Ard-Jan Kooren Havenman van 't Jaar

4295-ard-jan-kooren-havenman-van-t-jaar (Door Administrator)

De Stichting Havenman-/vrouw van het Jaar in Rotterdam heeft algemeen directeur Ard-Jan Kooren van sleepbedrijf Kotug in Rotterdam unaniem gekozen tot Havenman van het Jaar 2012.
Het is de eerste keer dat een zoon van een Havenman ook Havenman wordt. Vader Ton Kooren werd dertien jaar geleden benoemd tot Havenman van het Jaar 1999.


Ard-Jan Kooren is verkozen tot Havenman van het Jaar 2012, omdat hij door de leden van de Stichting Havenman/vrouw van het Jaar wordt gezien als een bevlogen, innovatieve, moderne, duurzame en internationaal opererende ondernemer en promotor van de Rotterdamse haven, waarbij hij onder meer jongeren probeert te interesseren voor de haven. Ard-Jan Kooren is de 32e havenondernemer op rij die de sinds 1981 bestaande onderscheiding, destijds ingesteld door de voormalige Rotterdamse Havenpersclub Kyoto, krijgt uitgereikt.

Ard-Jan Kooren gekozen tot 'Havenman van het Jaar' 2012. Foto: Kotug.nlFamiliebedrijf
In het vakblad voor de haven, MainPort, stond begin dit jaar een uitgebreid portret van het familiebedrijf. Ard-Jan Kooren is al de vijfde generatie in een Rotterdams sleepvaart- en oorspronkelijk tjalkvaartbedrijf met de naam Kooren. In 1911 begon Antonie, zoon van Johannes die al een tjalk had, als eerste met een sleepboot. Ard-Jan is sinds 2002 president-directeur van Kotug International dat maritieme diensten aan de offshore verleent en havensleepactiviteiten doet.
De sleepboten met de kenmerkende grote witte K op de blauwe schoorsteen zijn te zien in havens in vele werelddelen. Het sleepbedrijf heeft een ‘schwung’ gekregen toen de vader van Ard-Jan, Ton Kooren, met zijn in 1977 voor zichzelf begonnen Ton Kooren International Marines Services in 1987 de Sleepdienst Adriaan Kooren van zijn 80-jarige vader Adriaan overnam.
Ton durfde het aan het monopolie van Smit Internationale in de Rotterdamse haven vanaf eind 1987 te doorbreken met zes ultramoderne sterke en wendbare Z-pellors (tractortugs).
Verschillende reders gingen meteen met hem in zee. Het allereerste contract was met het Amerikaanse Sealand (thans onderdeel van ’s werelds grootste rederij Maersk) voor het assisteren van de moderne containerschepen in de haven.

Baanbrekend
Voor zijn baanbrekende werk in de sleepvaart werd vader Ton Kooren in 1999 benoemd tot havenman van het jaar. In dat jaar verraste hij de vakwereld met een volledig nieuw, zelf uitgedacht concept, de Rotortug, een sleepboot met drie schroeven in een driehoeksopstelling. In die tijd wist hij zijn havensleepdienst uit te breiden naar Hamburg (thans zeven sleepboten) en Bremerhaven (thans acht sleepboten).
Zoon Ard-Jan breidt eveneens voortdurend het bedrijf uit dat in Rotterdam thans twaalf sleepboten heeft varen. Dit jaar is Kotug ook gestart in Wilhelmshaven met twee sleepboten. Voorts werkt het sleepvaartbedrijf thans ook in de haven van Port Headland in Australië. Per 1 januari wordt gestart in West-Afrika.
In 2006 werd Kotug actief in het Franse Le Havre maar na tal van juridische geschillen moest de groep haar meerderheidsdeelneming in SNRH begin 2011 beëindigen.

De RT Adriaan. Gespot door: Peter van der Hoff op Tugspotters.com RT Adriaan
De nieuwste innovatie is de constructie van Europa’s eerste hybride sleepboot, de RT Adriaan, die begin 2012 in de vaart is gekomen. Het bijzondere daaraan is de milieuvriendelijkheid en het brandstofbesparende XeroPoint Hybrid Propulsion System.
De winstgevende groep heeft circa 250 mensen in dienst. ,,De zaak is niet te koop. Het continueren van het familiebedrijf is onze drijfveer,’’ vertelde Ard-Jan Kooren in MainPort.
Vader Ton en zijn twee kinderen zijn voor 100 procent eigenaar van de groep. Of er nog opvolgers komen is voorlopig niet aan de orde. Ard-Jan (45 jaar) wil investeren in groei en voortdurende vernieuwing van de vloot. ,,Je moet de zaak verdienen, je krijgt haar niet voor niets, zei mijn vader altijd. Je moet ook het juiste profiel hebben. Dat is belangrijk.’’

