‘Oorlogskinderen’: Els Molenaar-Gazan

6047-oorlogskinderen-els-molenaar-gazan (Door Janny Kok)
Onder het motto: ‘De volgende generatie kinderen’, houdt kunstenares Els Molenaar-Gazan een expositie in galerie/atelier de Zaag 55 in Krimpen aan de Lek vanaf woensdag 4 tot en met zaterdag 7 mei van 11.00 tot 17.00 uur.
Eerder maakte zij de jaarlijks terugkerende tentoonstelling van haar tekeningen over kinderen die in Nazi-Duitse concentratiekampen om het leven kwamen.

Els Molenaar-Gazan. Foto: Janny KokHaar nieuwe thema is gebaseerd op dat jonge kinderen (en ook ouderen) steeds meer te maken krijgen in de huidige voortwoekerende oorlogen, wereldwijd. De beeldend kunstenares heeft de volgende generatie ‘kinderen’ in bronzenkopjes van haar zeven kleinkinderen vorm gegeven. Dit driedimensionaal werk en ook in tekeningen zijn dus de komende dagen te zien in haar vertrouwde expositieruimte aan de Zaag 55.

Zelf zegt Els Molenaar-Gazan over haar werk: ,,Ik ben de kinderen blijven tekenen om ze een gezicht te geven. Daarnaast geven zij mij ook wortels en daarmee mijn eigen identiteit. De ontwikkeling daarvan heb ik vastgelegd in mijn boek ‘Ontheemd Naar Heemtuin’. Dat is in de eerste plaats een boek voor mezelf. Het origineel is veel te kwetsbaar om het als inkijkexemplaar neer te leggen,’’ aldus de kunstenares.

Zij wil verder ook presentaties doen van haar specifieke tekeningen ‘Kinderen 1940 – 1945’op scholen in de regio Rotterdam. Els Molenaar-Gazan heeft daarvoor al voor een deel de vorm gevonden: veelkleurige, veelvormige stenen waarmee kinderen gezamenlijk iets moois kunnen bouwen tijdens de presentatie. Van oorsprong is zij professioneel danseres die zich reeds jaren geleden ook heeft omgeschoold tot beeldend kunstenares.

Janny Kok :
De traditie wil dat Els en ik elkaar ieder jaar zien om over de komende expositie te praten,waarna ik een persbericht schrijf in de hoop dat media dat willen plaatsen. Dat heeft Rotterdam Vandaag & Morgen mooi vorm gegeven nu gedaan. De gesprekken met Els gaan ook over de zoektocht naar hoe het leven onszelf vormt. Dat zijn altijd heel waardevolle en dierbare gedachtenwisselingen. Zeker tijdens het recente bezoek aan mij, toen Els haar boek Ontheemd naar Heemtuin aan mij liet zien. Het is te hopen dat dit ooit in druk uitkomt.

dinsdag 03 mei 2016

Rinus Vuik :
Prachtig artikel over een bijzondere beeldend kunstenares van jou Janny.

dinsdag 03 mei 2016

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

De geschiedenis van waterThe history of water

‘The history of water’
has never been written

Until today

The history of water
is now being written
by a small fountain
at the end of Henszlemann Imre utca,
in the city of Budapest,
Hungary

- with bright blue water from the Danube

And what a page-turner it is!

(Piccalilly)


  • Nieuw

  • Reacties