Scheurtje in ‘Masterplan’ Crooswijk

4466-scheurtje-in-masterplan-crooswijk (Door Saskia Wigbold)

Afgelopen dinsdagavond vond in Huys ten Krooswijk een openbare vergadering plaats van de deelraad- en commissie Kralingen-Crooswijk. Tientallen Crooswijkers waren komen opdagen om uitsluitsel te krijgen over hun woningen in verband met ‘Het Masterplan’.
Op 16 december 2011 werd dit plan aan banden gelegd door de gemeente Rotterdam.


Toen kreeg de Ontwikkelings Combinatie Nieuw Crooswijk (OCNC, bestaande uit projectontwikkelaar Proper Stok, Woonstad Rotterdam en Era Bouw) een half jaar de tijd om met een aangepast bestemmingsplan te komen.

Overschreden
Inmiddels is deze datum ruim overschreden en zitten de bewoners nog steeds in onzekerheid over de toekomst van hun woningen. Mevrouw van der Sluis een Crooswijker in hart en nieren was één van de sprekers bij aanvang van de vergadering.
Zij las een zelfgeschreven sprookje voor over het dorp Crooswijk waar vroeger mensen trouwden, kinderen kregen en een prettig sociaal leven met elkaar deelden. Tot en met de plannen om de hele wijk plat te gooien en nieuwe huizen te gaan bouwen.
Hoe dit sprookje precies ging eindigen, kon zij nog niet vertellen. Echter ook de bijeengekomen deelraad kon haar daar nog geen antwoord op geven.

Sloop in Crooswijk. Foto: Ruimtevolk.nl

Geen overeenkomst
Want wat blijkt? Anderhalf jaar na het besluit heeft de gemeente met het OCNC nog steeds geen overeenkomst bereikt over het bestemmingsplan voor de wijk. Sterker nog de betrokkenen van het OCNC hebben vooral een hoop onenigheid geschopt over de financiën en verkeren nu in een algehele patstelling.
Nadat wethouder woningbouw (PvdA) Hamit Karakus de raadscommissie meerdere keren om uitstel heeft gevraagd is de gemeente het onderlinge gekrakeel inmiddels helemaal zat. Op 21 februari is er een ultimatum geteld aan het OCNC om in drie maanden tijd met een samenwerkingsovereenkomst te komen. Zo niet dan trekt de gemeente Rotterdam zich terug en draait het de geldkraan dicht.

Behangetje
Dat de Crooswijkers na anderhalf jaar nog steeds niet weten of ze een nieuw behangetje kunnen gaan plakken in hun huis, was niet het enige tegenvallende nieuws van deze avond. Ook werd een scheurtje in het Masterplan zichtbaar. De Openbare Dalton Basis School, ODBS Pierre Bayle, die voor 6 miljoen euro gebouwd is voor de nieuwe bewoners, blijkt te kampen met een enorm tekort aan leerlingen.
Slechts 20% van de school wordt tot nu toe bezet. De ouders hebben kortgeleden van het schoolbestuur te horen gekregen dat hun kinderen niet meer op het Pierre Bayle ODBS kunnen blijven en op een andere locatie van BOOR geplaatst moeten worden. Stichting BOOR verzorgt met 85 scholen het openbaar (speciaal) onderwijs en het voortgezet (speciaal) onderwijs in Rotterdam en omstreken.

Vertraging
De deelraadvoorzitter de Boer noemt de vertraging in de bouw als belangrijkste oorzaak. Een bewoonster komt met een andere ontluisterender mededeling: ,,Die nieuw bouwers (lees nieuwe bewoners) denken dat het een Islamitische school is, en sturen hun kinderen naar andere scholen verderop,’’
Enkele aanwezige Crooswijkers in de zaal knikken instemmend. Dat de nogal experimentele belettering van de Pierre Bayle school al die tijd werd gelezen als Arabische schrift, blijkt de deelgemeente geheel te zijn ontgaan.
Buiten deze miscommunicatie lijkt ook nog eens het noodlot voor de nieuwkomers te hebben toegeslagen. De Boer komt met de verassende mededeling dat de Pierre Bayle school straks ook echt een Islamitische school gaat worden.

