De Wereld Draait Door ‘van A tot Z’

5733-de-wereld-draait-door-van-a-tot-z (Door Manuel Kneepkens)
Afgelopen zaterdag 10 oktober is door de VARA groots gevierd dat het tv-programma ‘De Wereld Draait Door’ tien jaar bestaat.

Tien jaar? Welnee.
Het programma draaide maanden eerder.
Het zit zo.Op 27 juli 2005 overleed Marten Toonder. De dag daarop vroeg de VARA mij als indiener van de motie in de Raad van Rotterdam, die het Marten Toonder- monument bij station Blaak tot gevolg had, om mee te doen aan een gloednieuw tv-programma onder leiding van ene Matthijs van Nieuwkerk. Toonders leven zou daarin aan de orde komen

Plots werd onze tv-conversatie voor ‘De Wereld Draait Door van A tot Z’ onderbroken door een haast hysterische tv-medewerkster. Dick Matena (foto), een verstokt roker, bleek stiekem een aangestoken sigaret onder de tafel te houden. Op alfabet
Ik spoedde mij naar het Desmet-theater aan de Plantage in Amsterdam. Want daar hadden de opnames plaats.
De items bleken op alfabet te gaan. En… de presentator bleek zeer rad van tong. Dat moést hij wel zijn want 26 onderwerpen behandelen in 40 minuten is natuurlijk veel te krap bemeten. Van al die onderwerpen herinner ik mij alleen de E. (ikzelf was onder de T ingedeeld). Dat betrof een jonge vrouw, die een handeltje in ezelinnenmelk was begonnen.
Ik herinnerde mij dat Cleopatra placht te baden in ezelinnenmelk. Maar het bleek hier te gaan om gebottelde ezelinnenmelk. Om te drinken dus. Ik heb daar later nooit meer iets over gehoord.

Matena
Toen de T aan de beurt was, werd ik onder een batterij felle lampen geplaatst.
Samen met tekenaar Dick Matena, die veel voor de Marten Toonder-studio gewerkt heeft en thans bekendheid geniet vanwege zijn verwerking van de roman ‘De avonden’ van Gerard van het Reve tot ‘graphic novel’.
Zelf bezit ik bovendien Matena’s ‘verstripping’ van het verhaal ‘Het mes’ van Remco Campert. Het is werkelijk prachtig gedaan!
Van Nieuwkerk, Matena en ik voerden vervolgens over Toonder een gesprek. Dat ging aardig.
Maar plots werd onze conversatie onderbroken door een haast hysterische tv-medewerkster. Dick Matena, een verstokt roker, bleek stiekem een aangestoken sigaret onder de tafel te houden.
En dat terwijl ons het roken tijdens de opname uitdrukkelijk verboden was! Brandgevaar! De hete lampen en zo. Matena kreeg er flink van langs en het hele gesprek moest over.

 Het programma DWDD is qua gasten een uiterst onevenwichtig samengesteld programma. Veel mannen, weinig vrouwen. Veel Amsterdam, weinig elders uit het land.Geen a tot z
Helaas, die hele eerste uitzending – ‘De Wereld Draait Door van A tot Z’ – is nooit uitgezonden!
Als reden gaf de VARA op: er was intern besloten de formule ‘van A tot Z’ te laten vallen. Mathijs van Nieuwkerk spreekt overigens nog steeds rad van tong.

Onlangs werden hier in Rotterdam aan de Binnenweg drie gevelprenten van Jazzmusici onthuld. Ik trof bij de plechtigheid Dick Matena aan. Een van die gevelprenten, die van Piet Noordijk, bleek van zijn hand.
,,Ben je uitgenodigd voor het feest?’’ vroeg hij mij: ,,Alle mensen die ooit zijn opgetreden in DWDD zijn uitgenodigd. Maar ik niet!’’
,,Ik ook niet.”
,,Die van Nieuwkerk is g.v.d. over onze ruggen omhoog geklommen! Maar dankbaarheid, ho maar!”

Inmiddels is over DWDD het nodige onderzocht. LJS Monitor analyseerde (op verzoek van NRC-Handelsblad) tien jaar aan data inzake DWDD. Wat blijkt? Het is qua gasten een uiterst onevenwichtig samengesteld programma.
Veel mannen, weinig vrouwen. Veel Amsterdam, weinig elders uit het land.
252 x Jan Mulder en maar 1 keer (officieus… ook dat nog!) Dick Matena!
Je houdt het niet voor mogelijk.

De wereld draait door…. scheef, scheef, en nog eens scheef.…!

R.Sörensen :
Heerlijk die merkbare politieke kentering.
Ik ben trouwens ook niet uitgenodigd voor het feest,terwijl ik wel in DWDD ben geweest.
Logisch hoor, ik was toch niet gegaan.

maandag 12 okt 2015

Hans Roodenburg :
Mooi verhaal en dito reacties. Ik was ooit dagelijkse kijker van DWDD maar de linkse zakkenvullers zoals Mulder stonden mij erg tegen.

zondag 11 okt 2015

jim peter postma :
p.s. 'Salonsocialisten aller landen..., links lullen en rechts vullen!

zondag 11 okt 2015

jim peter postma :
Gezien wat tv-icoon Mathijs van Nieuwkerk bij nota bene de VARA (arbeidersomroep i.s.m. de PvdA) in euro's verdient per jaar (minstens een half miljoen per jaar en met dik betaalde gasten), moet het tv-programma voortaan gaan heten:

'DE WERELD GRAAIT DOOR!'

zondag 11 okt 2015

Wim :
Elke man en vrouw met zelfrespect gaat niet bij die twee griezels die men op de foto ziet aan tafel zitten.Waarschijnlijk wordt dit programma gemaakt in een gekkenhuis waar nog al wat door gedraaiden zitten helaas.

zondag 11 okt 2015

Theodora Pigmans :
Beste Manuel, Net een week terug uit Alanya(geen vluchteling gezien)
Ik heb je commentaar gelezen over "De WDD. Een leuke weetje.
Vgr, Theodora Pigmans

zondag 11 okt 2015

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

De geschiedenis van waterThe history of water

‘The history of water’
has never been written

Until today

The history of water
is now being written
by a small fountain
at the end of Henszlemann Imre utca,
in the city of Budapest,
Hungary

- with bright blue water from the Danube

And what a page-turner it is!

(Piccalilly)


  • Nieuw

  • Reacties