Weg met ‘Tsaar Poetin’ uit de stad!

5082-weg-met-tsaar-poetin-uit-de-stad (Door Manuel Kneepkens)

Afgelopen donderdag hield de redactie van 'Rotterdam, Vandaag & Morgen' haar maandelijkse redactievergadering. Die geschiedde als meestal in het Maritime Hotel.
In verband met de warmte ditmaal op het terras.


Natuurlijk kwam de vorige dag, de Dag van Nationale Rouw, uitgebreid ter sprake. Zij werd indrukwekkend bevonden.
Zo ook de witte tocht in Rotterdam o.l.v. burgemeester Aboutaleb, alsook de bloemenzee voor het restaurant Asian Glories, waarvan het geliefde eigenaarsechtpaar bij de vliegramp boven de Oekraïne omgekomen is.

Compassie
Al deze manifestaties getuigen van grote compassie met de slachtoffers en hun nabestaanden. De verontwaardiging die in Nederland zeer groot is over ‘het neerschieten van een burgerluchtvaartuig vol weerloze mensen’ kon daar begrijpelijkerwijs niet aan de orde komen.
Een protestmanifestatie tegen deze gruwelijke daad mag echter niet ontbreken, zo vond de redactie.
En wel een protest gericht tegen de persoon die wereldwijd door vrijwel iedereen verantwoordelijk wordt gehouden, namelijk de president van Rusland, Vladimir Poetin.

Bij ons op de Veerkade stond zowaar een standbeeld van tsaar Peter de Grote, een geschenk van Rusland aan Nederland, dat Amsterdam weigerde. Rotterdam durfde dat niet.

Immers dank zij het door Rusland geleverde, hoogst geavanceerde Buk-raket -systeem kon het vliegtuig door de Oekraïense opstandelingen worden neergeschoten. Zonder Poetin geen vliegramp.

Peter de Grote
Nu is het algemeen bekend dat Poetin zich identificeert met Peter de Grote, de tsaar, die in zijn tijd Rusland in de vaart der volkeren trachtte op te stuwen. Daarom reisde de tsaar af naar Nederland om daartoe bij ons de nodige kennis op te doen. Zo verbleef hij in Zaandam voor ‘een cursus Scheepstimmerman’.
Zijn toenmalige verblijf, het Tsaar Peterhuisje, is heden aldaar een toeristische attractie. Daarna verbleef hij in Amsterdam in een huis van burgemeeste Nicolaas Witsen, dat hij, zo bleek na zijn vertrek, geheel heeft uitgewoond. Al de (kostbare) schilderijen van Witsen vertoonden reeksen kogelgaten. De tsaar placht er in dronken buien op te schieten. Een lombo, die Tsaar Peter! Geen wonder dat Poetin…

Standbeeld
Bij ons op de Veerkade prijkt zowaar een standbeeld van tsaar Peter de Grote, een geschenk van Rusland aan Nederland, dat Amsterdam weigerde. Rotterdam durfde dat niet. Economische belangen, de haven…. U kent de riedel.
Het beeld is al eens eerder onderwerp van protest geweest en wel ten tijde van de Winterspelen in Sotsji. Als protest tegen de notoir homovijandige wetgeving van Poetin werd toen het beeld geheel roze geverfd.
De redactie besloot na afloop van de vergadering zich naar het beeld van tsaar Peter de Grote te begeven.
Het zou in het water worden gedonderd !
Niet écht natuurlijk, de redactie bestaat, zoals u heel wel weet, uit achtenswaardige lieden, wars van geweld.
Maar… we zouden ons zodanig laten fotograferen, dat het leek alsof wij het beeld in het water donderden… Zo'n foto zou ongetwijfeld hard aankomen in het Kremlin!

Weg
Maar bij de Veerkade gearriveerd, bleek het beeld van Tsaar Peter… er niet meer te staan!
Wel was er een groot hek en een bord, dat meldde, dat i.v.m. kadewerkzaamheden de Veerkade aldaar afgesloten was. Van enige werkzaamheid aan de kade viel overigens niets te bespeuren.
Voor sommigen onder ons was dit al te toevallig. Had B en W van Rotterdam het politiek protest bij het beeld voor willen zijn en daarom het beeld met een smoes verwijderd? Liet men hier ten tweede male angsthazerij t.o.v. Rusland zien?
Wie het weet mag het zeggen.
Het enige wat nog restte, was ons met gebalde vuist bij het hek laten fotograferen!

Weg met Vladimir Poetin!

