Kunstwerk Wigbold aanwinst Rotterdam

3578-kunstwerk-wigbold-aanwinst-rotterdam

Aan de voet van gebouw de Red Apple pronkt vanaf afgelopen zaterdag een prachtig kunstobject: de Filosofenbank. De bank is ontworpen door kunstenares, schrijfster en illustratrice Saskia Wigbold.


Na enige korte presentaties in het theater van de Bibliotheek Rotterdam door o.a. Wiep van Bunge (decaan filosofie Erasmus Universiteit) en Adrie van der Laan (conservator Erasmus collectie), toog het publiek richting Scheepmakershaven. Daar onthulden minister Ivo Opstelten (hij verving burgemeester Aboutaleb) samen met vice voorzittter Astrid Kooijmans van de deelraaad Rotterdam Centrum het fraaie object van vijf boeken met kleurrijke boekomslagen in de vorm van een bank.


De plek waar de bank staat is niet toevallig gekozen. In de zeventiende eeuw stond op dezelfde plaats het roemruchte café De Lantaarn, ontmoetingsplaats van denkers uit de Verlichting als Pierre Bayle, Bernard Mandeville en John Locke. De geest van Erasmus zal er ongetwijfeld hebben rondgewaard.

Kunstenares Saskia Wigbold liet zich door dit gegeven inspireren en ontwierp de Filosofenbank. Een eerbetoon aan voornoemde denkers waaronder Erasmus,Rotterdams grootste en bekendste denker. Allen zijn in de bank weergegeven! Op de omslagen is de connectie zichtbaar van de filosofen met de stad Rotterdam en hun gedachtengoed. De primaire kleuren doen denken aan schilders zoals Mondriaan. ,,Filosofie is tijdloos en dus past dit kleurgebruik daar goed bij,'' volgens Saskia Wigbold.

De Filosofenbank is een aanwinst voor de stad Rotterdam.

Tekst en foto's: Rinus Vuik

Bij de foto's: (1) Kunstenares Saskia Wigbold heet iedereen welkom. (2) Demissionair Minister Opstelten vervangt burgemeester Aboutaleb en (3) onthult het kunstwerk. (4) Astrid Kooijmans en Saskia Wigbold proberen de bank uit. (5) De gasten praten nog wat na. (6) Enkele genodigden willen de 'zit' van de bank ook even proberen.

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Dichter Peggy Verzett ontvangt de eerste Jana Beranováprijs

De eerste Jana Beranováprijs, vernoemd naar een levende Rotterdamse dichter, is toegekend aan Peggy Verzett voor haar baanbrekende en eigenzinnige poëzie. Verzett (1958) debuteerde in 2005 bij Van Oorschot met de bundel Prijken die buik. Bij Querido verschenen sindsdien Vissing (2010) en Haar vliegstro (2016). Stichting Woordnacht reikt de prijs met ingang van 2019 jaarlijks uit aan een auteur uit het Nederlandse taalgebied voor wie de artistieke vrijheid en integriteit vooropstaan; zonder te hechten aan waardering op basis van conventionele, modieuze en morele criteria. Aan de prijs is een bedrag verbonden van 3500 euro.

De Jana Beranováprijs 2019 wordt op zaterdag 26 oktober om 14.00 uur uitgereikt in Boekhandel Donner in aanwezigheid van Jana Beranová en de jury, bestaande uit Hugo Bongers, Thomas Möllmann, Wilma Scheffers en Dean Bowen. De gehele middag is gratis toegankelijk voor bezoekers van Woordnacht en Donner.

(van de redactie)

  • Nieuw

  • Reacties