Nieuwe LantarenVenster een verrijking

(Door Dirk Mellema)

Wie je ook spreekt, iedereen is enthousiast. Ook al die oude vaste bezoekers van LantarenVenster in de Gouvernestraat in het oude Westen.


Waarom waren ze tegen de verhuizing naar de Kop Van Zuid? Omdat iedereen vreesde dat die unieke sfeer van mensen onder elkaar, van stropdas tot korte broek, zou verdwijnen.

De sfeer in het alternatieve theater van nog even met elkaar aan de bar napraten over een boeiende (onbekende) film zou verdwijnen. Zo’n instituut mocht niet uit de oude binnenstad.


Wees gerust. Dit nieuwe gebouw heeft een open sfeer, modern en uitnodigend. De complimenten voor zowel de Portugese architect Alvaro Siza als de binnenhuis-architecten Pieter Vos en Merel Snel zijn dan ook niet van de lucht.


Misschien zijn er op deze openingsavond - zaterdag 6-11 - iets meer stropdassen, maar waarschijnlijk zijn zij op Beatrix afgekomen, die het nieuwe theater inwijdde.

Na drie bezoeken - het theater draait al een maandje proef - is er maar een conclusie mogelijk: het nieuwe LantarenVenster is een verrijking voor de stad. Het bevindt zich op de onderste etages van de 158 meter hoge toren New Orleans, de hoogste woontoren van Nederland.


Prachtige kleine filmzalen met een uniek geluid. Een bezoeker sloeg bij het zien van de Turkse film ‘Honing’ een vlieg weg, terwijl het gezoem uit de luidspreker kwam.

Er zijn zes filmzalen met een totale capaciteit van 800 stoelen. Per jaar worden er zesduizend films vertoond.

VensterLantaren combineert de minder bekende films met jazz en alternatieve pop. Ook voor de muziek is een mooie zaal. Geen stoelen, wel wat design tafels waarop je kunt leunen, maar vooral grote schermen, een podium en een vloer waarop je kunt dansen.


De programmering zal vooral meer divers zijn, dan in het oude gebouw. Naast alternatieve films, zullen er ook de kleinere familiefilms worden vertoond. Ook de muziek zal zich niet tot alleen jazz beperken, zoals bijvoorbeeld ook North Sea Jazz dat niet meer doet.

Er zullen zeker twee echte jazzoptredens per week worden georganiseerd, maar ook bekende wereldmuzikanten of bijvoorbeeld Hans Teeuwen en zijn Painkillers komen aan bod.

Martijn Soree :
Het interieur is verzorgd door BURO M2R uit Rotterdam. Pieter Vos heeft de huisstijl ontwikkeld................

woensdag 24 nov 2010

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Ziel

“Op het einde van zijn leven, kon mijn vader niet meer communiceren, maar hij kende wel hele stukken poëzie uit het hoofd die hij opzegde terwijl we ze hem voorlazen. Je zag hem dan even weer oplichten. Anderen hebben dat met muziek of schilderkunst. Ik heb het talloze keren zien gebeuren en iedere keer was het diep ontroerend.”

Nicci Gerrard in een interview met Marnix Verplancke.

https://bazarow.com/

(van de redactie)


  • Nieuw

  • Reacties