In memoriam: Lida Iburg (69)

5103-in-memoriam-lida-iburg-69

Lida was ‘bevlogen’ programmamaakster

Bekend landelijk en regionaal programmamaakster Lida Kombrink-Iburg is in haar woonplaats Rotterdam op 69-jarige leeftijd overleden, afgelopen zondag 10 augustus. Zij leed aan longkanker.
In de overlijdensadvertentie in De Volkskrant schrijftechtgenoot Hans Kombrink over haar: ‘Zij was een regisseur en registrator van het leven. Ze had een groot gevoel voor humor, een innerlijke kracht en heeft beide tot het eind behouden. Human interest, vriendschap en brede interesses waren kenmerkend voor haar. Ze heeft van het leven genoten’. Hans Kombrink was jarenlang wethouder (PvdA) in Rotterdam en later staatssecretaris.


Betrokkenheid
In Rotterdam stond Lida Iburg bekend vanwege haar sterke maatschappelijke betrokkenheid onder meer als lid en later voorzitter van de Commissie van Toezicht van FPC de Kijvelanden. Daarna werd zij voorzitter van 'de vrouwenhuizen' van Arosa. Ze heeft zich in die laatste functie ingezet voor de opvang van slachtoffers van huiselijk geweld.
Bij Radio Rijnmond wordt zij herinnerd als ‘zeer bevlogen programmamaakster met een uitverkoren radiostem.’ Zo maakte zij voor de regionale radiozender vele afleveringen voor ‘Standplaats’ en voor ‘Muziek en Emoties’ met bekende Rijnmonders. Samen met Saskia Stuiveling trok Iburg als jurylid mede de kar bij de jaarlijkse uitreiking van de Rotterdamse Persprijs.

Voor Radio Rijnmond maakte Lida Iburg vanaf eind jaren negentig lange tijd het programma Muziek en Emoties. Foto: Anja Iburg

Lida Iburg werd vooral landelijk bekend als redacteur en producer in de VARA’s ‘Goed Nieuws Show’ van Sonja Barend. In 1984 maakte zij in Hilversum de overstap naar de VPRO-radio voor de programma’s ‘Het Spoor’ en ‘Het Spoor Terug’. Vooral historische documentaires over onder meer de Watersnoodramp, de Korea-oorlog en de Hongerwinter. Met een documentaire over zelfdoding bij jongeren won zij samen met Katrien de Klein de J.B. Broeksz-prijs met het programma ‘De Verloren Toekomst’.

Documentaires
Bij de VPRO gaf zij samen met nieuwe collega’s gestalte aan de groei van het radio- en tv-station van C- naar B-omroep. Lida Iburg heeft vanaf het begin van de tachtiger jaren haar hart en ziel gewijd aan diepgravende documentaires. Daarnaast was zij altijd inzetbaar in de meest brede zin als algemeen radiomaakster. Zoals de vele interviews en reportages die zij met veel liefde maakte voor het legendarische programma ‘Het Gebouw’. Verder deed zij Marathoninterviews met onder meer Wijnie Jabaay en Hans Galjaard. Andere radiosuccessen behaalde Lida Iburg met programma’s als ‘Aardse Zaken’ en ‘Madiwodo’. In 2002 verliet zij de VPRO.
In het Rotterdamse journalisten- en culturele wereldje zal zij node worden gemist wegens haar jarenlange stralende aanwezigheid bij onder meer Film International en Poetry International. Voor vele jonge radio- en programmamakers was Lida Iburg een boegbeeld.

Vriendschap
Net als vele oudere collega’s van haar generatie hield zij vooral van gezelligheid met een goed glas wijn en bijbehorende sigaret.
In een rouwadvertentie eveneens in de Volkskrant schrijven haar talloze Rotterdamse vrienden: ‘Ze was de verpersoonlijking van onvoorwaardelijke vriendschap. Wij voelen ons bevoorrecht dat we allen zo lang in haar nabijheid mochten zijn. We bewonderen haar partner Hans Kombrink, haar trouwe metgezel, voor alle zorg en toewijding’.

Op vrijdag 15 augustus om 13.30 uur zal Lida Iburg worden begraven op de Algemene Begraafplaats Crooswijk, Kerkhoflaan 1 in Rotterdam.

Jim Postma
voorzitter Rotterdamse Journalisten Vereniging (RJV).

Ines kombrink :
Mooi! De warme reacties zijn zo ontroerend! Het is mooi dat ze in het hart van zovelen doorleeft! Bedankt!
Liefs ines kombrink

dinsdag 26 aug 2014

Jim P. Postma :
Sorry Anja!

Natuurlijk Iburg en geen Liburg..., maar zoiets krijg je dan weer na borreltijd...

Proost,
Jim.

maandag 18 aug 2014

Jim P. Postma :
Beste Anja Liburg, Hans Kombrink en alle betrokkenen.

Haar verhaal (ons verhaal) staat nu ook op de site van ons journalistenvakblad 'Villa Media'. Op dus: www.villamedia.nl

Ook nog hopelijk in het papieren weekblad 'Dichtbij' aanstaande woensdag/donderdag in een oplage van 600.000 huis-aan-huisbrievenbussen in de regio Rijnmond.
Lida heeft dit alles meer dan verdiend.
Lida heeft dit alles meer dan verdiend!

maandag 18 aug 2014

Joop van der Hor :
Lida is aangekomen bij haar laatste standplaats waar haar lichaam uitrust maar waar haar geest nu helemaal vrij is om verder te gaan met datgene te doen wat Lida altijd al heeft gedaan: mensen inspireren!

Joop van der Hor

zondag 17 aug 2014

Anja iburg :
Dank voor het mooie In memoriam. Ik ben trots op haar.
De begrafenis was prachtig.
Met vriendelijke groet
Anja Iburg, haar zus

zaterdag 16 aug 2014

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Irezumi

De –heel jaren zestig- behoorlijk door sex en geweld gefascineerde Yasuzô Masumura wist met zijn obsessies behoorlijk mooie films te maken. 'Irezumi' is er één van. 'Irezumi' dat zoveel betekent als tatoeage, gaat over een winkelierdochter die de benen neemt met een winkelbediende. Vervolgens wordt ze tot prostitué of geisha gemaakt.


Ze krijgt een tatoeage op haar rug die haar toch al niet al te fijne karakter nog wat scherpere kantjes geeft, of daar in de film als excuus voor wordt gebruikt.
De trailers die als extra op de DVD staan, laten nog wat meer typisch Matsomura (1924-1986) zien. Dat is bepaald niet typisch Japan.
Masumura studeerde weliswaar ijverig en veel in Japan, waaronder rechten en literatuur, maar ging daarna door naar Italië. Van 1951- 1953 studeerde hij film aan het Centro Sperimentale Di Cinematografia. Hij zei erover: Na twee jaar Europa beleefd te hebben wilde ik mooie, vitale en sterke mensen die ik daar leerde kennen portretteren. Dat bleef hij doen in zijn Japanse films. Zo lopen er meerdere culturen door zijn films heen. Hij is niet de enige bij wie dat gebeurde. Van Gogh was weg van Japanse prenten. De voorbeelden zijn legio. Het maakt uit. Soms wordt iets door weten mooier, soms ook niet.

(door Ronald G)


  • Nieuw

  • Reacties