Uitzetcentrum wordt echte gevangenis

5742-uitzetcentrum-wordt-echte-gevangenis (Door Jim Postma)
Het detentiecentrum bij Rotterdam-The Hague-Airport, voormalig Zestienhoven, gaat vrijdag 16 oktober voorgoed sluiten. Daarna wordt het uitzetcentrum gereed gemaakt als gevangenis. De overgebleven 95 uitgeprocedeerde asielzoekers verhuizen binnenkort naar het detentiecentrum in Zeist. In de Rotterdamse nieuwe gevangenis naast het vliegveld zijn zo’n 500 cellen voor gevangenen.


 Het detentiecentrum bij Rotterdam-The Hague-Airport.

Opvang
Het landelijke coördinatiepunt voor de opvang van de duizenden vluchtelingen naar ons land is in deze duidelijk bezig met ‘stuivertje wisselen’. De gevangenis in Alphen aan de Rijn gaat namelijk eveneens op korte termijn sluiten.
De gevangenen die daar nog zitten verhuizen naar de nieuwe gevangenis naast het Rotterdamse vliegveld. Om hoeveel gedetineerden het gaat is niet bekend. Vervolgens wordt de gevangenis in Alphen aan de Rijn (pal naast het nieuwe grote detentiecentrum) weer omgetoverd tot opvangcentrum voor vluchtelingen.

De Rotterdamse filmer Paul Hošek was al een jaar bezig met het maken van een documentaire over het detentiecentrum op de luchthaven. Hij zegt teleurgesteld: ,,Al mijn afspraken die ik daar met de asielzoekers had gemaakt werden vandaag ineens gecanceld. Dan moet u voortaan in Zeist zijn, kreeg ik tot mijn grote verbazing te horen,’’ aldus Hošek.

Het detentiecentrum in Zeist (links) en de gevangenis (pi) in Alphen aan de Rijn.


Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

Over de schrijver

Jim Postma

Jim Postma (Rotterdam, 29-02-1948) is samen met Geert-Jan Laan in 2008 de papieren weekkrant Rotterdam Vandaag & Morgen begonnen, later gevolgd door deze elektronische krant.

Beide initiatiefnemers werkten daarvoor jarenlang als onderzoeksjournalisten bij de toenmalige dagkrant Het Vrije Volk.

Jim Postma werd in die tijd ook bekend van zijn dagelijkse rubriek ‘Stukgoed’, over de kleine dingen in het leven, die voor velen toch bijzonder belangrijk zijn. Zoals ‘normen en waarden’.

In dit kader onderscheidt hij zich de laatste paar jaar in weekkranten als columnist en recensent in het Rotterdamse kunstwereldje.

Ooit begon hij in 1965 als jong journalist bij de dagkrant De Rotterdammer en vertrok daarna voor zeven jaar naar Afrika als correspondent, onder meer voor Radio 1 en 2.

In de negentiger jaren, na het verlaten van het gefuseerde Het Vrije Volk begon Jim Postma met het maken van televisiedocumentaires. Een hele bekende, die hij samen maakte met fotograaf/filmer Paul Stolk, werd ‘Een rustige Jaarwisseling’ voor de NOS/NOB. (Waarderingscijfer 8.2 en met 2.4 miljoen kijkers).

Hieruit volgde de campagne voor jonge vuurwerkslachtoffers, ‘Je bent een rund als je met vuurwerk stunt’. Dit leidde in die tijd tot aanzienlijk minder slachtoffers.

Andere televisiedocumentaires van Jim Postma, onder meer gemaakt in Afrika en in Mongolië, werden uitgezonden via de VARA, EO, AVRO/TROS, de BRT en CNN.

KOPSTOOT

De geschiedenis van waterThe history of water

‘The history of water’
has never been written

Until today

The history of water
is now being written
by a small fountain
at the end of Henszlemann Imre utca,
in the city of Budapest,
Hungary

- with bright blue water from the Danube

And what a page-turner it is!

(Piccalilly)


  • Nieuw

  • Reacties