Papegaaiduiker terug naar volle zee

4269-papegaaiduiker-terug-naar-volle-zee (Door Administrator)

De Papegaaiduiker die op 8 november verzwakt en onder de olie binnenkwam bij Stichting Vogelklas Karel Schot in Rotterdam is weer schoon en aangesterkt. Vanmorgen werd hij door trotse medewerkers van de Vogelklas succesvol losgelaten op de Noordzee.


Snel hersteld
Toen de Papegaaiduiker bij de Vogelklas binnenkwam, zat hij onder de olie en was hij sterk verzwakt doordat hij een week lang zonder eten aan boord van een schip had gezeten. Al snel begon hij vis te eten en kwam hij weer in gewicht aan.

Nadat de Papegaaiduiker voldoende was aangesterkt kon hij door een medewerker van de Karel Schot Vogelklas worden vrijgelaten naar open zee. Foto's: Stichting Vogelklas Karel SchotNadat hij voldoende was aangesterkt, is de vogel volledig gewassen om de olie uit de veren te verwijderen. Vervolgens moest hij nog een tijdje in het asiel blijven, zodat de verzorgers zeker waren dat hij weer volledig waterdicht was.

Bijzondere reis
De papegaaiduiker werd gevonden op een schip uit Aberdeen in Schotland. Vermoedelijk kwam hij daarop terecht toen hij vermoeid raakte en een stek zocht om uit te rusten. Het schip was op weg naar de haven van Rotterdam, waar de verstekeling werd opgemerkt. De Dierenambulance heeft hem vervolgens bij de Vogelklas in Rotterdam afgeleverd.

Papegaaiduikers broeden in kolonies op rotspartijen in Schotland of Scandinavië en zoeken hun voedsel op volle zee. Ze worden zelden aan de Nederlandse kust gezien. Meestal gaat het dan om vogels die door de wind naar de kust zijn geblazen of het zijn, zoals deze laatste klant van de Vogelklas, olieslachtoffers.


Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Dichter Peggy Verzett ontvangt de eerste Jana Beranováprijs

De eerste Jana Beranováprijs, vernoemd naar een levende Rotterdamse dichter, is toegekend aan Peggy Verzett voor haar baanbrekende en eigenzinnige poëzie. Verzett (1958) debuteerde in 2005 bij Van Oorschot met de bundel Prijken die buik. Bij Querido verschenen sindsdien Vissing (2010) en Haar vliegstro (2016). Stichting Woordnacht reikt de prijs met ingang van 2019 jaarlijks uit aan een auteur uit het Nederlandse taalgebied voor wie de artistieke vrijheid en integriteit vooropstaan; zonder te hechten aan waardering op basis van conventionele, modieuze en morele criteria. Aan de prijs is een bedrag verbonden van 3500 euro.

De Jana Beranováprijs 2019 wordt op zaterdag 26 oktober om 14.00 uur uitgereikt in Boekhandel Donner in aanwezigheid van Jana Beranová en de jury, bestaande uit Hugo Bongers, Thomas Möllmann, Wilma Scheffers en Dean Bowen. De gehele middag is gratis toegankelijk voor bezoekers van Woordnacht en Donner.

(van de redactie)

  • Nieuw

  • Reacties