NEH Economische Hogeschool 100 jaar’

4773-neh-economische-hogeschool-100-jaar (Door Jim Postma)

In het voormalige gebouw van de Nederlandse Economische Hogeschool (NEH) aan de Pieter de Hoochweg is eind vorige week het herdenkings-boek ‘Erasmus School of Economics, honderd jaar’ gepresenteerd. Dit in aanwezigheid van velen destijds afgestudeerden die later een belangrijke rol speelden in zowel de Nederlandse als Rotterdamse economie.


Van voormalig stadsdichter Jana Beranová, afgestudeerd aan de NEH, was er een prachtig gedicht te horen genaamd ‘Grenzeloos weiland’, over het studentenleven.

Verwarring
Over het honderdjarig bestaan van de NEH is er in externe en interne kringen nogal wat verwarring gerezen. De huidige decaan professor Philip Hans Franses probeerde daarin duidelijkheid te scheppen.

Het eerste exemplaar van het 100-jarig bestaan van de NEH van auteur en historicus Bas Diemel overhandigde decaan Philip Hans Franses (r) aan Marlies en Daniel Pietermaat. Tijdens zijn redevoering (foto bij inleiding) pleitte prof. dr. Casper de Vries voor een noordelijke en zuidelijke eurozone. Foto’s: Rinus Vuik

Hij zei onder meer: ,,In 1913 richtten Rotterdamse ondernemers de Nederlandsche Handels-Hoogeschool op. Een praktische en maatschappijgerichte opleiding ter voorbereiding op de complexer wordende handel en economie. Daarmee legden zij de basis voor de instelling die in 1973 de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) zou gaan heten.’’ Met onder meer studerende grootheden als Ruud Lubbers, Neelie Kroes, Saskia Stuiveling en Onno Ruding.
Opvallend detail: geen van deze prominenten was aanwezig bij de viering van dit eeuwfeest in het gebouw aan de Pieter de Hoochweg 222 waar nu de ‘Hofplein Theaterschool’ is gevestigd.

Twee eurozones
Professor Casper de Vries, voormalig plaatsvervangend decaan, hield een redevoering over het huidige wereldwijde en landelijke economische ‘Zwarte Pieten-spel’. Met als kern de grote onzekerheid, een huizenmarkt die op zijn gat ligt, de consument die de hand op de knip houdt en Zwarte Piet die een sigaar uit eigen doos rookt.

Van voormalig stadsdichter Jana Beranová, afgestudeerd aan de NEH, was er een prachtig gedicht te horen genaamd ‘Grenzeloos weiland’, over het studentenleven.

De Vries: ,,Er is constant sprake van recessie en depressie. De grote risico’s liggen al jarenlang bij de banken en niet bij de ‘hedgefondsen’. Er bestaat haast geen krediet meer in deze samenleving en daar hebben wij allemaal last van. Wat dat betreft komt Zwarte Piet niet uit Spanje, maar uit Den Haag!’’
Casper de Vries waarschuwde vervolgens voor het handelen in schulden die volgens hem alleen maar bestaan uit waardeloze papieren in Frankfurt. Hij pleitte voor een noordelijke en zuidelijke eurozone. ,,Dat zou heel verstandig zijn,’’ aldus de professor.

Erasmus Education Fund
Het eerste exemplaar van het 100-jarig bestaan van de NEH van auteur en historicus Bas Diemel overhandigde decaan Philip Hans Franses aan Marlies en Daniel Pietermaat. Beiden hebben een bijzondere relatie met zowel de Economische- als de Theaterschool. Het rijk geïllustreerde boek van 410 pagina is te verkrijgen voor de symbolische prijs van € 19,13, onder meer bij de EUR. De opbrengst hiervan gaan naar het Erasmus Education Fund, ten bate van kansarme talentvolle jongeren. Decaan Franses tot slot: ,,Met uw financiële bijdragen kunnen zij zich met behulp van hoger onderwijs ontwikkelen tot leiders van toekomstige generaties.’’


Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

Over de schrijver

Jim Postma

Jim Postma (Rotterdam, 29-02-1948) is samen met Geert-Jan Laan in 2008 de papieren weekkrant Rotterdam Vandaag & Morgen begonnen, later gevolgd door deze elektronische krant.

Beide initiatiefnemers werkten daarvoor jarenlang als onderzoeksjournalisten bij de toenmalige dagkrant Het Vrije Volk.

Jim Postma werd in die tijd ook bekend van zijn dagelijkse rubriek ‘Stukgoed’, over de kleine dingen in het leven, die voor velen toch bijzonder belangrijk zijn. Zoals ‘normen en waarden’.

In dit kader onderscheidt hij zich de laatste paar jaar in weekkranten als columnist en recensent in het Rotterdamse kunstwereldje.

Ooit begon hij in 1965 als jong journalist bij de dagkrant De Rotterdammer en vertrok daarna voor zeven jaar naar Afrika als correspondent, onder meer voor Radio 1 en 2.

In de negentiger jaren, na het verlaten van het gefuseerde Het Vrije Volk begon Jim Postma met het maken van televisiedocumentaires. Een hele bekende, die hij samen maakte met fotograaf/filmer Paul Stolk, werd ‘Een rustige Jaarwisseling’ voor de NOS/NOB. (Waarderingscijfer 8.2 en met 2.4 miljoen kijkers).

Hieruit volgde de campagne voor jonge vuurwerkslachtoffers, ‘Je bent een rund als je met vuurwerk stunt’. Dit leidde in die tijd tot aanzienlijk minder slachtoffers.

Andere televisiedocumentaires van Jim Postma, onder meer gemaakt in Afrika en in Mongolië, werden uitgezonden via de VARA, EO, AVRO/TROS, de BRT en CNN.

KOPSTOOT

De geschiedenis van waterThe history of water

‘The history of water’
has never been written

Until today

The history of water
is now being written
by a small fountain
at the end of Henszlemann Imre utca,
in the city of Budapest,
Hungary

- with bright blue water from the Danube

And what a page-turner it is!

(Piccalilly)


  • Nieuw

  • Reacties