Heropvoeding, deportatie en nooddorpen in de stad

4462-heropvoeding-deportatie-en-nooddorpen-in-de-stad (Door Geert-Jan Laan)

In Andere tijden, is zondag 24 maart (zie 'uitzending gemist') aan de hand van de ervaringen van de muzikale Rotterdamse familie Roodbol aandacht besteed aan de Rotterdamse nooddorpen. Ook zij verhuisden in juli 1945 gedwongen naar Drenthe en kwamen pas in 1954 terug.

Bij het bombardement van Rotterdam op 14 mei 1940 werden 24.000 woningen verwoest en raakten 80.000 mensen dakloos.


Vrij kort na de capitulatie liet het gemeentebestuur bij het Noorderkanaal – dus boven de wijken Blijdorp en Bergpolder - 189 zeer eenvoudige houten noodwoningen bouwen. Dat werd het Drentse dorp genoemd.
Later, toen het puin uit de stad beschikbaar kwam, werden van steen nog meer dorpen gebouwd zoals het Gelderse dorp, het Utrechtse dorp en op de plek waar nu het Zuidplein is het Brabantse dorp.

Ellende
Toen de Canadezen op 8 mei 1945 Rotterdam bevrijdden troffen ze aan de Noorderkanaalweg grote ellende aan: honger, ziekte, luizen. Bovendien hadden sommige bewoners noodgedwongen delen van hun houten huizen verstookt. Er waren ook klachten over (vermeende) asociale situaties in de gezinnen.
In eerste instantie werden een maand na de bevrijding 300 mensen overgebracht naar het emigrantenhotel, naast het hoofdkantoor van de Holland Amerika Lijn (nu Hotel New York). Weer een maand later werden ze in trucks en onder begeleiding van een gewapend escorte van de Binnenlandse Strijdkrachten naar Drenthe gebracht om te worden ‘heropgevoed.

En sfeerplaatje van een gebouw in het nooddorp 'Utrecht'. Alleen ‘Landzicht’ (het plaatje in de inleiding) bestaat nog.Met toestemming van Den Haag was tot deze verhuizing besloten ,,als gevolg van wanbewoning en onmaatschappelijke gedragingen.” Er kwamen in Drenthe in totaal negen ‘Rijksevacuatiekampen’ (ook wel ‘resocialiseringskampen’ genoemd). De mannen moesten werken, de vrouwen poetsen en de kinderen gingen naar school. In 1954 keerden de mensen terug in Rotterdam.

Niks asociaals
Wij woonden toen in de Vlaggemanstraat op de grens van Blijdorp en Bergpolder. Volgens mij kwam onze werkster mevrouw Graafland uit het Drentse dorp. Ik heb nooit iets asociaals aan haar gemerkt. Ook niet wanneer zij ziek was en mijn broer en ik een cadeautje of zo iets in dat Drentse dorp moesten brengen. Mijn broer weet nog wel dat toen mijn vader voor de PvdA campagne in het Drentse dorp voerde hij niet erg welkom was. Ze maakten hem snel duidelijk dat hij beter kon ‘oprotten’.
Bij de aanleg van het Zuidplein moesten de bewoners van het Brabantse dorp gedwongen verhuizen naar een nieuw nooddorp aan de Zestienhovense Kade in Overschie. Die huizen waren uitgekleed. Er was bijvoorbeeld geen behang.

Mijn broer, Reint Laan, toen onderwijzer in Rotterdam, is er nog in geslaagd een gezin van een leerling bij te staan om te weigeren daar gedwongen heen te verhuizen. In 1959 zijn de nooddorpen gesloten. Alleen aan de Zestienhovense kade bestaat het nog steeds. Nu is het aardig aangekleed en verbeterd met eigen tuintjes en dat soort zaken.


