Het mes gaat er in bij Lantaarn/Venster

Het bestuur van theater Venster/Lantaren en interim-directeur John Warnar zijn onder druk van wethouder Rik Grashoff van cultuur teruggetreden. Dat maakte de wethouder woensdagmiddag bekend tijdens een commissievergadering. Vrijdag maakt Grashoff bekend wie voorzitter wordt van het nieuwe bestuur, dat de verhuizing van het theater naar de Kop van Zuid in goede banen moet leiden. Het toekomstige bestuur zal een nieuwe directeur aanstellen.

Ook zal Lantaarn/Venster grondig worden gereorganiseerd. In het nieuwe gebouw op de Wilhelmina Pier zullen in vijf zalen films worden vertoond . Daarnaast is er een muziekpodium. De afdelingen theater en dans verhuizen niet mee. Het is nog niet bekend waar deze worden ondergebracht, al zal waarschijnlijk de Rotterdamse Schouwburg een stevige vinger in de pap krijgen.
Het staat vast dat deze reorganisatie gevolgen voor het personeel zal hebben. Er is een half miljoen euro gereserveerd voor afvloeiingsregelingen. Vrijwel alle raadsleden hebben zware kritiek op het oplopen van kosten die de reorganisatie en de verhuizing met zich meebrengen.
SP fractievoorzitter Theo Coskun: ,,Er werd eerst gesproken over 5 miljoen, nu spreken we over 11,3 Euro’’. Wethouder Grashoff kondigde een onderzoek aan door de gemeentelijke accountantsdienst , dat duidelijk moet maken wat er allemaal is misgegaan.

Het nu afgetreden bestuur durfde de verantwoordelijkheid voor de verhuizing niet te nemen. De leden geloofden niet dat er een rendabele exploitatie mogelijk is op de nieuwe locatie. Zij waren onzeker over het aantal bezoekers op de Wilhelmina Pier, ze vreesden ook concurrentie van Pathé. Dit bioscoopconcern heeft plannen voor een theater op de Kruiskade voor ‘kleine films’. Grashoff gelooft wel in de nieuwe locatie. Een rapport van onderzoeksbureau Berenschot bevestigt de mening van de wethouder.
Grashoff benadrukt dat er geen weg terug is. De verhuizing zal en moet doorgaan. ,,Anders zitten we dadelijk met een nieuw leeg pand, waarvoor we huur moeten bestalen’’, stelt de wethouder. Lantaarn/Venster krijgt als bioscoop en muziekpodium jaarlijks 1,2 miljoen euro subsidie.

Feest

Het zou eigenlijk feest moeten zijn in Lantaarn/Venster. Het geliefde theater in de Gouvernestraat in het Oude Westen bestaat precies honderd jaar. Maar niemand heeft dat in de gaten. Het nu afgetreden bestuur, de ondernemingsraad, de directie en personeel gingen de laatste maanden rollebollend over straat. Dieptepunt was dinsdag 27 januari toen interim-directeur John Warnar bedrijfsleider Geid Benin op staande voet ontsloeg. Terwijl de bioscoopzalen waren gevuld met bezoekers van het Rotterdamse filmfestival moest de hulp van de politie worden ingeroepen omdat Benin – achttien jaar in dienst en lid van de ondernemingsraad - weigerde het pand te verlaten. Uiteindelijk vetrok hij toch.

De problemen binnen Lantaarn/Venster bestaan al jaren, maar komen nu aan de oppervlakte. Sinds dat in mei 2007 definitief is besloten dat Lantaarn/Venster moet verhuizen naar de Wilhelmina-pier op de Kop van Zuid, is het echt hommeles. In december 2007 ontsloeg het bestuur directeur Geert ter Steeg, die niet geschikt zou zijn - meende het nu afgetreden bestuur – om de verhuizing in goede banen te leiden. Er moest een zwaargewicht komen. Een van de leden van het bestuur was John Warnar, afkomstig uit het onderwijs, een man zonder culturele bagage. Hij werd door zijn eigen bestuur aangesteld als de interim directeur tegen een beloning van 125 euro per uur. Het wordt het bestuur kwalijk genomen dat na ruim een jaar er nog steeds geen nieuwe directeur was benoemd die Warnar definitief moest opvolgen. Warnar had een moeizame verhouding met het personeel, dat hem verweet het 100-jarige theater de nek om te draaien.

