Schade Provenierswijk door bouw CS

4286-schade-provenierswijk-door-bouw-cs (Door Jim Postma)

De paar duizend bewoners van de Provenierswijk maken zich ernstige zorgen over de voortgang van de nieuwbouw rondom het Rotterdamse Centraal Station (CS). Daarvoor is een speciale editie uitgebracht van de wijkkrant 'Provenieuws' over de te verwachten verzakkingen van de grond, wateroverlast van CS, nadelige schommelingen in het grondwaterpeil van de wijk, kapotte rioleringen, schaduwen over singels en straten als gevolg van geplande hoogbouw aan de centrumzijde van het station.


Het bestuur van de bewonersvereniging Provenierswijk heeft om die redenen een speciale ‘Informatiebijeenkomst’ voor de bewoners uitgeroepen in buurthuis De Waerschut in de van Waerschutstraat 11 op donderdag 29 november om 20.00 uur (zaal open vanaf 19.30 uur).
Tijdens de jarenlange nieuwbouw van het CS hebben de bewoners met veel overlast te kampen gehad en zijn er tientallen schadegevallen ontstaan met name in de oude historische panden vanaf 1896. Het gaat hier om scheuren in muren en plafonds, klemmende deuren en ramen als gevolg van verzakkingen in de buurt die te wijten zijn aan de werkzaamheden rondom het CS.

Het meest ongerust zijn de bewoners over de afwatering van het nieuwe stationsdak. Foto's Mishu Westerveld

Afwatering CS
Zo zijn er ernstige verzakkingen geconstateerd bij de huizen aan het Proveniersplein. Bij de duiker (hoek Spoorsingel/Provenierssingel) is sinds een jaar een verzakking zichtbaar. Het meest ongerust zijn de bewoners over de afwatering van het nieuwe stationsdak. Volgens deskundigen is dit nog steeds niet goed geregeld. De verschillende verantwoordelijke partijen zijn het hierover nog steeds niet eens geworden.

Bij de Stationssingel zijn de rioleringen verzakt. Bewoners wijten de muurscheuringen in sommige van hun panden aan de verzakkingen in het omliggende rioleringsstelsel. De betrokken huiseigenaren en huurders van die panden zijn inmiddels in gesprek met ProRail en de gemeente over de bestaande en de te verwachten schade. Andere wijkbewoners klagen over constante trillingen vanuit de werkzaamheden aan het CS, en de daardoor ontstane scheuren en verzakkingen in de verschillende straten.

Rapporteren
De bewonersvereniging Provenierswijk heeft in de speciale wijkkrant een deelnamebon afgedrukt voor het gezamenlijk rapporteren van reeds geleden en te verwachten schade. Deze ‘schadebon’ kunnen de bewoners tijdens de Informatiebijeenkomst van aanstaande donderdagavond inleveren. Hierna zal collectief actie worden ondernomen tegen de verantwoordelijken bij ProRail en de gemeente Rotterdam. Leo de Kleijn, fractievoorzitter van de Rotterdamse SP in de gemeenteraad en portefeuillehouder Nils Berndsen van de deelgemeente Noord zullen de bewoners bij die bijeenkomst met raad en daad bijstaan.Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

Over de schrijver

Jim Postma

Jim Postma (Rotterdam, 29-02-1948) is samen met Geert-Jan Laan in 2008 de papieren weekkrant Rotterdam Vandaag & Morgen begonnen, later gevolgd door deze elektronische krant.

Beide initiatiefnemers werkten daarvoor jarenlang als onderzoeksjournalisten bij de toenmalige dagkrant Het Vrije Volk.

Jim Postma werd in die tijd ook bekend van zijn dagelijkse rubriek ‘Stukgoed’, over de kleine dingen in het leven, die voor velen toch bijzonder belangrijk zijn. Zoals ‘normen en waarden’.

In dit kader onderscheidt hij zich de laatste paar jaar in weekkranten als columnist en recensent in het Rotterdamse kunstwereldje.

Ooit begon hij in 1965 als jong journalist bij de dagkrant De Rotterdammer en vertrok daarna voor zeven jaar naar Afrika als correspondent, onder meer voor Radio 1 en 2.

In de negentiger jaren, na het verlaten van het gefuseerde Het Vrije Volk begon Jim Postma met het maken van televisiedocumentaires. Een hele bekende, die hij samen maakte met fotograaf/filmer Paul Stolk, werd ‘Een rustige Jaarwisseling’ voor de NOS/NOB. (Waarderingscijfer 8.2 en met 2.4 miljoen kijkers).

Hieruit volgde de campagne voor jonge vuurwerkslachtoffers, ‘Je bent een rund als je met vuurwerk stunt’. Dit leidde in die tijd tot aanzienlijk minder slachtoffers.

Andere televisiedocumentaires van Jim Postma, onder meer gemaakt in Afrika en in Mongolië, werden uitgezonden via de VARA, EO, AVRO/TROS, de BRT en CNN.

KOPSTOOT

De geschiedenis van waterThe history of water

‘The history of water’
has never been written

Until today

The history of water
is now being written
by a small fountain
at the end of Henszlemann Imre utca,
in the city of Budapest,
Hungary

- with bright blue water from the Danube

And what a page-turner it is!

(Piccalilly)


  • Nieuw

  • Reacties