Heer Bommel vervolgt

8004-heer-bommel-vervolgt (Door Jana Beranová)


Het was een aanstekelijke middag op 2 mei jongstleden bij het Marten Toondermonument op de Blaak. Het beeld, waar een schare trouwe Bommelbewonderaars zich had verzameld, glansde in de late zon. Het waren onder meer George Knap van voormalige Galerie Kralingen, Rein Heijne van het Erasmushuis, journaliste Liliane Waanders en de drie organisatoren van het zogenaamde Mendoza Beraad: Manuel Kneepkens, de initiator van het monument, dichter Ton Huizer en voormalig uitgever van Bèta Imaginations Ben Herbergs.

Het Mendoza Beraad voerde de organisatie over de viering van de 107e verjaardag van Marten Toonder door enkele andere bewonderaars van de Bommelsaga te vragen hun favoriete strip voor te lezen.


Richard de Mulder, destijds collega van Kneepkens aan de Erasmus Universiteit, beet de spits af en liet ons de gruwelijke ijstijd voelen waarin zeekapitein Wal Rus de heer Ollie en Tom Poes had gebracht. Dichteres Jana Beranová koos voor milde ironie en verbeelding, Heer Bommel zonder spiegelbeeld. Hans Vestraate las zijn favoriete verhaal en Rob de Moes (uitgever) en ook Jolanda Setz. Zij pleitte voor het herdrukken van de stripboeken, omdat de inhoud zoals natuurvernietiging nog altijd actueel is. Tot slot zorgde Joop van der Hor (die van de Tooksjo op Zuid) voor een prachtig vertolkte politiecommissaris van Rommeldam. Bulle Bas die, met pet en al, een historische prent uitschrijft: ‘Je bent er gloeiend bij, Bommel. Ik ga je opschrijven. Wat is je naam?’

Foto's hieronder: Rinus Vuik.

Bron foto's: Rinus Vuik.

Jeroen Waardenburg :
Rinus weer dank voor jou mooie foto verslag,zo kunnen wij toch nog mee genieten ,daar wij verplichtingen elders hadden, anders hadden wij elkaar getroffen. Zo te zien was een een mooi treffen van mensen die Heer Bommel en zijn jonge vriend Tom Poes hoog hebben en waarderen.Hulde aan de bedenker van dit alles Marten Toonder ...Rotterdammer.

maandag 06 mei 2019

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Aforismen 2: Oscar Wilde (1854 – 1900)


(Door Kees Versteeg)

Oscar Wilde was een schrijver van Ierse afkomst, die aan het eind van de negentiende eeuw de leider werd van een esthetische cultus; zijn credo luidde l'art pour l'art – kunst om de kunst. In zijn werk wemelt het van de aforismen. Voordat hij als toneelschrijver doorbrak strooide hij al met geestige aforismen op bijeenkomsten van de Londense society. Na een succesvolle reis naar Amerika in 1882 werd hij volgens sommigen de eerste popster uit de wereldgeschiedenis. Maar de geaffecteerde dandy riep ook veel weerstand op. Na een beroemd geworden proces in 1895 werd hij gevangen gezet voor het in de praktijk brengen van zijn homoseksualiteit. In 1900 stierf hij totaal verarmd in Parijs. Hij ligt naast tal van andere beroemdheden begraven op het Cimetière du Père-Lachaise, de grootste begraafplaats van Parijs.

Men moet altijd een tikje onwaarschijnlijk zijn.

De prettigste mensen zijn mannen met een toekomst en vrouwen met een verleden.

Het is monsterachtig hoe mensen tegenwoordig allerlei dingen achter iemands rug zeggen die volkomen waar zijn.

Een cynicus is iemand die overal de prijs, en nergens de waarde van kent.

  • Nieuw

  • Reacties