‘Nieuwe koning zal nieuw CS openen’

4445-nieuwe-koning-zal-nieuw-cs-openen (Door Jim Postma)

De meest gestelde vraag in de stad is: ,,Wanneer is het nieuwe Centraal Station nu eindelijk eens af.’’ Volgens Iris Smid, projectleider communicatie Rotterdam Centraal, wordt de officiële opening verwacht in maart of april 2014. En wel door de nieuwe koning Willem-Alexander. ,,Maar,’’ zo heet het in de wandelgangen van de NS en ProRail, ,,dit is nog geheim.


De koning zelf weet nog van niets, want wij hebben het hem nog niet gevraagd. Wij hopen alleen dat hij dit volgend jaar gaat doen!’’

Het optimisme van ProRail en de NS is niet voor niets. Communicatieleider Iris Smid: ,,Van de verbouwingen van de grotere landelijke HSL-openstations is Rotterdam de eerste die kant en klaar wordt afgeleverd. Daarna pas volgen Utrecht, Arnhem, Breda, Den Haag CS en Amsterdam-Zuid aan de WTC-zijde.’’

Feestje
Afgelopen week vierden de spoorwegmensen een feestje in het zeer luxueuze Manhattan Hotel, recht tegenover het in aanbouw zijnde nieuwe Rotterdam CS. Dit ter gelegenheid van het ‘aanlichten’ van de letters ‘Centraal Station’ aan de kant van het Weena. Het gaat hier om de originele oude letters die stonden op het vroegere station, maar nu in een nieuw jasje zijn gestoken.

Het is bedoeld als eerbetoon aan het ontwerp van Sybold van Ravesteyn , de architect van het oude stationsgebouw. Dit mede op aandringen van PvdA-raadslid Leo Bruijn en voormalig raadslid Henk Sonneveld van LR.
Overigens heeft de gemeente Rotterdam 325 miljoen euro in het nieuwe CS gepompt. De bouwers zijn nu hard bezig met het laatste dakdeel (zijde busstation), de fiets- en voetgangerstunnel van de Provenierskant naar het Centrum, de parkeergarage aan het Kruisplein en de ondergrondse fietsenstalling aan het voorplein met een capaciteit van ruim 5.000 fietsen.
Reizigers kunnen hierdoor direct vanaf hun gestalde fiets het (metro)station bereiken. Aan de noordzijde verrijst ook nog een fietsenstalling.

Met het plaatsen van een stekker (door vlnr wethouder Jeannette Baljeu, voormalig raadslid van LR Henk Sonneveld en raadslid van de PvdA Leo Bruijn, de initiatiefnemers van het herplaatsen van de oude stationsletters) werd de verlichting in de oorspronkelijke letters van het centraal station ontstoken. Foto's: Rinus Vuik

Buurtbewoners
Onder de genodigden van het ‘ aanlichtfeestje’ waren ook buurtbewoners van de Provenierswijk die al jarenlang strijden tegen (onnodige) overlast van de stationswerkzaamheden.
,,Overigens in goede harmonie met NS, ProRail en de gemeente Rotterdam,’’ zegt Magleen Smouter van de buurtwerkgroep CS. Samen met haar buurtcollega Frank Gosselink plaatsen zij enkele kritische kanttekeningen bij de afbouw van het station.
Gosselink: ,,De uitstraling van de mooie letters aan de zuidzijde wordt volledig overschreeuwd door de omroepberichten die dag en nacht uit het station over de Provenierswijk schallen.’’
Magleen Smouter: ,,De hoeveelheid vuil die uit het station de wijk in wordt gedragen in de vorm van peuken en afval van fastfood zal de singels dempen en de watervogels bedreigen. Er staat geen enkele asbak of vuilniszak buiten het station op het Proveniersplein.
Afgezien nog van het gebruik van verouderde diesellocomotieven die slecht zijn voor het milieu door de uitstoot van fijnstof en roet die dagelijks over de hele wijk heen vallen.’’

Klok
Na het aansteken van de letterlichten ging er toch nog iets fout bij de organisatie van NS en ProRail. Tegelijkertijd met het ontbranden van de neonletters zou ook de nieuwe stationsklok gaan lopen. Die stond al die tijd op 12.00 uur. Drie uur na de feestelijke opening stond die gloednieuwe klok nog altijd op diezelfde tijd.
,,Er was iets mis gegaan bij het aanmelden bij de atoomklok in Frankfurt,’’ zei een ProRail-functionaris.

René Sauveur die dit hoorde – zijn vader Nico had ooit de oude stationsletters aangebracht – zei daarop: ,,Mij verbaasd dit niets. De NS rijdt toch nooit op tijd!’’

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

Over de schrijver

Jim Postma

Jim Postma (Rotterdam, 29-02-1948) is samen met Geert-Jan Laan in 2008 de papieren weekkrant Rotterdam Vandaag & Morgen begonnen, later gevolgd door deze elektronische krant.

Beide initiatiefnemers werkten daarvoor jarenlang als onderzoeksjournalisten bij de toenmalige dagkrant Het Vrije Volk.

Jim Postma werd in die tijd ook bekend van zijn dagelijkse rubriek ‘Stukgoed’, over de kleine dingen in het leven, die voor velen toch bijzonder belangrijk zijn. Zoals ‘normen en waarden’.

In dit kader onderscheidt hij zich de laatste paar jaar in weekkranten als columnist en recensent in het Rotterdamse kunstwereldje.

Ooit begon hij in 1965 als jong journalist bij de dagkrant De Rotterdammer en vertrok daarna voor zeven jaar naar Afrika als correspondent, onder meer voor Radio 1 en 2.

In de negentiger jaren, na het verlaten van het gefuseerde Het Vrije Volk begon Jim Postma met het maken van televisiedocumentaires. Een hele bekende, die hij samen maakte met fotograaf/filmer Paul Stolk, werd ‘Een rustige Jaarwisseling’ voor de NOS/NOB. (Waarderingscijfer 8.2 en met 2.4 miljoen kijkers).

Hieruit volgde de campagne voor jonge vuurwerkslachtoffers, ‘Je bent een rund als je met vuurwerk stunt’. Dit leidde in die tijd tot aanzienlijk minder slachtoffers.

Andere televisiedocumentaires van Jim Postma, onder meer gemaakt in Afrika en in Mongolië, werden uitgezonden via de VARA, EO, AVRO/TROS, de BRT en CNN.

KOPSTOOT

Dichter Peggy Verzett ontvangt de eerste Jana Beranováprijs

De eerste Jana Beranováprijs, vernoemd naar een levende Rotterdamse dichter, is toegekend aan Peggy Verzett voor haar baanbrekende en eigenzinnige poëzie. Verzett (1958) debuteerde in 2005 bij Van Oorschot met de bundel Prijken die buik. Bij Querido verschenen sindsdien Vissing (2010) en Haar vliegstro (2016). Stichting Woordnacht reikt de prijs met ingang van 2019 jaarlijks uit aan een auteur uit het Nederlandse taalgebied voor wie de artistieke vrijheid en integriteit vooropstaan; zonder te hechten aan waardering op basis van conventionele, modieuze en morele criteria. Aan de prijs is een bedrag verbonden van 3500 euro.

De Jana Beranováprijs 2019 wordt op zaterdag 26 oktober om 14.00 uur uitgereikt in Boekhandel Donner in aanwezigheid van Jana Beranová en de jury, bestaande uit Hugo Bongers, Thomas Möllmann, Wilma Scheffers en Dean Bowen. De gehele middag is gratis toegankelijk voor bezoekers van Woordnacht en Donner.

(van de redactie)

  • Nieuw

  • Reacties