De problemen rond Lantaarn/Venster gaat veel Rotterdammers aan het hart. Voor velen is het gewijde grond. Hier begon in 1972 het Rotterdamse Filmfestival, dat zojuist de 37e editie achter de rug heeft. Hier speelden onder meer U2 en Talking Heads als beginnende bandjes.

Er is nog niet bekend wat er met het oude gebouw gaat gebeuren, al heeft voormalig wethouder Kaya van cultuur ooit beloofd dat het opnieuw een culturele bestemming zal krijgen. Het is mogelijk dat de afdelingen theater en dans in de Gouvernestraat blijven.
Fatih :
Ze hebben nu de perfecte locatie. Hartje Rotterdam. Hele uitgaansleven zit hier. Waarom verhuizen???
Ik zou juist investeren in hun huidige pand.

dinsdag 09 maart 2010

Een nog veel bozere Rotterdamse: :
WOEDEND, ZIEDEND EN LAAIEND ben ik over het verhuisplan van Lantaren Venster (en Cinerama ook) !!!!
Hoe kun je de allermooiste bioscoop van Rotterdam die nota bene bijna 100 jaar oud is, laten verdwijnen? En dat uitgerekend op een plek waar 90% van de bezoekers in de buurt wonen, zoals ikzelf. Ik ben dan nog niet eens conservatief of sentimenteel, ik ben alleen maar iemand die pleit voor CULTUURBEHOUD. En dat in een stad waar door het oorlogsbombardement de halve stad verwoest werd, gaan ze nu de mooie restanten die nog over zijn, ook laten verdwijnen. Ongelofelijk hoor. Ik ga echt niet naar de kop van zuid, want ik zie mezelf niet tijdens het filmfestival hijgend van het schouwburgplein naar de kop van zuid racen om op tijd een film te zien. Tegenwoordig laten ze namelijk niet meer in de zaal in gaan als de film al is begonnen. Zelfs als proffotograaf kom ik al nauwelijks in het Fotomuseum op de kop van Zuid, laat staan voor een film. Nee, stop die belachelijke verhuizing!!

vrijdag 26 feb 2010

Boze Rotterdammer :
Wat een onzin van die Grashoff: "Er is geen weg terug". Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald en deze interim Delftenaar kent helemaal Rotterdam niet. LantarenVenster op Zuid wordt een fiasco. Laten ze lekker in de Gouvernestraat blijven, dan kan Pathe dat gebouw op Zuid wel overnemen.
En een interim-directeur in de Gouvernestraat die per dag 1.000 euro toucheerde? Zijn ze van lotje getikt geweest daar? Waar bleef toen het toezicht van de wethouder, eerst van Kaya en daarna van Grashoff? Of was GroenLinks te druk met haar eigen falen?

zondag 15 feb 2009

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

De sloopkogels van de Internationale

(door Kees Versteeg)


De brand in de Notre-Dame deed me ineens terugdenken aan de Koninginnekerk. Gesloopt in 1971. Hij stond aan de Boezemsingel in Crooswijk. In de verkiezing Mooiste Gesloopte Kerk kwam de Koninginnekerk als winnaar uit de bus.


D
e brand in de Notre-Dame is een ongeluk. Binnen een dag is 700 miljoen euro verzameld voor de wederopbouw. De sloop van de Koninginnekerk was daarentegen een geplande politieke misdaad.

De toenmalige PvdA-burgemeester Thomassen was een warm voorstander van de sloop. Er moest op die plek een niet-confessioneel bejaardenhuis komen. De sloop van de kerk riep in 1971 veel verzet op. Tegenstanders zeiden: ‘Wat de nazi’s lieten staan, dat gaat er nu wel aan.’

De linkse raad won. De sloop werd doorgezet. Er hangt een portret van Thomassen en zijn vrouw An in het Rijksmuseum. Misschien is de tijd nu rijp om er een bordje bij te zetten.

Met de tekst: ‘In de tijd dat Thomassen burgemeester was van Rotterdam, ontwikkelde de stad zich tot wereldhaven nummer één. Daarnaast was Thomassen ook een kopstuk in de politieke misdaad. Op de plaats waar ooit de Koninginnekerk stond, verhief hij Judas tot bouwmeester en noemde dat verheffing van het volk.’
  • Nieuw

  • Reacties