'Een otter is beslist geen huisdier'

5454-een-otter-is-beslist-geen-huisdier (Door Zettie Leeuwenburgh)
Otters zijn geen huisdieren, hoe lief en poezelig zij er ook uitzien. Otterspecialist Addy de Jongh van de Stichting Otterstation Nederland en de hoofdverzorger van de otters in Diergaarde Blijdorp, Harald Schmidt winden er geen doekjes om. ,,Het zijn vriendelijke dieren en ze zien er mooi en schoon uit, maar zij houden niet van mensenhanden,'' vertelt Harald Schmidt.
,,Zij kunnen gemeen bijten. Regelmatig wordt me gevraagd of zij in huis te houden zijn. Dat moet ik echt afraden.''

Addy de Jongh vult hem aan: ,,Het zijn slimme dieren, die binnen de kortst mogelijke tijd weten hoe de koelkast opengaat. Die halen zij meteen helemaal leeg. Ook op boekenkasten zijn zij gek. Leuk speelgoed, boeken om overal mee naar toe te slepen en dat geldt ook voor CD's en ornamentjes. Nee, otters horen niet in huis. Die horen in de vrije natuur.''

Otters zijn geen huisdieren, hoe lief en poezelig zij er ook uitzien. Foto: Ronald van JeverenTrots
Zo, dat misverstand is uit de weg geruimd. Daar gaat het in Diergaarde Blijdorp om: Otters in de Vrije Natuur. Er leven nu een kleine 140 otters in ons land. Daar mogen we best trots op zijn. Het betekent dat de kwaliteit van het water in rivieren, sloten en kanalen flink is verbeterd de afgelopen jaren. Jammer genoeg worden er elk jaar ook zo'n 40 otters doodgereden in het verkeer.
,,Vier maanden geleden lanceerde de IUCN, het 'Nationaal Committee in The Netherlands', de 'Otter Challenge' met de vraag een kans te creëren om de ottter te behouden en zelfs haar stand uit te breiden tot 1000 exemplaren in 2020 in ons land,'' vertelt woordvoerder Carl Königel. ,,De reacties kwamen ongelooflijk snel van natuurliefhebbers, studenten en het bedrijfsleven. Uit 57 bruikbare ideeën om de otter te redden zijn de vijf beste overgebleven.''
In Diergaarde Blijdorp zijn deze ideeën onlangs voorgelegd aan een vakkundige jury en vertegenwoordigers van natuurbeschermingsorganisaties. Plannen zijn ontwikkeld voor speciale otter-safe wildroosters, voor otter-'wetlandparken' door ons hele land zoals die met succes in Engeland zijn aangelegd en voor een blauw-groene-delta in de put van Brabant. En wat te denken van zoetwatervisvijvers naar voorbeelden in centraal- en oost-Europa zodat de otters niet in visfuiken verstrikt raken en verdrinken.

Winnaar Andy Palmen: 'Als overheden, wegenbouwers, autoverzekeraars en natuur- en landschapsorganisaties de handen ineenslaan kunnen zij het probleem van wild-aanrijdingen ombuigen in een kans voor zowel de natuur als de economie'. Foto: Joke Smeenk

Verrassend
Het meest verrassende plan maar meteen het meest vage, richt zich op de autoverzekeringen die winst maken dankzij reparaties aan beschadigde auto's na aanrijdingen met otters en natuurlijk ook ander overstekend wild. Met vuur verdedigt Andy Palmen deze groene deal. ,,Verzekeraars keren per jaar naar schatting 17 miljoen euro uit aan schade veroorzaakt door overstekend groot wild. De otter maakt daar een betrekkelijk klein deel van uit. Met het ontwikkelen van een nieuwe autoverzekering wil Palmen een deel van de winst weghalen bij de bestaande autoverzekeraars. Daarnaast hoopt hij dat consumenten met een groen hart hun auto bij de nieuwe verzekering onderbrengen én bereid zijn een klein beetje meer premie te betalen om de otters te redden.
,,Als overheden, wegenbouwers, autoverzekeraars en natuur- en landschapsorganisaties de handen ineenslaan kunnen zij het probleem van wildaanrijdingen ombuigen in een kans voor zowel de natuur als de economie,'' vertelt Andy Palmen. ,,De oplossing is simpel: maak het voor verzekeraars interessant om te investeren in het beschermen van otters en ander wild. Dat moet de 'Green deal Private Investeringen in Natuurbescherming' worden,'' besluit hij zijn verdediging.
Het klinkt mooi, maar of het ook haalbaar is? Wij zetten er een vraagteken bij net als otterspecialist Addy de Jongh zo blijkt in de pauze, die zelf meer kansen in de 'wetlandparken' voor otters ziet. ,,Die kunnen zichzelf bedruipen door aan de voorkant van het park activiteiten voor bezoekers te creëren waar de otters verder achterin de parken niets van merken en rustig hun gang gaan. Bovendien hebben deze parken hun succes al bewezen in Engeland. Het is geen gokje, maar een feit.''

 De vijf genomineerden voor de 'Otter Challenge' met de vraag een kans te creëren om de ottter te behouden en zelfs haar stand uit te breiden tot 1000 exemplaren in 2020. Foto: Joke SmeenkNieuwsgierig willen wij weten of Andy Palmen al contact met de bestaande autoverzekeraars over zijn plannen heeft gehad. ,,Jazeker, die gaan akkoord,'' klinkt het vastberaden. Waar hij zijn startkapitaal vandaan wil halen? ,,Er is al een klein deel beschikbaar en verder van organisaties zoals de Postcode Loterij.''