De Openbare Dalton Basis School, ODBS Pierre Bayle, die voor 6 miljoen euro gebouwd is voor de nieuwe bewoners, blijkt te kampen met een enorm tekort aan leerlingen.

Uitleg
De deelraadvoorzitter legt het even uit: ,,De BOOR is het schoolbestuur van de Pierre Bayle school. Even terzijde moet ik erbij vermelden dat BOOR van de schoolbesturen in Rotterdam de grootste leegstand heeft en de duurste gebouwen. Ik heb met BOOR overlegt over de huidige problemen om een oplossing te zoeken.
De Islamitische school op het binnenplein van het Trapeziumblok kampt al lange tijd met kwaliteitsproblemen. Mij leek het een goed plan om samen het gebouw te gaan delen. Het is innovatief en pas goed bij de samenstelling van wijk.’’ Echter tot grote teleurstelling van de Boer bleek BOOR er voor te kiezen om dit niet te doen en zich terug te trekken uit de Pierre Bayle school. Om leegstand tegen te gaan en de huidige Islamitische school van haar kwaliteitsproblemen af te helpen is er nu voor gekozen om de bestaande Islamitische school in de huidige Pierre Bayle school te gaan vestigen. Eén van de raadsleden trekt daarop zijn conclusie: ,,Het verdwijnen van de school is fnuikend voor de nieuwe bewoners en het herstel van de wijk.’’

Verbijstering
Een Crooswijker in een keurig pak reageert na afloop van de vergadering verbijsterd. ,,Die deelraadvoorzitter zegt dat hij niets aan het besluit van BOOR kan veranderen. Als ik hier een bedrijf wil vestigen en een gebouw neerzet dan maak ik met de deelgemeente een contract op voor bijvoorbeeld 10 jaar. Dat is de normale gang van zaken. Ze horen BOOR gewoon te verplichten om alle leerlingen uit die andere school hier naar toe te halen.’’

De Boer heeft de Crooswijkers beloofd dat ze direct op de hoogte worden gesteld als er nieuws is over een overeenkomst met het OCNC.
Eén positief punt kan ieder geval genoteerd worden aan het eind van deze vergadering: De belettering van de Pierre Bayle school hoeft nu niet meer te worden aangepast!


Henk Elenga :
Iets te zwaar aan de islamitische typografie! Calligrafisch hoogstandje. zag dat het gewoon Nederlands was. Pierre Bayle Islam met voor de deur een
cactus tuin , Zand ligt er al. , waarom niet? Informatief artiekel Sakia! Dank

vrijdag 05 apr 2013

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Irezumi

De –heel jaren zestig- behoorlijk door sex en geweld gefascineerde Yasuzô Masumura wist met zijn obsessies behoorlijk mooie films te maken. 'Irezumi' is er één van. 'Irezumi' dat zoveel betekent als tatoeage, gaat over een winkelierdochter die de benen neemt met een winkelbediende. Vervolgens wordt ze tot prostitué of geisha gemaakt.


Ze krijgt een tatoeage op haar rug die haar toch al niet al te fijne karakter nog wat scherpere kantjes geeft, of daar in de film als excuus voor wordt gebruikt.
De trailers die als extra op de DVD staan, laten nog wat meer typisch Matsomura (1924-1986) zien. Dat is bepaald niet typisch Japan.
Masumura studeerde weliswaar ijverig en veel in Japan, waaronder rechten en literatuur, maar ging daarna door naar Italië. Van 1951- 1953 studeerde hij film aan het Centro Sperimentale Di Cinematografia. Hij zei erover: Na twee jaar Europa beleefd te hebben wilde ik mooie, vitale en sterke mensen die ik daar leerde kennen portretteren. Dat bleef hij doen in zijn Japanse films. Zo lopen er meerdere culturen door zijn films heen. Hij is niet de enige bij wie dat gebeurde. Van Gogh was weg van Japanse prenten. De voorbeelden zijn legio. Het maakt uit. Soms wordt iets door weten mooier, soms ook niet.

(door Ronald G)


  • Nieuw

  • Reacties