Groei haven zet door ondanks crisis

5743-groei-haven-zet-door-ondanks-crisis (Door Hans Roodenburg)
De haven groeit door ondanks de economische crisis tussen 2009 en 2014. De overslag van goederen in de Rotterdamse haven is de eerste negen maanden met 5,4 procent toegenomen.


Allard Castelein is de topman (CEO) van Havenbedrijf Rotterdam: ,,De groei is vrijwel volledig te danken aan de toename van de overslag van ruwe olie en olieproducten. De meeste andere goederensoorten werden in vergelijkbare hoeveelheden overgeslagen als vorig jaar. Omdat olie ongeveer de helft van de overslag uitmaakt komt de haven op een mooi groeicijfer uit.’’

De droge bulk is doorgaans een stabiele sector maar op dit moment blijft de overslag van ijzererts wat achter. Foto: Port of RotterdamStabiel
De droge bulk is doorgaans een vrij stabiele sector, maar op dit moment blijft de overslag van ijzererts en agribulk (landbouwproducten) volgens hem wat achter. In de containersector draaien de nieuwe terminals (op Maasvlakte 2) nog niet op volle snelheid.
De overslag van ruwe olie nam met maar liefst 8,5 procent toe. Belangrijkste oorzaak is de lage olieprijs die zorgt voor goede marges waardoor de raffinaderijen meer ruwe olie verwerken dan vorig jaar.
Dit geldt niet alleen voor de vijf raffinaderijen in Rotterdam en de vijf in Duitsland, Antwerpen en Vlissingen die vanuit Rotterdam (vaak per pijpleiding) bevoorraad worden, maar ook die in Rusland. Vooral het laatste land produceert relatief veel stookolie dat via Rotterdam verscheept wordt naar het Verre Oosten. Dit is de belangrijkste reden waarom de overslag van olieproducten met 22,1 procent toenam.

Verdubbeling
De overslag van LNG verdubbelde bijna. Doordat de gasprijzen in Azië flink zijn gedaald en nu vergelijkbaar zijn met die in Europa, neemt de aanvoer hier toe. Absoluut gezien is de omvang van de LNG-overslag nog beperkt. Het overig nat massagoed daalde 1,2 procent. In totaal werd 12,5 procent meer nat massagoed overgeslagen.
De overslag van containers lag de eerste negen maanden gemeten in TEU (maat voor containers) 1 procent boven het niveau aan vorig jaar. In tonnen was de overslag vrijwel gelijk.
Oorzaken zijn de lagere Chinese export, vertraging van de groei van opkomende economieën zoals Brazilië, en de verslechtering van de Russische economie waardoor er minder doorvoer van containers (shortsea- en feeder-verkeer) naar deze regio is.

Wim :
Dank Hans voor dit schrijfsel lees ze graag.Ook goed om te lezen dat de Haven door blijft groeien.

dinsdag 20 okt 2015

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Stad en platteland

Het verhaal is van Annie Proulx. Het staat in 'Heart Stories'. Het gaat over Lime, een jongeman met rood haar en een soort innerlijk vuur dat erop lijkt 'of hij snel van binnen op aan het branden is'.

Een vuur dat sommige vrouwen aantrekkelijk vinden. Lime is met zijn vriendin Charlotte buiten de stad gaan wonen. Ze droomden dat ze daar een handeltje in Peruviaanse poncho's op konden zetten. Dat plan mislukt, maar dankzij het geld van de ouders van Charlotte overleven ze. Lime heeft in de heuvels een groep verlopen eenzelvige landbouwers gevonden die op woensdagavond fantastische zelf geschreven muziek maken. Hillbillymuziek, origineel en ontroerend goed gespeeld. De muzikanten zijn stug en weinig spraakzaam, maar ze staan hem toe dat hij meespeelt. Hij ontdekt dat de zangeres, een goed in het vet zittende, maar mooie jongedame, de schrijfster van de songs is. Haar vader speelt ook mee. De enige keer dat hij overdag langs komt, is zij alleen. Hij verleidt haar. Als haar huisgenoten waaronder haar vader, thuiskomen van het werk op het land en hen ontdekken, roept hij dat hij van haar houdt. Op dat moment ontdekt hij dat de man waarvan hij dacht dat het haar vader was, haar echtgenoot is. Hij rent voor zijn leven en keert er nooit meer terug.

  • Nieuw

  • Reacties