Nieuwe tentoonstellingen bij Centrum Witte de With

8252-nieuwe-tentoonstellingen-bij-centrum-witte-de-with

(van onze redactie)

Er lijkt met het aantreden van de nieuwe directeur Sofia Hernández Chong Cuy vorig jaar een frisse wind door Witte de With te waaien. Binnenkort verschijnt op deze pagina's een exclusief interview met haar. Intussen maakt dat nieuwsgierig naar de twee nieuwe tentoonstellingen die vanaf 8 september in het centrum voor Hedendaagse Kunst in Rotterdam aan de Witte de Withstraat te zien zijn.


artistiek onderzoek koloniaal Indië van Rossella Biscotti
Deze tentoonstelling gaat vooral over het meest recente onderzoek van Rossella Biscotti. Haar onderzoek voerde zij uit op plekken die in de loop van de geschiedenis gekenmerkt werden door verschillende vormen van uitbuiting en opsluiting. Hier concentreerde zij zich vooral op de uitbuiting en gedwongen verhuizing van - mens en dier - tijdens de Nederlandse koloniale periode in Indië. Ze richt haar aandacht vooral op de individuele verhalen die daarachter schuilgaan. Dat zijn enerzijds verhalen die mondeling overgedragen zijn, anderzijds komen ze voort uit haar technisch-, archief- en veldonderzoek. De kunstenaar is daarin geïnteresseerd in de eigenschappen die bepalen hoe mensen, maar ook dieren, functioneren onder dergelijke soms zeer zware omstandigheden. Die onderzoekt ze door middel van echte én van fictieve verslagen.

Foto 1: Biscotti vrachtlijst VOC-schip

denkbeeldige boeken door Alejandro Cesarco
De Index-serie van Alejandro Cesarco, begonnen in 2000, wordt voor het eerst volledig gepresenteerd in zijn solotentoonstelling bij Witte de With. Elke index verwijst naar een denkbeeldig boek dat hij "niet heeft geschreven en hoogstwaarschijnlijk nooit zal schrijven”. Elk denkbeeldig boek gaat over een specifiek thema of onderwerp en verwijst naar een mogelijk verhaal, inherent aan dat thema of onderwerp. Tot op heden heeft Cesarco zes verschillende indexen gecreëerd en maakt hij een nieuwe Index voor deze tentoonstelling. De onderwerpen variëren van omvangrijke ideeën, zoals de relatie tussen schrijven en geheugen, of de herhaling van romantische archetypen, tot zeer gerichte emoties, zoals rouw of spijt.

De tentoonstellingen van Rossella Biscotti en van Alejandro Cesarco duren van 8 september tot 5 januari. In samenhang met de tentoonstellingen wordt een reeks publieke programma's georganiseerd.

Foto 2: Alejandro Cesarco, Index (A Reading), 2007-2008 detail

Foto 3: Rossella Biscotti, Tetrastigma, onderzoeksfoto, Bogor Botanische Tuin, Bogor (Indonesië), 2019

Jeroen Waardenburg :
Wij allen hebben aan het verleden geen schuld CITAAT.

Neen totaal niet en dat weten de mensen ook .

Hoe was het ook al weer; bracht de ene zwarte stam in Afrika de andere zwarte stam niet naar de kust om vervoerd te worden;ze hielden elkaar als slaven zo ook de arabieren;ken uw geschiedenis .

zondag 08 sep 2019

Jan Tak :
Schiet mij maar in een preservatief maar waar gaat dit over?

Een tentoonstelling van een "Index-serie van denkbeeldig boeken"?
Al je dit kan verzinnen en dan ook nog schaamteloos aan de Rotterdammers durft te presenteren en onderwijl schaamteloos hiervoor de hand op te houden, moet je toch een gewiekste subsidie-slurpende nietsnut zijn.

Museum Witte de With krijgt jaarlijks >500.000 euro subsidie (corrigeer me indien nodig geacht) betaald door de bewoners van Rotterdam en nu gebruikt om die zelfde Rotterdammers continu een schuldcomplex aan te praten. Bovendien voedt het de gevoelens van historisch slachtofferschap bij hen die elk excuus aangrijpen om de hand op te houden.
Zo wordt het nooit wat in ons land en bovendien speelt groepen in de maatschappij tegen elkaar uit.

Sluiten dit nep-kunstcentrum en doe met dit gebouw en met de jaarlijkse subsidie van 500.000 euries maar iets nuttigs voor die Rotterdammers die het minder hebben.
Wij allen hebben aan het verleden geen schuld, ik ben het zat c'est ca

zondag 08 sep 2019

van de redactie :
WORD DONATEUR VAN RV&M. Maak een vaste bijdrage per maand (vanaf €2,-) of een eenmalige bijdrage naar keuze over naar NL55INGB 0009 2593 29 t.n.v. Stichting Third Road o.v.v. Support V&M

Afzender: RV&M
emailadres: contact@vandaagenmorgen.nl

vrijdag 06 sep 2019

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

De geschiedenis van waterThe history of water

‘The history of water’
has never been written

Until today

The history of water
is now being written
by a small fountain
at the end of Henszlemann Imre utca,
in the city of Budapest,
Hungary

- with bright blue water from the Danube

And what a page-turner it is!

(Piccalilly)


  • Nieuw

  • Reacties