Orfeo en Majnun

8038-orfeo-en-majnun

(Door Jana Beranová en fotograaf Rinus Vuik)

In het kader van de Operadagen was het afgelopen zaterdag Stadsfeest in Rotterdam. Het centrum stond in het teken van liefde, verlies en verlangen. Vanaf twee uur ‘s middags barste het feest los op en rond het Stationsplein, Kruisplein en Schouwburgplein.

Bezoekers konden een route afleggen om naar het verhaal van Orfeo en Majnun te luisteren en te kijken. Opera in een nieuw jasje. De Griekse tragedie van Orpheus en Euridice en het liefdesverhaal van Lajla en Majnun uit het Midden-Oosten, die elkaar raken en aanvullen.

Onze fotograaf Rinus Vuik was erbij en maakte een serie foto’s.


Foto's van het Kruisplein - Tropische sferen:

Foto's van het Schouwburgplein - Veel zang en knutselwerk, alsmede rapper uit Rotterdam-Zuid:

Foto's uit de Foyer Stadsschouwburg - Rock and Roll, alsmede voordracht:

Foto's van het Stationsplein - Dansen uit India en Turkije met deelname van enthousiast publiek:

Foto's: Rinus Vuik.


Arie Torcque :
Dank Jan, ik was meestal aan het poppetjes tekenen als er iets taalkundig uitgelegen ging worden, rekenen ging me beter af, tenslotte zijn m'n meeste tekeningen zonder woorden (Kartoons) maarja daarna moest er wel afgerekend worden.

woensdag 22 mei 2019

Jan Tak :
watte en datte :-)
We hebben hier een echte onderwijzer aan boord Arie "effe"wachten dus :-)

Zomaar:
Wat is vragend
Dat is aanwijzend

woensdag 22 mei 2019

Arie Torcque :
Ik denk dat de Opera "de ingebeelde ziekte" hier hoge ogen zou scoren, want ik denk, om zoiets te organiseren met de aaanwezigheid van Rinus als "Hof fotograaf" (niet rot bedoeld, want Rinus is een voortreffelijke fotograaf) maar met "wat en halfwat" op de tribune, lijkt het mij een overboord kiepen van geld, geld wat (dat) (te verbeteren door Jana) beter gebruikt kan worden om de Stad watmeer optefleuren.

woensdag 22 mei 2019

Jan Tak :
Sterker Arie, dit festival had niets met onze klassieke opera van doen.
Let wel voor vernieuwing sta ik open, maar wat moet ik denken van "hedendaagse opera's" zoals "ode aan de androgyne mens" of "leven bezien vanonder een nikab".
Kortom een programmering als van een protest-manifestatie en een belediging aan de autochtone Rotterdammer.

woensdag 22 mei 2019

Arie Torcque :
Rinus heeft zichzelf overtroffen met deze foto's, jammer dat er zo weinig publiek was, volgens een bekende van mij was er geen bal aan te Multicultureel, naar men zegt, nou ja dat zal dan wel.

dinsdag 21 mei 2019

Rinus Vuik :
Dankjewel voor dit mooie compliment.Het was voor mij een(Rotterdams) feest om dit prachtig evenement voor een klein gedeelte te mogen vastleggen.Crooswijk heeft de eer om op 26 mei a.s te mogen afsluiten op de Koeweide met het programma 'Van Smartlap tot Opera".Zal zeker van de partij zijn!

dinsdag 21 mei 2019

Jana Beranová :
Schitterende foto's, Rinus. Dank.
Namens de redactie.

dinsdag 21 mei 2019

Schrijf uw reactie








Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Identiteit


(door Kees Versteeg)

De menselijke identiteit is als een diamant met vele vlakken. Het hangt maar net van de situatie, de tijd en plaats af op welk deel van je identiteit je wordt aangesproken. Dat kan je huidskleur zijn, maar ook je geslacht, leeftijd, seksuele voorkeur, bezit, sociale klasse, opleiding, burgerlijke staat en tientallen andere zaken. Op sommige plaatsen bezit iedereen voor even dezelfde identiteit: in een supermarkt zijn we allen in de eerste plaats consumenten. Wat we daarnaast óók allemaal zijn, is in de Jumbo irrelevant. De ellende van identiteitspolitiek is dat mensen één facet van hun identiteit zó opblazen dat die alle andere facetten overstemt. Eigenlijk laat je jezelf daardoor als mens verdwijnen – en ook alle andere mensen die niet dat kenmerk hebben. Identiteitspolitiek ontmenselijkt mensen – het maakt ons meer robot dan mens.

Natuurlijk, niets komt uit de lucht vallen, ook identiteitspolitiek niet. Die is ontstaan uit het op zich gerechtvaardigde verlangen van minderheden om meer gekend te worden. Zolang de wens tot emancipatie de boventoon voert, is er niet zoveel aan de hand. Het is zelfs gezond voor de samenleving, die wordt daar rijker van. Maar als de emancipatiedrang ontaardt in een dictatuur van minderheden, en omslaat in een verlangen om revanche te nemen, zijn we verder van huis dan ooit en zullen de muren tussen groepen tot aan de hemel reiken.

Foto: wikipedia.org

  • Nieuw

  • Reacties