Lezing van astronaut André Kuipers

4326-lezing-van-astronaut-andr-kuipers

‘Slechts 300 foto’s uit aantal van half miljoen’

(Door Jim Postma)
,,Als een zak aardappelen,’’ zo zegt astronaut André Kuipers zelf, ,,kwam ik vanuit de ruimte terug op aarde. Was half verlamd na 193 dagen te hebben gezeten in ons moederschip als een sardien in een blik. Toch zou ik morgen zo weer terug willen gaan.’’


Zo’n 600 voornamelijk oudere Rotterdammers luisterden recent ademloos naar de lezing van Kuipers in de Erasmus Universiteit.

Volgend jaar juni komt de astronaut daar terug voor een vervolglezing. Daar kunnen nu al reserveringen voor worden gemaakt (zie slot van dit verhaal).

Half jaar
Na meer dan een half jaar om de aarde te hebben gecirkeld maakte André Kuipers in totaal zo’n half miljoen foto’s van onze planeet. Daarvan selecteerde hij er slechts 300 om in anderhalf uur te vertellen wat hij allemaal tijdens zijn historische ruimtereis had meegemaakt. Kuipers is nu Europees recordhouder onder de astronauten.

Prachtig zicht op de blauwe aarde vanuit het moederschip in de ruimte. Foto: André Kuipers Voor een buitenstaander is het haast onmogelijk om voor te stellen hoe ongemakkelijk een langdurig verblijf in de ruimte is. Zo moet je constant zwevende slapen in een soort van ruimteslaapzak, de grootste concentratie houden tijdens een wc-bezoek en na verloop van tijd niet meer weten wat onder of boven is. In de capsule, die door drie astronauten wordt bemand, lijkt het of alle wanden uit een vloer of een plafond bestaan. ,,Het schitterende uitzicht op onze fantastische, kleurrijke planeet aarde, maakt dit alles meer dan goed,’’ aldus een stralende Kuipers.

Duizelingwekkend
Een Russiche Soyuz-raket bracht de Nederlander samen met zijn buitenlandse collega’s in een baan om de aarde. Daar werden zij gekoppeld aan het moederschip op 400 kilometer hoogte en dat met een duizelingwekkende snelheid van 28.000 kilometer per uur om de aarde cirkelt. Kuipers: ,,Dat is dus acht kilometer per seconde. Als je dan bezig bent met het maken van foto’s van bijvoorbeeld Maastricht, dan moet je snel zijn. Anders zit je, voordat je het weet, al weer boven Denemarken!’’
De lezing van André Kuipers in de Erasmus Universiteit is georganiseerd door Hoger Onderwijs Voor Volwassenen (HOVO).

De rij belangstellenden voor de signeersessie van André Kuipers was groot. Foto (ook in de inleiding): Rinus Vuik:

Voor de lezing van volgend jaar kan voor 15 euro worden gereserveerd bij medeorganisator Henk Weltevreden (website Henk Weltevreden) of via vanstaveren@erasmusacademie.nl

Dit artikel verschijnt in samenwerking met de eekkrant Dichtbij.

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Schreven de goden de Illias en mensen de Odyssee?

Julian Jaynes (1920-1997) was een Amerikaans psycholoog en een avontuurlijk wetenschapper van groot formaat.

Ik citeer uit Wikipedia:

Jaynes was eén van de eersten die een bewustzijnstheorie als puur wetenschappelijk propageerde. In zijn boek The Origin of Consciousness in the Breakdown of the Bicameral Mind uit 1976 beschrijft hij zijn "bicameral mind", ofwel bicamerale of tweekamerige geest, theorie.

Jaynes opvatting is dat de twee hersenhelften, tot circa 3000 jaar geleden, vrijwel onafhankelijk van elkaar hebben gewerkt. In die tijd zouden mensen onbewust zijn geweest en hebben geleden onder het fenomeen ‘stemmen horen’ en andere soorten hallucinaties en zelfs onder vormen van dissociatie zoals die van de meervoudige persoonlijkheid.

De doorbraak van ‘bicamerale geest’ tot bewustzijn zou ongeveer 2700 jaar geleden, ten gevolge van de opkomst van geschreven en gelezen teksten en de spraakevolutie van de oude Grieken, hebben plaatsgevonden. In die tijd, zesde eeuw voor onze jaartelling, werden door de Grieken de democratie en natuurfilosofie ontwikkeld, dat hij ziet als een bewijs voor zijn theorie.

Wanneer we dus, aldus Jaynes, deze definitie volgen, zouden we moeten inzien dat geen van de personages in bijvoorbeeld de Ilias een bewustzijn had. Woorden worden erin niet figuurlijk maar in hun letterlijke oorspronkelijke betekenis gebruikt. ‘Psyche’ betekent adem, niet ziel, geest of bewustzijn; ‘thumus’ betekent beweging/trilling, niet emotie; ‘nous’ betekent waarneming, niet voorstellingsvermogen enz.

Jaynes neemt aan dat de wereld van de Ilias van voor 3500 jaar geleden gedomineerd werd door een tweedelige 'bicamerale geest', waarvan de rechterhelft uitvoerend is en god heette en een linkerhelft die volgzaam was en mens werd genoemd. Het waren de goden die de mensen direct of indirect (via priesters etc.) bevelen tot handelen gaven.

De 'bicamerale mens', aldus Jaynes, ontstond zo'n 11000 jaar geleden ten noorden van de zee van Galilea waar toentertijd een theocratisch georganiseerde nederzetting was gevestigd. Deze samenlevingsvorm verspreidde zich gestaag. De bicamerale beschavingen ondergingen zo'n 3500 jaar geleden geweldige culturele (uitvinding en verspreiding van het schrift) en vulkanische uitbarstingen die vele koninkrijken uiteen deed vallen. In deze chaos kon alleen het bewustzijn zich handhaven. Deze verandering wordt, volgens Jaynes, verhaald in de Odyssee die een eeuw later dan de Ilias werd geschreven. Hierin vinden we bewuste personen en psyche, nous en thumus als metaforen van bewustzijn. Tot zover Jaynes.

(door Kees Versteeg)

De foto is van azquotes.com

  • Nieuw

  • Reacties