In het vakblad voor de haven, MainPort, stond begin dit jaar een uitgebreid portret van het familiebedrijf Kotug International.Opvolger Havenman
Ard-Jan Kooren wordt de opvolger van Gerard Deen, de nog fungerende Havenman van het Jaar 2011. De onderscheiding zal de heer Kooren, geheel naar traditie, worden uitgereikt op de tweede maandagavond van het nieuwe jaar, 14 januari 2013, tijdens een feestelijke bijeenkomst aan boord van de Smaragd 2.
Op die avond zal voorzitter Theo Jongedijk van de Stichting Havenman van het Jaar en redacteur van De Telegraaf bij de uitreiking van penning en oorkonde uitgebreid ingaan op de overwegingen om Ard-Jan Kooren te benoemen tot Havenman van het Jaar 2012.

De Stichting Havenman/vrouw van het Jaar bestaat uit een bestuur van vier voormalige leden van Havenpersclub Kyoto, onafhankelijke journalisten, de drie laatst gekozen Havenmannen, het laatst gekozen Jong Haventalent en drie sponsoren van de Stichting Havenman van het Jaar.

jan en hildegard van baardewijk-stahl :
Ard-Jan gefeliciteerd wij zijn heel trots op ons buurjongetje !!! Geniet ervan !!!! Veel liefs Oom Jan Tante Hildegard

vrijdag 07 dec 2012

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Schreven de goden de Illias en mensen de Odyssee?

Julian Jaynes (1920-1997) was een Amerikaans psycholoog en een avontuurlijk wetenschapper van groot formaat.

Ik citeer uit Wikipedia:

Jaynes was eén van de eersten die een bewustzijnstheorie als puur wetenschappelijk propageerde. In zijn boek The Origin of Consciousness in the Breakdown of the Bicameral Mind uit 1976 beschrijft hij zijn "bicameral mind", ofwel bicamerale of tweekamerige geest, theorie.

Jaynes opvatting is dat de twee hersenhelften, tot circa 3000 jaar geleden, vrijwel onafhankelijk van elkaar hebben gewerkt. In die tijd zouden mensen onbewust zijn geweest en hebben geleden onder het fenomeen ‘stemmen horen’ en andere soorten hallucinaties en zelfs onder vormen van dissociatie zoals die van de meervoudige persoonlijkheid.

De doorbraak van ‘bicamerale geest’ tot bewustzijn zou ongeveer 2700 jaar geleden, ten gevolge van de opkomst van geschreven en gelezen teksten en de spraakevolutie van de oude Grieken, hebben plaatsgevonden. In die tijd, zesde eeuw voor onze jaartelling, werden door de Grieken de democratie en natuurfilosofie ontwikkeld, dat hij ziet als een bewijs voor zijn theorie.

Wanneer we dus, aldus Jaynes, deze definitie volgen, zouden we moeten inzien dat geen van de personages in bijvoorbeeld de Ilias een bewustzijn had. Woorden worden erin niet figuurlijk maar in hun letterlijke oorspronkelijke betekenis gebruikt. ‘Psyche’ betekent adem, niet ziel, geest of bewustzijn; ‘thumus’ betekent beweging/trilling, niet emotie; ‘nous’ betekent waarneming, niet voorstellingsvermogen enz.

Jaynes neemt aan dat de wereld van de Ilias van voor 3500 jaar geleden gedomineerd werd door een tweedelige 'bicamerale geest', waarvan de rechterhelft uitvoerend is en god heette en een linkerhelft die volgzaam was en mens werd genoemd. Het waren de goden die de mensen direct of indirect (via priesters etc.) bevelen tot handelen gaven.

De 'bicamerale mens', aldus Jaynes, ontstond zo'n 11000 jaar geleden ten noorden van de zee van Galilea waar toentertijd een theocratisch georganiseerde nederzetting was gevestigd. Deze samenlevingsvorm verspreidde zich gestaag. De bicamerale beschavingen ondergingen zo'n 3500 jaar geleden geweldige culturele (uitvinding en verspreiding van het schrift) en vulkanische uitbarstingen die vele koninkrijken uiteen deed vallen. In deze chaos kon alleen het bewustzijn zich handhaven. Deze verandering wordt, volgens Jaynes, verhaald in de Odyssee die een eeuw later dan de Ilias werd geschreven. Hierin vinden we bewuste personen en psyche, nous en thumus als metaforen van bewustzijn. Tot zover Jaynes.

(door Kees Versteeg)

De foto is van azquotes.com

  • Nieuw

  • Reacties