Arie Torcque :
De mensen die in deze "Nood" woningen hebben gewoond verdienen respekt, omdat ze daar uit nood gedwongen toestanden verplicht waren te gaan wonen.....

zaterdag 16 maart 2019

Henk Scheffers :
Wij woonde in het houten nooddorp van 1940 tot 1942.daarna naar Rotterdam zuid,
Wij woonde in blok B no 7. De blokken werden genoemd naar het alfabet.
Onze buren waren de fam. Zalm Verburg stoutjesdijk bourquin.debekende Arie Maasland etc:
We werden gebombardeerd in de kortebrandstraat bleef niets van over !
Twee maanden hebben we moeten overbruggen in een school op Delftshaven van Duilstraat.

donderdag 14 maart 2019

Aaa Bbb :
In de Facebookgroep "B.polder B.dorp L.kwart. P.wijk A.buurt Oude Noorden van toen en nu" treft u deelnemers die ook in het Gelderse dorp hebben gewoond. U bent van harte welkom in die groep.

maandag 15 mei 2017

cor Hengstmengel :
ik zou graag iets van het gelderse dorp willen lezen. als kind woonde ik daar in de lochhemstraat 1.

in afwachting op uw andwoord.
C.H.Hengstmengel

donderdag 04 mei 2017

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

Over de schrijver

Geert-Jan Laan

Geert-Jan Laan (1943, Delfzijl) is mede-oprichter van de nieuwe weekkrant Rotterdam Vandaag & Morgen.
Laan begon zijn journalistieke carrière bij Het Vrije Volk en het Rotterdams Parool, werkte van 1970 tot 1975 als sociaal economisch redacteur bij Het Vrije Volk en bedreef tussen 1975 en 1982 samen met Rien Robijns onderzoeksjournalistiek, o.a. naar Lockheed/Northrop, OGEM, etc. Ze wonnen de persprijs 1980 en publiceerden samen vijf boeken.

Daarna werkte Laan tot 1990 als plaatsvervangend hoofdredacteur/directeur van Het Vrije Volk te Rotterdam. Via zijn eigen PR- en journalistiek productiebureau deed hij in 1991 ,in opdracht van Robert Maxwel, onderzoek naar de eerste Nederlandse tabloid.

Hij was tot 2003 hoofdredacteur van Nieuwsblad/Dagblad van het Noorden en was onder meer voorzitter van het Nederlands Persmuseum te Amsterdam. Tevens was hij voorzitter van de Commissie Dag van de Persvrijheid.

KOPSTOOT

Irezumi

De –heel jaren zestig- behoorlijk door sex en geweld gefascineerde Yasuzô Masumura wist met zijn obsessies behoorlijk mooie films te maken. 'Irezumi' is er één van. 'Irezumi' dat zoveel betekent als tatoeage, gaat over een winkelierdochter die de benen neemt met een winkelbediende. Vervolgens wordt ze tot prostitué of geisha gemaakt.


Ze krijgt een tatoeage op haar rug die haar toch al niet al te fijne karakter nog wat scherpere kantjes geeft, of daar in de film als excuus voor wordt gebruikt.
De trailers die als extra op de DVD staan, laten nog wat meer typisch Matsomura (1924-1986) zien. Dat is bepaald niet typisch Japan.
Masumura studeerde weliswaar ijverig en veel in Japan, waaronder rechten en literatuur, maar ging daarna door naar Italië. Van 1951- 1953 studeerde hij film aan het Centro Sperimentale Di Cinematografia. Hij zei erover: Na twee jaar Europa beleefd te hebben wilde ik mooie, vitale en sterke mensen die ik daar leerde kennen portretteren. Dat bleef hij doen in zijn Japanse films. Zo lopen er meerdere culturen door zijn films heen. Hij is niet de enige bij wie dat gebeurde. Van Gogh was weg van Japanse prenten. De voorbeelden zijn legio. Het maakt uit. Soms wordt iets door weten mooier, soms ook niet.

(door Ronald G)


  • Nieuw

  • Reacties