Kralingen-Oost veruit de rijkste wijk

4361-kralingen-oost-veruit-de-rijkste-wijk (Door Hans Roodenburg)

De inkomens in de regio Rotterdam staan uiteraard onder druk, maar gemiddeld genomen – dat betekent wel dat heel veel huishoudens het met minder moeten doen – kan men er redelijk goed van leven. Misschien dat de modale inkomensgroepen in de komende jaren van economische teruggang wat moeten bezuinigen op luxe (vakanties, elektronica, auto en uitgaan).


Het gemiddeld (netto) besteedbaar inkomen per huishouden in de stadsregio Rotterdam bedroeg volgens de meeste recente cijfers van het Centrum voor Onderzoek en Statistiek in Rotterdam (COS) over 2010 € 32.300 per jaar. Dat is ruim 4000 euro méér dan in 2005.

De inwoners van Nieuw-Crooswijk moeten per gezin gemiddeld rondkomen van een netto jaarinkomen van ongeveer € 21.900.

Verslechtering
In de afgelopen twee jaar zal het inkomen door de economische verslechteringen niet of nauwelijks zijn toegenomen en voor de hogere inkomensgroepen misschien zelfs zijn gedaald. Anderzijds zal het met de prijsstijgingen van eerste levensbehoeften in de afgelopen twee jaar wel zijn meegevallen, enkele uitzonderingen daargelaten.
Mijn conclusie: het goede welvaartsniveau van 2005 is er misschien niet op vooruitgegaan, maar ook niet veel op achteruit.
De stadsregio Rotterdam blijft bij het Nederlandse gemiddelde wel per jaar 2000 euro netto achter. De oorzaak ligt in het feit dat nu eenmaal op het platteland meer rijkere mensen wonen dan in de grote stad.
Een aardig gegeven is dat het COS cijfers geeft over het ‘welvaartsniveau’ in de deelgemeente of buurt in Rotterdam. Daaruit blijkt dat de armste wijk van Rotterdam, Nieuw-Crooswijk, een gemiddeld besteedbaar inkomen heeft van circa €21.900 (1160 huishoudens) en de rijkste wijk Kralingen-Oost (niet zo verwonderlijk gezien de mooie woningen daar) van € 59.100 (2820 huishoudens).

Eigen buurt
Een ieder kan de cijfers voor zijn eigen buurt hier terugvinden. Het is niet zo verwonderlijk dat Nieuw-Crooswijk de ‘armste’ is want verhoudingsgewijs wonen daar veel bijstandsuitkeringen (het leefminimum in Nederland).

In Kralingen-Oost heeft men een gemiddeld besteedbaar jaarinkomen van € 59.100 per gezin.Nieuw-Crooswijk komt er in het onderzoek iets beter van af als rekening wordt gehouden met het aantal mensen dat een huishouden bevat. Immers een groter huishouden heeft een hoger inkomen nodig dan een kleiner huishouden om op een vergelijkbaar welvaartniveau te komen. In dat geval is het gestandaardiseerde huishoudinkomen het laagst in de Afrikaanderwijk met € 16.400. Dat is waarschijnlijk ook de wijk met de meeste (allochtone) grote gezinnen. Eén op de drie huishoudens daar heeft niet meer dan 105 procent van het sociaal minimum (bijstand).
Voor het begrip besteedbaar netto inkomen moet men er rekening mee houden dat in dit netto bedrag (loon/uitkering/pensioen minus belasting en sociale premies) de huurtoeslag buiten beschouwing is gelaten. Met andere woorden in veel huurhuizen – met name in de achterstandswijken – komt er waarschijnlijk nog huursubsidie binnen. En dat kan soms een aardige slok op een borrel schelen.

Westvoorne
Wat de gehele stadsregio Rotterdam betreft zal het geen verrassing zijn dat de rijkste gemeente Westvoorne is (Rockanje, Oostvoorne en Tinte) met € 43.200 (6060 huishoudens).

Lansingerland is na Westvoorne de rijkste gemeente in de stadsregio Rotterdam.Gevolgd door Lansingerland (Bergschenhoek, Berkel en Rodenrijs en Bleiswijk) en Albrandswaard (Poortugaal en Rhoon).
Wat al impliciet is aangegeven; de gehele gemeente Rotterdam scoort met een gemiddelde van € 29.300 laag. Ten opzichte van andere grote steden als Amsterdam, Den Haag en Utrecht is dat ook het minst.

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Dichter Peggy Verzett ontvangt de eerste Jana Beranováprijs

De eerste Jana Beranováprijs, vernoemd naar een levende Rotterdamse dichter, is toegekend aan Peggy Verzett voor haar baanbrekende en eigenzinnige poëzie. Verzett (1958) debuteerde in 2005 bij Van Oorschot met de bundel Prijken die buik. Bij Querido verschenen sindsdien Vissing (2010) en Haar vliegstro (2016). Stichting Woordnacht reikt de prijs met ingang van 2019 jaarlijks uit aan een auteur uit het Nederlandse taalgebied voor wie de artistieke vrijheid en integriteit vooropstaan; zonder te hechten aan waardering op basis van conventionele, modieuze en morele criteria. Aan de prijs is een bedrag verbonden van 3500 euro.

De Jana Beranováprijs 2019 wordt op zaterdag 26 oktober om 14.00 uur uitgereikt in Boekhandel Donner in aanwezigheid van Jana Beranová en de jury, bestaande uit Hugo Bongers, Thomas Möllmann, Wilma Scheffers en Dean Bowen. De gehele middag is gratis toegankelijk voor bezoekers van Woordnacht en Donner.

(van de redactie)

  • Nieuw

  • Reacties