Legende Hennie Maliangkay overleden

4471-legende-hennie-maliangkay-overleden (Door Jim Postma)

De Rotterdamse kunstenaar en ‘schaaklegende’ Hennie Maliangkay is onlangs op 69-jarige leeftijd overleden na jarenlang te hebben geleden aan de ziekte van Alzheimer. Hij is vorige week donderdag bijgezet in Capelle aan den IJssel bij het crematorium en begraafplaats Schollevaar.


Zo’n 80 kunst- en schaakvrienden hebben hem daar de laatste eer bewezen. Op verzoek van de familie gebeurde dit in ‘beperkte kring’.

Onder de genodigden was internationaal schaakgrootmeester Jan Timman, een goede vriend van Hennie Maliangkay. Timman noemde hem een ,,schaakkunstenaar, die gedreven werd door inspiratie, improvisatie, de bouwstenen van het talent Maliangkay.’’ Zijn vrijheid en onafhankelijkheid werden door Timman geroemd.

Hennie Maliangkay baarde in 1988 veel opzien in de Rotterdamse schaakwereld door wereldkampioen Gary Kasparov in een simultaanwedstrijd te verslaan in het WTC-gebouw.

Hennie Maliangkay baarde in 1988 veel opzien in de Rotterdamse schaakwereld door wereldkampioen Gary Kasparov in een simultaanwedstrijd te verslaan.Historisch feit was dat Kasparov hierdoor zo werd overdonderd dat hij vergat of weigerde zijn opponent met de overwinning te feliciteren.
Later kwam van Maliangkay een cd uit met alle wedstrijdzetten onder de titel: ‘En hier pakte ik zijn dame’.

Samen met Jan Timman organiseerde hij in de negentiger jaren een grote schaaktentoonstelling en in 2010 werd in het Centrum Beeldende Kunst (CBK) aan de Nieuwe Binnenweg een schaakwedstrijd van 40 man ter ere van hem georganiseerd. Dit door de schaakliefhebbers en initiatiefnemers Ruut Ramseier en John Schell.

,,Kunst was zijn leven en schaken zijn passie,’’ zo typeerde Ramseier hem.

Jan de Lange :
Ruim een jaar na het overlijden van mijn vrouw Jeanne, eveneens aan dementie, slechts 64 jaar oud, ging ik terug in mijn herinneringen aan mijn Rotterdamse periode( ik ben eigenlijk een geboren Scheveninger) en ben gaan zoeken op internet naar mijn Rotterdamse "Roots" Ik kende Hennie natuurlijk goed,: Melief, Timmer, de Fles, De Windhoek, B14, Ruimte, Exit, en natuurlijk werken in het "fruit", om wat te verdienen, de grote Havenstaking die hij filmde met de mars door de Maastunnel!
Hennie bedankt voor je vriendschap
Jazzyjan

zondag 31 mei 2015

Willem :
Aan Hennie,
m'n tijd- en lotsgenoot.
Geen verhalen meer over zigeuners, drank of boksers. Of over Rotterdam of Indonesie. Geen Melief of Timmer meer voor ons.In de jaren 70 of 80 altijd in m'n buurt of dicht daarbij
Ik wens je de rust toe,
toen Willem Havenloods, en nu Willem

woensdag 05 jun 2013

Willem putter :
Hennie
Bedankt voor de lessen schaak welke je gegeven hebt op de hermus ulo aan het bospolderplein het verlichte de pauzes die wij samen doorbrachten omdat ze te kort waren om naar huis toe te gaan

Rust zacht
R.I.P.

Willem

maandag 01 apr 2013

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

Over de schrijver

Jim Postma

Jim Postma (Rotterdam, 29-02-1948) is samen met Geert-Jan Laan in 2008 de papieren weekkrant Rotterdam Vandaag & Morgen begonnen, later gevolgd door deze elektronische krant.

Beide initiatiefnemers werkten daarvoor jarenlang als onderzoeksjournalisten bij de toenmalige dagkrant Het Vrije Volk.

Jim Postma werd in die tijd ook bekend van zijn dagelijkse rubriek ‘Stukgoed’, over de kleine dingen in het leven, die voor velen toch bijzonder belangrijk zijn. Zoals ‘normen en waarden’.

In dit kader onderscheidt hij zich de laatste paar jaar in weekkranten als columnist en recensent in het Rotterdamse kunstwereldje.

Ooit begon hij in 1965 als jong journalist bij de dagkrant De Rotterdammer en vertrok daarna voor zeven jaar naar Afrika als correspondent, onder meer voor Radio 1 en 2.

In de negentiger jaren, na het verlaten van het gefuseerde Het Vrije Volk begon Jim Postma met het maken van televisiedocumentaires. Een hele bekende, die hij samen maakte met fotograaf/filmer Paul Stolk, werd ‘Een rustige Jaarwisseling’ voor de NOS/NOB. (Waarderingscijfer 8.2 en met 2.4 miljoen kijkers).

Hieruit volgde de campagne voor jonge vuurwerkslachtoffers, ‘Je bent een rund als je met vuurwerk stunt’. Dit leidde in die tijd tot aanzienlijk minder slachtoffers.

Andere televisiedocumentaires van Jim Postma, onder meer gemaakt in Afrika en in Mongolië, werden uitgezonden via de VARA, EO, AVRO/TROS, de BRT en CNN.

KOPSTOOT

De geschiedenis van waterThe history of water

‘The history of water’
has never been written

Until today

The history of water
is now being written
by a small fountain
at the end of Henszlemann Imre utca,
in the city of Budapest,
Hungary

- with bright blue water from the Danube

And what a page-turner it is!

(Piccalilly)


  • Nieuw

  • Reacties