Een vale gierzwaluw in de Vogelklas

4748-een-vale-gierzwaluw-in-de-vogelklas (Door Vogelklas Karel Schot)

De week is bij de medewerkers van Stichting Vogelklas Karel Schot met opwinding begonnen. Op maandagochtend trof men bij de ingang van het opvangcentrum aan het Afrikaanderplein in Rotterdam een zeldzame vogelsoort aan. Het betrof een zogenaamde vale gierzwaluw. De verzwakte vogel was daar om half twaalf de avond tevoren door een bewoner van Rotterdam in één van de opvanghokken afgeleverd.


De Vale Gierzwaluw tegen een muurrooster in de Vogelklas Karel Schot. Foto’s: Chris van Rijswijk

Vogelaars in Nederland zijn dit najaar in rep en roer vanwege de relatief grote aantallen vale gierzwaluwen. Tot voor kort was een melding van een vale gierzwaluw in oktober 2006 op Vlieland het enige bekende geval van deze soort in Nederland, maar dit najaar zijn al op zes verschillende plaatsen vale gierzwaluwen waargenomen.
Afgelopen weekend stonden diverse vogelaars nog naar een vale gierzwaluw in Rotterdam IJsselmonde te kijken. ,,We denken dat dit dezelfde vogel is,'' zegt Monique de Vrijer, beheerder van de Vogelklas. ,,Wat er precies aan de hand is weten we niet, maar in heel West-Europa worden nu ongewoon hoge aantallen vale gierzwaluwen gezien.''

De vale gierzwaluw in de Vogelklas is verzwakt door ondervoeding. ,,Waarschijnlijk heeft hij niet genoeg insecten kunnen vangen vanwege te lage temperaturen,'' aldus De Vrijer. De vogel werd zondag op de negende verdieping van een galerijflat in IJsselmonde aangetroffen door een bewoner.
De Vrijer: ,,We voeren hem met de hand, in de hoop dat hij snel aansterkt.'' De beheerder van de Vogelklas kon om tips vragen bij haar Belgische collega’s, want frappant genoeg werd in opvangcentrum VOC Oostende in België vorige week ook al een vale gierzwaluw gerevalideerd. Die vogel was door een ekster gegrepen, maar kon na een week vrijgelaten worden. Of dat met de Rotterdamse vale gierzwaluw ook gaat lukken, moeten we nog afwachten.


Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

De geschiedenis van waterThe history of water

‘The history of water’
has never been written

Until today

The history of water
is now being written
by a small fountain
at the end of Henszlemann Imre utca,
in the city of Budapest,
Hungary

- with bright blue water from the Danube

And what a page-turner it is!

(Piccalilly)


  • Nieuw

  • Reacties