Naschrift MKN:

De gemeente verplaatste
Tsaar Peter heimelijk

300 meter richting zee


Ook Tsaar Poetin,

ooit geheim agent KGB

wil graag westwaarts

Eerst pikt hij de Krim in;
straks heel de Oekraïne

De redactie zou zich zodanig laten fotograferen, dat het leek alsof zij het beeld in het water donderden… Zo'n foto zou ongetwijfeld hard aankomen in het Kremlin!

Wim :
En laat het standbeeld van Peter de Grote er gewoon staan ongeschonden en al.Gewoon aan de kade op zijn vaste plaats.Wel laakbaar om deze slecht gelezen internetkrant de lezers ook nog is voor te liegen.Tja nog maar een keer als ze dit standbeeld van de despoot Tsaar Peter de Grote weg zouden halen zou dat geen verlies zijn;in de tuin van de Russische Ambassade zou het mooi staan als beeldportier.

woensdag 30 jul 2014

R.Sörensen :
Natuurlijk zijn ironie en cynisme toegestane en "leuk" bevonden stijl figuren, maar zijn ze toepasbaar in relatie tot een vliegtuigramp?
Manuel, de zelfbenoemde meester van de pen, heeft het zo te zien enorm naar zijn zin c.q. met zichzelf getroffen.

maandag 28 jul 2014

Jan de winter :
Kennelijk begrijpen @johannes en @wim niet de ironie van het verhaal. Een kenmerk van rechtse ballen.

zaterdag 26 jul 2014

Johannes :
Als je een beeld van een historisch figuur als Peter de Grote verwart met de hedendaagse problemen ben je goed bezopen. Met dezelfde insteek kan je de statue van Piet Heyn (en vele anderen) dan ook wel omsmelten.
Ik hoop dat jullie hoofdpijn inmiddels gezakt is :-)

Oja de echte Rotterdammer weet natuurlijk wel dat het beeld van tsaar Peter al jaren geleden in westelijke richting was verplaatst om ruimte te maken voor het (nog steeds niet geplaatste) Kooren paviljoen van architectenbureau Quist.

vrijdag 25 jul 2014

Wim :
Wat een geestelijke armoede om je woede uit te leven op een of ander beeld.Voorts wie schoot de raket af op het vliegtuig waar vele onschuldigen Hollanders om kwamen.Dit alles zal bewezen moeten worden of dat de Russen waren.Het zullen eerder de rebellen zijn.

Voorts wat Rotterdam toch moet met een beeld van despoot Peter de Grote is een raadsel ;en als het echt weggenomen is is het geen verlies maar ook dat zal bezien moeten worden of dat echt zo is dat is nog maar de vraag. En de kreet === weg met Tsaar Poetin uit de stad=== is een wat knullige onvolwassen kreet.Daarbij laat hij wezen wat hij wil Poetin; het is wel een vent en niet bang kunnen velen een voorbeeld aan nemen in Den Haag.Want angst is een slechte raadgever daar heeft de Baas van Rusland Poetin geen last van.Tel uit je winst.

vrijdag 25 jul 2014

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Irezumi

De –heel jaren zestig- behoorlijk door sex en geweld gefascineerde Yasuzô Masumura wist met zijn obsessies behoorlijk mooie films te maken. 'Irezumi' is er één van. 'Irezumi' dat zoveel betekent als tatoeage, gaat over een winkelierdochter die de benen neemt met een winkelbediende. Vervolgens wordt ze tot prostitué of geisha gemaakt.


Ze krijgt een tatoeage op haar rug die haar toch al niet al te fijne karakter nog wat scherpere kantjes geeft, of daar in de film als excuus voor wordt gebruikt.
De trailers die als extra op de DVD staan, laten nog wat meer typisch Matsomura (1924-1986) zien. Dat is bepaald niet typisch Japan.
Masumura studeerde weliswaar ijverig en veel in Japan, waaronder rechten en literatuur, maar ging daarna door naar Italië. Van 1951- 1953 studeerde hij film aan het Centro Sperimentale Di Cinematografia. Hij zei erover: Na twee jaar Europa beleefd te hebben wilde ik mooie, vitale en sterke mensen die ik daar leerde kennen portretteren. Dat bleef hij doen in zijn Japanse films. Zo lopen er meerdere culturen door zijn films heen. Hij is niet de enige bij wie dat gebeurde. Van Gogh was weg van Japanse prenten. De voorbeelden zijn legio. Het maakt uit. Soms wordt iets door weten mooier, soms ook niet.

(door Ronald G)


  • Nieuw

  • Reacties