Blijdorps krokodil Hakuna overleden

5415-blijdorps-krokodil-hakuna-overleden (Door Zettie Leeuwenburgh)
De oudste inwoner van Diergaarde Blijdorp én van alle dierentuinen ter wereld, de Afrikaanse Spitssnuit krokodil Hakuna is vlak voor het weekeind overleden. Vrij kort na de dood van de ijsbeer Eric is Blijdorp opnieuw in rouw.


Hakuna kwam (waarschijnlijk) in 1929 met vrouwtje Matata naar de oude Diergaarde Blijdorp, die tussen het Stationsplein en de West Kruiskade lag.

Geschenk
Het tweetal was een geschenk van de zangeres en actrice Josephine Baker en werd ondergebracht in het oude reptielengebouw dat dateerde van 1906 en voor die tijd niet eens al te klein was. Beroemde of heel rijke buitenlanders vonden het normaal dieren aan mooie dierentuinen, waarvoor zij een zwak hadden, te schenken.

Krokodillen in diergaarde Blijdorp. Foto: BlijdorpBeide krokodillen waren al volgroeid en hun leeftijd werd geschat op een jaar of tien. Hoe oud zij in het wild of in gevangenschap zouden kunnen worden was onbekend. In het boekje 'Blijdorp Geluiden', uitgegeven in 1960 voor scholieren, wordt geschat dat de Blijdorpse krokodillen de 60 jarige leeftijd konden bereiken. Hakuna ging hier dus fors overheen. Hij moet tenminste 95 jaar zijn geworden. Zijn partner Matata overleed halverwege vorig jaar ook al op een onverwacht hoge leeftijd.

Datum
Diergaarde Blijdorp heeft de juiste datum van de aankomst van de twee krokodillen nooit kunnen achterhalen, omdat de oude dierentuin in het centrum van Rotterdam tijdens de eerste dagen van de Tweede Wereldoorlog werd gebombardeerd. Daarbij ging de complete administratie in vlammen op. En tot overmaat van ramp was de nieuwe dierentuin nog niet afgebouwd.
De oude dierentuinoppasser Janus van den Berg kon daar - ook al in het grijze verleden - prachtige verhalen over vertellen. In allerijl moesten de dieren worden overgebracht van het centrum naar Overschie. De olifanten moesten daarbij zelfs als hulpkrachten worden ingezet.

Meppen
De krokodillen Hakuna en Matata protesteerden tegen het verstoren van hun rust door flinke meppen met hun staarten uit te delen. Ook noemde hij het een wonder, dat er geen gevaarlijke roofdieren zijn ontsnapt. Met een bulderende lach riep hij bij dat laatste verhaal vaak: ,,Al hadden de leeuwen van mij best een paar Duitsers mogen opvreten.’’
Jammer dat Janus's verhalen, voor zover wij weten, nooit in een boek zijn vastgelegd.
De krokodillen Hakuna en Matata hielden jarenlang hun snuiten stijf op elkaar. Gelukkig hebben zij beiden van een mooie en vooral lange oude dag kunnen genieten in de fraaie Rivierenvallei van de moderne Diergaarde Blijdorp.

Voor de liefhebbers van Blijdorp in het algemeen en 'de IJsbeertjes' in het bijzonder hier nog een toegift in de vorm van
een filmpje.

Johannes :
Overigens kan ik mij iets herinneren van een verhaal dat ome Dirk (Reese)aan dit geschenk van Josephine Baker mocht meebetalen om haar in augustus 1928 naar dancing Pschorr te halen.

Het verhaal gaat dat Josephine de dieren zelf had uitgezocht bij de dierentuin van de heer Blazer aan het Waranda in Schiedam. Als gift schonk de heer Blazer Josephine een sprekende ara.
Of het verhaal klopt?

woensdag 11 maart 2015

Wim :
Zaken die niet deugen moeten op gelost worden als dat heeft plaats gevonden met erkentelijkheid kan men vooralsnog over gaan op de orde van de dag.

Ze zijn niet meer de twee spits -snuiten.Als jongen heb ik nog is de eer gehad deze krokodillen te mogen voeren in het oude reptielen huis.

Diergaarde Blijdorp een heerlijke plaats om te verblijven elke jaar getijde.

woensdag 11 maart 2015

Johannes :
Ik heb nooit geweten dat die beesten levend waren, nog geen ooglid hebben ze tijdens mijn vele bezoeken bewogen. Zou zeggen gewoon laten liggen en niemand die het merkt.

Overigens wie wel eens kroko's in hun habitat heeft gezien weet dat deze beesten veel leefruimte nodig hebben. Wij hebben in de Everglades ooit een uur in de snackbar gezeten omdat er een krokodil op de parkeerplaats lag en zich niet liet weg jagen. Kijk "that's different cook" zou van Gaal zeggen.

woensdag 11 maart 2015

R.Sörensen :
Vrouwtje en mannetje. Eieren? Jongen?

dinsdag 10 maart 2015

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Irezumi

De –heel jaren zestig- behoorlijk door sex en geweld gefascineerde Yasuzô Masumura wist met zijn obsessies behoorlijk mooie films te maken. 'Irezumi' is er één van. 'Irezumi' dat zoveel betekent als tatoeage, gaat over een winkelierdochter die de benen neemt met een winkelbediende. Vervolgens wordt ze tot prostitué of geisha gemaakt.


Ze krijgt een tatoeage op haar rug die haar toch al niet al te fijne karakter nog wat scherpere kantjes geeft, of daar in de film als excuus voor wordt gebruikt.
De trailers die als extra op de DVD staan, laten nog wat meer typisch Matsomura (1924-1986) zien. Dat is bepaald niet typisch Japan.
Masumura studeerde weliswaar ijverig en veel in Japan, waaronder rechten en literatuur, maar ging daarna door naar Italië. Van 1951- 1953 studeerde hij film aan het Centro Sperimentale Di Cinematografia. Hij zei erover: Na twee jaar Europa beleefd te hebben wilde ik mooie, vitale en sterke mensen die ik daar leerde kennen portretteren. Dat bleef hij doen in zijn Japanse films. Zo lopen er meerdere culturen door zijn films heen. Hij is niet de enige bij wie dat gebeurde. Van Gogh was weg van Japanse prenten. De voorbeelden zijn legio. Het maakt uit. Soms wordt iets door weten mooier, soms ook niet.

(door Ronald G)


  • Nieuw

  • Reacties