Jules Deelder wordt 75 jaar; Sonia Dolz verfilmt Portret van Olivia de Havilland

8377-jules-deelder-wordt-75-jaar-sonia-dolz-verfilmt-portret-van-olivia-de-havilland (Door Kees Versteeg)


Cineast Sonia Dolz werkt op dit moment aan de opnamen van Portret van Olivia de Havilland, het epische 891 regels tellende gedicht waarin Jules Deelder terugkijkt op de jaren vijftig. Ruim twintig dichters, performers en bekenden van Jules Deelder, uiteenlopend van Abdelkader Benali tot Loes Luca, doen mee aan de verfilming en lezen ieder een deel van het gedicht: als hommage aan de Nachtburgemeester van Rotterdam die in november 75 jaar wordt. (Kopfoto: Warner Bros).

Natuurlijk leest ook Deelder zelf. De première vindt plaats tijdens literair festival Woordnacht. Die is om precies te zijn op zaterdag 26 oktober om 00:00 uur in Theater Rotterdam (Schouwburg).Jules Deelder – facebook.com


Sonia Dolz – foto wikibeeldengeluid.nl

Olivia de Havilland – die leeft nog, is 103!
Olivia de Havilland - wie was dat ook alweer? Deze Amerikaanse actrice werd in 1916 in Tokyo geboren, als dochter van de Britse octrooigemachtigde Walter de Havilland en de actrice Lilian Fontaine. Joan Fontaine was haar jongere zus. De familie verhuisde naar Amerika in 1918. Ze wordt gezien als de laatste nog levende grote filmster uit de jaren 30 en 40. Nog lévend ja – dit jaar is ze 103 geworden.

Haar acteercarrière begon in 1935. In de jaren 30 en 40 speelde ze vaak in films met Errol Flynn als tegenspeler. In 1939 brak ze definitief door met haar rol in het filmepos Gone with the Wind. Met haar zus Joan Fontaine, ook beroemd actrice, had ze een hele slechte relatie. Hun moeder zou de neiging hebben gehad om Olivia voor te trekken.

Ze won twee Oscars. Joan één. Joan stierf in 2013 op 96-jarige leeftijd. Sinds 1975 spraken de zussen niet meer met elkaar. Bij haar overlijden noemde Olivia haar zus weinig vleiend de ‘Dragon Lady’.

Twee jaar geleden kwam Olivia nog in het nieuws toen ze een rechtszaak aanspande tegen de makers van de serie ‘Feud’. Die gaat over de rivaliteit tussen de Hollywooddiva’s Bette Davis en Joan Crawford. Catharina Zeta-Jones speelt daarin Olivia, in een bijrol. In de serie zegt ze over haar zus Joan dat die een ‘bitch’ is. Olivia spande de rechtszaak aan, omdat ze zoiets gemeens nooit over haar zus gezegd zou hebben. Olivia verloor de zaak, de rechter oordeelde dat het hier dichterlijke vrijheid van de makers betrof. Tot grote opluchting van de Hollywoodbazen, want die zouden zich geen raad hebben geweten met een andere uitspraak. Immers, als filmmakers zich geen zekere mate van dichterlijke vrijheid kunnen permitteren, dan valt er verder weinig te verfilmen (en te schrijven).

Foto: woordnacht.nl


De Havilland en Errol Flynn in The Adventures of Robin Hood (1939) – foto: wikipedia.org


Als Melanie Hamilton in Gone with the Wind (1939) – foto: wikipedia.org

Portret van Olivia de Havilland: ‘een wereld die van kwesties aan mekaar hing’

In dit gedicht laat Deelder in staccato alle kleine en grote gebeurtenissen uit de jaren vijftig passeren.


Foto bol.com

Een bekende recensie over dit stukje epiek is die van E. Kreytz (Biblion).

‘De nu zeer populaire dichter vertelt in een lang verhalend gedicht, in 891 korte regels slechts op de rechterpagina's gedrukt, over de vroege jaren vijftig. Toen kreeg je nog plaatjes van filmsterren bij klapkauwgom, las je over A- en H-bom, luisterde naar Paul Vlaanderen of Eddy Christiani. Dat alles trekt in een 'bonte Dinsdagavondtrein' in een nostalgisch vaartje voorbij. Soms voegt de dichter er wat cynische nootjes bij. De lauwe meligheid stond wel haaks op de koude oorlog. Daar snijdt het mes even door de cake. Achter de façade van klappertjespistolen verbazen tegenstellingen als een puntgaaf Incakind na 400 jaar gevonden, terwijl de Fransen bij Dien Bien Phoe worden ingemaakt. Zulke vondsten maken van dit portret geen ready-made, maar wel een collage. De wereld hing inderdaad van kwesties aan elkaar. Deelder is een meester van die romantiek, vol sentimenten en contrasten. Zijn boekje telt meer witte dan bedrukte bladzijden en het venijn zit ertussen. Dat maakt deze flop toch weer de moeite waard.’

Citaat:

We trapten bussie
in verlaten straten
en zochten spoor
in van geheim door-
drongen zomeravonden
en kochten klapkauwgom
met indianenplaatjes
en het portret van
Olivia de Havilland
in een wereld die
van kwesties aan me-
kaar hing...

Een wereld die van kwesties aan mekaar hangt, daar is sinds de jaren vijftig niets aan veranderd. Maar dat heeft Olivia de Havilland er niet van weerhouden om 103 te worden – en die rotzus van ’r 96. Jules Deelder kan dus in groot vertrouwen zijn 75ste verjaardag in november tegemoetzien.

Jan Tak :
Maar kan natuurlijk niet van de wind leven!

dinsdag 22 okt 2019

Rinus Vuik :
Ik ben het helemaal met jou eens Jana, deze krant verdient bestaansrecht en moet blijven!

maandag 21 okt 2019

Beranová Beranová :
Prachtig, het hele nummer van RV&M vandaag. Bedankt.

maandag 21 okt 2019

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Ziel

“Op het einde van zijn leven, kon mijn vader niet meer communiceren, maar hij kende wel hele stukken poëzie uit het hoofd die hij opzegde terwijl we ze hem voorlazen. Je zag hem dan even weer oplichten. Anderen hebben dat met muziek of schilderkunst. Ik heb het talloze keren zien gebeuren en iedere keer was het diep ontroerend.”

Nicci Gerrard in een interview met Marnix Verplancke.

https://bazarow.com/

(van de redactie)


  • Nieuw

  • Reacties