arts. Ik heb eerst gedacht om erbij te zetten dat door erfenissen (vaak op latere leeftijd!) de oudere miljonairs ontstaan. HIerover is iets in het rapport terug te vinden.
Ik kan mij wel voorstellen dat miljonairs méér een partner hebben dan niet-miljonairs omdat er NOOIT problemen zijn over geld. Enkele door Johannes gestelde redenen slaan daarop!

zaterdag 04 jun 2016

Johannes :
Krijg je daar geld voor dan?
Redenen voor echtscheiding:

62 % van de gehuwden noemt als één van de redenen om de relatie te beëindigen dat ze niet meer goed met elkaar kunnen praten.
56 % van de gehuwden noemt als één van de redenen om de relatie te beëindigen botsende karakters.
36 % van de gehuwden noemt als één van de redenen om de relatie te beëindigen ontrouw.
31 % van de gehuwden noemt als één van de redenen om de relatie te beëindigen onverenigbare toekomstplannen.
27 % van de gehuwden noemt als één van de redenen om de relatie te seksuele problemen.
20 % van de gehuwden noemt als één van de redenen om de relatie te beëindigen financiële problemen.
13 % van de gehuwden noemt als één van de redenen om de relatie te beëindigen verslavingsproblemen.
9 % van de gehuwden noemt als één van de redenen om de relatie te beëindigen onenigheid over het krijgen van kinderen.

Op geteld precies 100 % :-)
I.i.g. er zijn dus altijd meerdere redenen waarom men besluit te gaan scheiden.

Bron CBS/ADR Family Mediation

zaterdag 04 jun 2016

roberto timero :
Mensen met geld zijn over het algemeen meer tevreden dan mensen zonder geld. Tsja...

Echt scheiden doe je toch als je niet tevreden bent?!

zaterdag 04 jun 2016

Johannes :
Geef het op zeg het maar, hoe komt dat?

Maar ik vraag me af hoe K.Arts het volgende heeft gemeten, cq hoe ik dit moet lezen?

"CBS-onderzoeker Koos Arts stelt dat miljonairs over het algemeen OUDER zijn dan niet-miljonairs en hebben MEDE DAAROM vaker een partner"

Of heeft Hans het niet goed begrepen :-)

zaterdag 04 jun 2016

roberto timero :
'Miljonairs scheiden in het algemeen minder dan niet-miljonairs'.

Goh... hoe zou dat nou toch komen... :-)

zaterdag 04 jun 2016

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

De geschiedenis van waterThe history of water

‘The history of water’
has never been written

Until today

The history of water
is now being written
by a small fountain
at the end of Henszlemann Imre utca,
in the city of Budapest,
Hungary

- with bright blue water from the Danube

And what a page-turner it is!

(Piccalilly)


  • Nieuw

  • Reacties