Frans de Groot verloor laatste gok

5594-frans-de-groot-verloor-laatste-gok (Door Jim Postma)
In café Centraal aan de Zwartjanstraat is afgelopen week een herdenkingsdienst gehouden voor Frans de Groot (71), goede bekende in de Rotterdamse horecawereld.
Volgens zijn enige zoon Fred was zijn vader ‘wereldberoemd’ in de bruine cafeetjes in het Oude Noorden.


Reden waarom Fred de Groot ter nagedachtenis in menig horecagelegenheid een bijzondere handgeschreven poster had opgehangen.

Besloten
De crematie van Frans de Groot (28-07-1944 – 18-06-2015) heeft inmiddels op zijn eigen verzoek in besloten kring plaatsgevonden. Reden voor velen van zijn vrienden om in café Centraal alsnog het glas op hem te heffen. Fred de Groot schreef onder meer op die poster: ‘Alias, Frans Gok, Frans Kok, Frans Snor, Frans Haring en Frans Centraal.’

Fred de Groot (midden) heeft in menig horecagelegenheid ter nagedachtenis aan zijn vader Frans de Groot een bijzondere handgeschreven poster opgehangen. Foto's: Rinus VuikBehalve in het Oude Noorden was Frans de Groot ook een bekende in de rest van het Rotterdamse horecawereldje. Na een kortstondig avontuur als scheepskok begon hij ooit een snackbar in de Geisingerstraat in Rotterdam-West. Daarna, gedurende zo’n 20 jaar, werd hij uitbater van café Beukelsbrug aan de Beukelsweg.

Kleurrijk
Volgens zijn collega en beste vriend Frans Companje was De Groot ,,een van de meest kleurrijke figuren die ik in de horeca heb gekend. Het was te allen tijden lachen of huilen met hem.’’ An, de vrouw van Frans Companje, vult in dit kader achter de toog van café Centraal aan: ,,Frans en Frans zijn tot aan het einde van dit leven altijd twee grote kwajongens gebleven.’’
Frans de Groot raakte in zijn horecatijd en daarna min of meer ‘verslaafd’ aan het gokken.

Moeilijk
Zijn zoon Fred de Groot: ,,Jammer, zijn enige minpunt waardoor hij zijn leven onnodig moeilijk maakte. In dat opzicht een echte pechvogel. In zijn laatste levensjaar heeft hij nog en keer zijn passie, namelijk gokken, geprobeerd. Deze keer niet met fiches of met geld. Maar met 33 bestralingen. Hij heeft sterk getwijfeld of hij deze allerlaatste gok nog zou nemen. Zoals de story van zijn hele leven, toch weer verloren.’’

 Veel vrienden van Frans de Groot kwamen afgelopen week naar café Centraal om alsnog het glas op hem te heffen.


Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

Over de schrijver

Jim Postma

Jim Postma (Rotterdam, 29-02-1948) is samen met Geert-Jan Laan in 2008 de papieren weekkrant Rotterdam Vandaag & Morgen begonnen, later gevolgd door deze elektronische krant.

Beide initiatiefnemers werkten daarvoor jarenlang als onderzoeksjournalisten bij de toenmalige dagkrant Het Vrije Volk.

Jim Postma werd in die tijd ook bekend van zijn dagelijkse rubriek ‘Stukgoed’, over de kleine dingen in het leven, die voor velen toch bijzonder belangrijk zijn. Zoals ‘normen en waarden’.

In dit kader onderscheidt hij zich de laatste paar jaar in weekkranten als columnist en recensent in het Rotterdamse kunstwereldje.

Ooit begon hij in 1965 als jong journalist bij de dagkrant De Rotterdammer en vertrok daarna voor zeven jaar naar Afrika als correspondent, onder meer voor Radio 1 en 2.

In de negentiger jaren, na het verlaten van het gefuseerde Het Vrije Volk begon Jim Postma met het maken van televisiedocumentaires. Een hele bekende, die hij samen maakte met fotograaf/filmer Paul Stolk, werd ‘Een rustige Jaarwisseling’ voor de NOS/NOB. (Waarderingscijfer 8.2 en met 2.4 miljoen kijkers).

Hieruit volgde de campagne voor jonge vuurwerkslachtoffers, ‘Je bent een rund als je met vuurwerk stunt’. Dit leidde in die tijd tot aanzienlijk minder slachtoffers.

Andere televisiedocumentaires van Jim Postma, onder meer gemaakt in Afrika en in Mongolië, werden uitgezonden via de VARA, EO, AVRO/TROS, de BRT en CNN.

KOPSTOOT

Teken mee bij Cartoonfestival Erasmus

Van 29 november tot en met 15 december 2019 organiseren Stichting Comité Erasmus Icoon van Rotterdam, Stichting Cartoonfestival Rotterdam en Bibliotheek Rotterdam een internationaal cartoonfestival met als thema ‘vriendschap’ tussen mensen uit verschillende culturen. De beroemde Rotterdammer Erasmus vond dat 500 jaar geleden een belangrijk onderwerp en dat is het nu nog! Rotterdam is een stad waar mensen uit alle delen van de wereld samen wonen. Dat samen wonen gaat goed maar het zou nog beter gaan als mensen uit verschillende groepen elkaar nóg meer zouden ontmoeten. In ontmoetingen leren mensen elkaar beter begrijpen.


Naast een wedstrijd voor cartoonisten van over de hele wereld waar 420 cartoonisten uit 66 landen werk voor inleverden is er een cartoon/stripwedstrijd voor jongeren van 12 t/m 18 jaar. Het thema is 'Vriendschap', vooral tussen mensen uit verschillende culturen. Een professionele jury kiest drie prijswinnaars, die worden beloond met een eerste prijs van €250, een tweede van € 150 en een derde van € 75. Op 14 december om 15.00 u is de prijsuitreiking. Jongeren die dat willen kunnen vanaf 30 november kosteloos cartoonworkshops volgen, gekoppeld aan een bezoek aan de Erasmus Experience in de centrale bibliotheek in Rotterdam. Gewapend met de inspiratie uit die experience werken zij vervolgens onder leiding van een cartoonist aan eigen werk.

Informatie over deelname en inschrijving is te vinden op de website www.cartoonfestivalrotterdam.nl. De deadline voor insturen is 07-12-2019.

Contactinformatie:
Martin Reekers: 06 46 77 05 17
email: info@cartoonfestivalrotterdam.nl
website: www.cartoonfestivalrotterdam.nl
Stichting Cartoonfestival Rotterdam
Wessel Gansfortweg 65
3052KM Rotterdam

  • Nieuw

  • Reacties