Literair festival Woordnacht 2019: veel aandacht voor doven en introductie van de Jana Beranováprijs

8290-literair-festival-woordnacht-2019-veel-aandacht-voor-doven-en-introductie-van-de-jana-beranov-prijs


(van de redactie)

Stilte vormt het thema in deze Woordnacht en biedt onder meer een aanleiding om dove performers en bezoekers in het festival te betrekken. Doofheid staat centraal in meerdere programma’s: een kans voor horende bezoekers om andere dimensies van taal te ontdekken. Daarnaast wordt er voor de eerste keer een nieuwe literaire prijs uitgereikt die vernoemd is naar de grande dame van de Rotterdamse poëzie, Jana Beranová.


Zaterdag 26 oktober

ARTHUR JAPIN: DE STEM VAN KOLJA

Arthur Japin gaat in op de achtergronden van zijn laatste roman rondom een doof hoofdpersonage. Spreken kan Kolja evenmin. Hoe verplaatste Japin zich in zijn leefwereld? Waarom koos hij voor Kolja en wat leerde hij van hem?

Zaterdag 26 oktober

PREMIERE IN NEDERLAND: SILENT POETRY SLAM

Woordnacht lanceert met het Goethe-Institut en Tsjechisch Centrum de eerste Silent Poetry Slam in Nederland. Daarin strijden internationale dove performers om de eer met spoken wordperformers Renato Proper, Menno Smit en Edwin de Voigt. Een must voor elke liefhebber van Poetry Slam en eigentijdse poëzie!

Zaterdag 26 oktober

VINCENT BIJLO EN WILFRIED DE JONG: ZINTUIGLIJKE WAARHEDEN

Vincent Bijlo constateert dat bijna niemand meer luistert: mensen stellen hun absolute gelijk tegenover dat van de ander. Als blinde cabaretier verkent hij stilte en kabaal. Bijlo verliest echter ook zijn gehoor. Daarover spreekt hij met Wilfried de Jong. Maar ook gaat Bijlo in op taal, theater maken en zijn voorstelling Ik hoor alles.

Vincent Bijlo door Shody Careman, Wilfried de Jong door Merlijn Doomerink.

Naast onderdelen rondom Stilte reserveert Woordnacht 2019 ruimte voor vrije voorstellingen en producties.

WOORDNACHT KOMT MET NIEUWE LITERAIRE PRIJS

Woordnacht stelt in 2019 de Jana Beranováprijs in: een nieuwe literaire prijs vernoemd naar een levende Rotterdamse dichter. De prijs wordt voor het eerst uitgereikt op zaterdag 26 oktober om 14.00 uur in Boekhandel Donner. Dit programma is vrij toegankelijk voor bezoekers van Woordnacht en Donner.

Gedichten van Jana Beranová zijn op meerdere plekken te zien in het Rotterdamse straatbeeld en in andere plaatsen. In 2009 en 2010 was ze stadsdichter van Rotterdam. Een bloemlezing van haar gedichten uit zeven bundels, Werkboek, verscheen in 2011. Eerder al in 2008 ontving zij de Erasmusspeld voor haar inzet voor de Rotterdamse letteren.

De Jana Beranováprijs benadrukt haar betekenis als dichter en haar principiële houding op het culturele en sociale vlak. De prijs zal jaarlijks worden toegekend aan een auteur uit het Nederlandse taalgebied die de artistieke vrijheid en integriteit vooropstelt, zonder te hechten aan waardering op grond van conventionele, modieuze of morele criteria. De prijswinnaar wordt in de komende weken bekendgemaakt.

Tickets verkrijgbaar via www.woordnacht.nl of rechtstreeks in de ticketshop

Locaties: Arminius, TENT, Galerie Cokkie Snoei, Goethe-Institut en Tsjechisch Centrum, Boekhandel Donner, Theater Rotterdam, Maaspodium en De Schouw.

Jan Tak :
Nieuwe literaire prijs van de Rotterdamse poëzie:
de "Jana Beranová-prijs"
oftewel hoe kan je in bescheidenheid opvallen.

Echt verdient Jana,gefeliciteerd, wat zou Jim trots zijn denk ik dan maar even.zondag 22 sep 2019

Jeroen Waardenburg :
Echo....tja
Wisten ze maar wat stilte is.

vrijdag 20 sep 2019

Arie Torcque :
Een copie van mijn "Echo van de stilte"????

vrijdag 20 sep 2019

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Stad en platteland

Het verhaal is van Annie Proulx. Het staat in 'Heart Stories'. Het gaat over Lime, een jongeman met rood haar en een soort innerlijk vuur dat erop lijkt 'of hij snel van binnen op aan het branden is'.

Een vuur dat sommige vrouwen aantrekkelijk vinden. Lime is met zijn vriendin Charlotte buiten de stad gaan wonen. Ze droomden dat ze daar een handeltje in Peruviaanse poncho's op konden zetten. Dat plan mislukt, maar dankzij het geld van de ouders van Charlotte overleven ze. Lime heeft in de heuvels een groep verlopen eenzelvige landbouwers gevonden die op woensdagavond fantastische zelf geschreven muziek maken. Hillbillymuziek, origineel en ontroerend goed gespeeld. De muzikanten zijn stug en weinig spraakzaam, maar ze staan hem toe dat hij meespeelt. Hij ontdekt dat de zangeres, een goed in het vet zittende, maar mooie jongedame, de schrijfster van de songs is. Haar vader speelt ook mee. De enige keer dat hij overdag langs komt, is zij alleen. Hij verleidt haar. Als haar huisgenoten waaronder haar vader, thuiskomen van het werk op het land en hen ontdekken, roept hij dat hij van haar houdt. Op dat moment ontdekt hij dat de man waarvan hij dacht dat het haar vader was, haar echtgenoot is. Hij rent voor zijn leven en keert er nooit meer terug.

  • Nieuw

  • Reacties