Zeldzame Kuhl’s pijlstormvogel in haven

4292-zeldzame-kuhl-s-pijlstormvogel-in-haven

Bij Stichting Vogelklas Karel Schot was kort een voor Nederland zeer zeldzame Kuhl’s pijlstormvogel te gast. De vogel was als verstekeling meegelift op een schip en in de Rotterdamse haven terecht gekomen. Inmiddels is de vogel weer succesvol vrijgelaten bij de Noordzee.


De vogel werd op de kade van containeroverslagbedrijf ECT aangetroffen. Medewerkers van het bedrijf belden Stichting Vogelklas Karel Schot in Rotterdam, die hem ophaalden en direct herkenden als een Kuhl’s pijlstormvogel.
De vogel is waarschijnlijk ’s nachts gedesoriënteerd geraakt door de lampen van een schip. Vervolgens is hij aan boord terechtgekomen en is hij meegelift naar de Rotterdamse haven. Het is daarmee de tweede verstekeling in korte tijd bij de Vogelklas. Vorige week nog kwam op vergelijkbare manier een Papegaaiduiker binnen, een vogel die ook nauwelijks in Nederland wordt gezien.

Het moment waarop de Kuhl's Pijlstormvogel weer de vrije ruimte van de zee kiest. Foto: Stichting Vogelklas Karel Schot

Eenmaal op het land is de Kuhl’s pijlstormvogel erg kwetsbaar en voelt hij zich snel ongemakkelijk. Gelukkig mankeerde de vogel niets en was hij in goede gezondheid, waardoor hij de volgende dag weer kon worden losgelaten bij zee. De vogel vliegt naar verwachting op eigen kracht weer naar zuidelijke wateren.

Zeldzaamheid voor Nederland
De Kuhl’s pijlstormvogel is een albatrosachtige zeevogel die leeft in de Atlantische Oceaan ter hoogte van Portugal en Noord-Afrika. De spanwijdte bedraagt 1 tot 1,5 meter. In de Noordzee is deze soort zeer zeldzaam en in Nederland zijn er de afgelopen 100 jaar slechts 13 zekere waarnemingen van deze soort vastgesteld.
Hoewel dit op zichzelf al een bijzonder geval is, is het nog verwonderlijker dat de Vogelklas in 2008 van dezelfde terminal en onder nagenoeg dezelfde omstandigheden ook al een Kuhl’s pijlstormvogel opgenomen heeft. Dat dier is na enkele maanden in de Vogelklas te hebben gezeten aangesterkt en naar een opvangcentrum in Portugal overgebracht.
Die vogel is daar toen als gevolg van een infectie alsnog overleden.


Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Huis van Erasmus wil ster naar Erasmus vernoemd zien


Op 18 september heeft het bestuur van Huis van Erasmus bij het Nationaal Comité voor de naamgeving van de verre ster HAT-P6 en haar planeet HAT-P-6b de namen ervoor voorgesteld. Ons bestuur heeft allereerst het gevraagde thema waaronder deze naamgeving zou moeten passen, vastgesteld, zodat in een later stadium de namen voor nieuwe planeten in hetzelfde stramien kunnen passen. Ons thema luidt: kosmopolitisme.

Desiderius Erasmus geldt als de grootste Nederlander aller tijden. In het Europa van zijn tijd stond Erasmus ‘wereldwijd’ bekend en was “Heel de wereld is mijn vaderland” zijn lijfspreuk. Erasmus was een sterk pleiter van de vorming van wereldburgers die uitgaan van de vrije dialoog, het kritische denken, tolerantie, respect en verantwoordelijkheid. Universele idealen die het nog steeds waard zijn om uit en over te dragen. Erasmus’ kosmopolitisch denken stond bij hem hoog in het vaandel. Zijn kosmopolitisme is een begrip dat nog steeds waard is om wijdverbreid bekend en verspreid te worden. “Heel het heelal is mijn ruimte”.

Vandaar dat ons bestuur de volgende namen heeft voorgesteld:

Voor de ster HAT-P-6: Erasmus
Voor de planeet HAT-P-6b: Cosmopolitan (kosmopoliet)

Na 30 september 2019 gaat het Nationaal Comité alle inzendingen beoordelen en maakt een selectie. Die zal vervolgens aan de Internationale Astronomische Unie (IAU) worden overgedragen. Gaat ook de IAU met het voorstel akkoord, dan volgt in oktober ronde twee. Tijdens deze ronde mag het Nederlandse publiek gaan stemmen. In december zal de IAU bekend maken met welke namen HAT-P-6 en HAT-P-6b door het leven zullen gaan.

Namens Huis van Erasmus, www.huisvanerasmus.nl

Rein Heijne, bestuurslid

Foto HAT-P-6 – de grote ster in het midden: aladin.u-strasbg.f

  • Nieuw

  • Reacties