Eerste prijs
Laat het nu uitgerekend dit plan zijn, dat de eerste prijs krijgt toegewezen van de jury: een bedrag van 12.000 euro. De tweede prijs, 3000 euro, gaat naar de otter-veilige wildroosters van Thomas Arts. Hij ontwierp een faunapassage om de dieren voornamelijk onder de wegen door te helpen. Ottertunnels, dus. Wat al heel wat beter klinkt.
De motivatie van de jury luidt: ..Het plan van Andy Palmen is innovatief en legt een verband tussen de belangrijkste oorzaak van de sterfte onder de otters met het realiseren van de oplossing. Ottertunnels voorkomen aanrijdingen met otters. Door in te zetten op autoverzekeringen kan de financiering van deze oplossing worden verwezenlijkt. Wij denken dat Andy het doorzettingsvermogen en enthousiasme heeft om dit voor elkaar te krijgen,'' aldus het juryrapport. Er is grondig over het mooie, oprechte plan nagedacht. Het heeft zeker recht op succes.

Toch blijft er een vraag knagen. Het is afhankelijk van de bestaande verzekeringsmaatschappijen en de consument. Stel dat een paar verzekeringsmaatschappijen een graantje willen meepikken en niet al hun klanten op de 'Green Deal' wijzen. Stel dat de consumenten geen klein beetje, zelfs geen centje meer, aan premie willen betalen en niet massaal overstappen naar de 'Green Deal'. Stort dan het prachtige plan als een kaartenhuis ineen en verandert er niets aan de huidige situatie van de in zijn voortbestaan bedreigde otter? Wellicht kunnen de ontwerpers van de twee IUCN-prijzen de handen ineen slaan en beide plannen realiseren: de 'Green Deal' én de veilige ottertunnel. Dan worden er twee vliegen in één klap geslagen. En leeft de otter langer dan vandaag en morgen.

R.Sörensen :
Als jongen (14/15) fietste ik met vrienden naar Vlaardingen, waar we een roeiboot huurde in de Vlaardingervaart. Plotseling dook er een proestend naast me op. Nooit vergeten.

donderdag 09 apr 2015

Ronald :
Heer Sørensen
Otters fotograferen in het wild is bijzonder moeilijk. Otters zijn nachtdieren en bijzonder schuw. Op 1 plek in Nederland is het echter te doen. In het Natuurpark Lelystad eworden Europese otters opgevangen. http://www.flevo-landschap.nl/gebieden/gebied-detailpagina/23/natuurpark-lelystad. Ik zou zeggen ga daar eens kijken. Bijzonder interessant en leerzaam. Misschien is hiermee je twijfel weg.

donderdag 09 apr 2015

R.Sörensen :
Beste Ronald

Ik gok toch op de kleinklauwotter! Witte bef en als de stenen waar hij/zij op staat de doorsnee Nederlandse stenen zijn is hij/zij ook niet zo groot.

donderdag 09 apr 2015

R.Sorensen :
Weer wat geleerd ik dacht dat het een Noord Amerikaanse otter was gezien de witte bef.

maandag 06 apr 2015

Ronald :
Mijnheer r. Sørensen
In het eerste geval betreffende de zeeotter had u gelijk. Maar in het tweede geval is de Otter op de foto wel degelijk een inheemse otter.

maandag 06 apr 2015

R.Sorensen :
Fijn dat jullie die foto vervangen hebben; had van mij niet nodig geweest,maar nu denkt iedere lezer, dat ik er helemaal niets van weet.
De nu getoonde otter is m.i. Ook geen inheemse,maarl laat maar.

maandag 06 apr 2015

R.Sörensen :
Volgens mij is de otter op de foto in het midden een Californise zeeotter; ook geen huisdier.
Zo zijn tijgers, aardmuizen, kangeroes, ijsberen, bultrugen en de steenarend ook geen huisdieren.
Katten, honden, hamsters en parkietjes weer wel!

Pffff.

maandag 30 maart 2015

Wim :
Otters in huis kan heel gezellig zijn maar eerst een goede opvoeding geven zodat ze zich kunnen gedragen,en zeer zeker met mes en vork kunnen eten.

maandag 30 maart 2015

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Stad en platteland

Het verhaal is van Annie Proulx. Het staat in 'Heart Stories'. Het gaat over Lime, een jongeman met rood haar en een soort innerlijk vuur dat erop lijkt 'of hij snel van binnen op aan het branden is'.

Een vuur dat sommige vrouwen aantrekkelijk vinden. Lime is met zijn vriendin Charlotte buiten de stad gaan wonen. Ze droomden dat ze daar een handeltje in Peruviaanse poncho's op konden zetten. Dat plan mislukt, maar dankzij het geld van de ouders van Charlotte overleven ze. Lime heeft in de heuvels een groep verlopen eenzelvige landbouwers gevonden die op woensdagavond fantastische zelf geschreven muziek maken. Hillbillymuziek, origineel en ontroerend goed gespeeld. De muzikanten zijn stug en weinig spraakzaam, maar ze staan hem toe dat hij meespeelt. Hij ontdekt dat de zangeres, een goed in het vet zittende, maar mooie jongedame, de schrijfster van de songs is. Haar vader speelt ook mee. De enige keer dat hij overdag langs komt, is zij alleen. Hij verleidt haar. Als haar huisgenoten waaronder haar vader, thuiskomen van het werk op het land en hen ontdekken, roept hij dat hij van haar houdt. Op dat moment ontdekt hij dat de man waarvan hij dacht dat het haar vader was, haar echtgenoot is. Hij rent voor zijn leven en keert er nooit meer terug.

  • Nieuw

  • Reacties