Schaatsbaan zet poorten weer open

5244-schaatsbaan-zet-poorten-weer-open (Door Zettie Leeuwenburgh)
Rotterdam - Schaatsbaan Rotterdam op het Toepad Sportcomplex heeft haar poorten weer wagenwijd open gezet na een voor velen onverwacht bezoek van schaatsicoon Kees Verkerk (72), die in vroeger gouden ijskoude wintertijden trainde op de Kralingse Plas en op de oude IJsclub - nu een tennisclub - aan de Kralingse Plaslaan.


Na een goedkeurende blik op het ijs loste Kees Verkerk meteen maar het verlossende startschot en vanaf nu kunnen jong en oud uit Rotterdam en wijde omgeving weer drie maanden schaatsen in Rotterdam.

Na een goedkeurende blik op het ijs loste schaatsgrootheid Kees Verkerk het startschot waarna jong en oud uit Rotterdam en wijde omgeving zich weer drie maanden kunnen uitleven op de schaatsbaan. Foto: Bert van DrongelenStadsinitiatief 2013
Schaatsbaan Rotterdam was in 2013 het winnende Stadsinitiatief van de Stichting Sportland, die daarmee twee miljoen euro 'verdiende' en er één miljoen euro bij moest lenen.
Moest de schaatsbaan vorig jaar nog wat 'kinderziektes' overwinnen bij de aanleg en opbouw op twee hockeyvelden van R.H.V. Leonidas, dit jaar is de schaatsbaan binnen drie weken opnieuw opgebouwd. ,,Zo hoort dat bij een goede schaatsbaan en zo doen we dat in Rotterdam,’’ vertelde onbezoldigd directeur Robbert Wever nog voor de aanvang van de voorbereidingen.

Lessen geleerd
,,Natuurlijk hebben we vorig jaar een paar belangrijke lessen geleerd en daar hebben we nu gelukkig een oplossing voor kunnen vinden. Zo kunnen schaatsers nu overdekt de schaatsen onderbinden en we hebben ook gezorgd voor meer kraampjes en rustpunten op het binnenterrein, ook voor toekijkende niet-schaatsers. Bovendien hebben we een nieuwe loopbrug, waardoor toeschouwers makkelijker op het binnenterrein kunnen komen.’’

Zo'n 1500 schaatsers reden er hun rondjes op de officiële 400 meter wedstrijdbaan en de allerkleinsten zetten hun eerste stapjes op de ‘Fun-baan’. Foto: Rinus Vuik‘Fun-baan’
Bij Schaatsbaan Rotterdam was het het afgelopen weekeinde al weer heel gezellig. Zo'n 1500 schaatsers reden er hun rondjes op de officiële 400 meter wedstrijdbaan en de allerkleinsten zetten hun eerste stapjes op de ‘Fun-baan’. Je zou kunnen spreken van een rustig weekeinde, maar het zijn toch meer bezoekers dan vorig jaar rond dezelfde tijd.
Daar komt uiteraard nog bij dat het Sinterklaasfeest voor de deur staat. Robbert Wever, tijdelijk door ziekte uitgeschakeld, zal er niet wakker van liggen. Hij weet als geen ander hoeveel bezoekers Schaatsbaan Rotterdam vorig jaar trok en hij richt zich qua cijfers voorlopig op de kerstvakantie.

Hoogtepunten
Eén ding is zeker. Schaatsbaan Rotterdam blijft tot eind februari open en in die drie maanden worden er weer allerlei hoogtepunten gevierd. Zo wordt de legendarische Marathon van Kralingen, vorig jaar een gigantisch succes, al herhaald op 14 december en er worden ook weer officiële schaatslessen door goede leermeesters gegeven.

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Irezumi

De –heel jaren zestig- behoorlijk door sex en geweld gefascineerde Yasuzô Masumura wist met zijn obsessies behoorlijk mooie films te maken. 'Irezumi' is er één van. 'Irezumi' dat zoveel betekent als tatoeage, gaat over een winkelierdochter die de benen neemt met een winkelbediende. Vervolgens wordt ze tot prostitué of geisha gemaakt.


Ze krijgt een tatoeage op haar rug die haar toch al niet al te fijne karakter nog wat scherpere kantjes geeft, of daar in de film als excuus voor wordt gebruikt.
De trailers die als extra op de DVD staan, laten nog wat meer typisch Matsomura (1924-1986) zien. Dat is bepaald niet typisch Japan.
Masumura studeerde weliswaar ijverig en veel in Japan, waaronder rechten en literatuur, maar ging daarna door naar Italië. Van 1951- 1953 studeerde hij film aan het Centro Sperimentale Di Cinematografia. Hij zei erover: Na twee jaar Europa beleefd te hebben wilde ik mooie, vitale en sterke mensen die ik daar leerde kennen portretteren. Dat bleef hij doen in zijn Japanse films. Zo lopen er meerdere culturen door zijn films heen. Hij is niet de enige bij wie dat gebeurde. Van Gogh was weg van Japanse prenten. De voorbeelden zijn legio. Het maakt uit. Soms wordt iets door weten mooier, soms ook niet.

(door Ronald G)


  • Nieuw

  • Reacties