Gastrobar Ster

7971-gastrobar-ster (Door Zettie Leeuwenburgh)


Driemaal met je ogen knipperen en er zit ineens een nieuw restaurant in Rotterdam-Kralingen. Op de hoek van de Jericholaan en de Eerste Jerichostraat
opende twee weken geleden de nieuwe GastroBar ´Ster´ de deur en een nieuw terras. ´Niet te groot, niet te klein, net van passe´ zouden bewoners in het ´oude dorp´ Kralingen jaren geleden hebben gejuicht. De vogels in de hoge bomen op de Jericholaan lijken er nu fluitend van plezier op te wachten of er iets lekkers naar buiten wordt gegooid.


Zij kunnen dat wel vergeten, het lekkere eten wordt opgesmikkeld door Rotterdammers uit de buurt, die van wanten weten als ´t om eten gaat. GastroBar ´Ster´ is geopend door chef-kok Terry Priem (40) , die eerst in Rotterdam-Zuid met compagnons het restaurant ´Allure´ beheerde. Terry had echter maar één droom: ´een nieuw eigen restaurantje beginnen. Zijn aandelen in ´Allure´, dat op een rijstkorreltje na een Michelin-ster had veroverd, deed hij van de hand, ging eens op de rechter Maasoever rond snuffelen en ontdekte dat het vroegere ´Wikqui´ en ´Carolus´ leeg stond.

Op de foto: GastroBar ´Ster´ (Foto © Rinus Vuik)

Huizen en zeker bedrijfspanden zijn prijzig in Kralingen en daarom begon Terry Priem met een geslaagde crowdfundings-actie en stond voordat hij het besefte met een wit- en verfkwast in zijn kokshanden om samen met zijn vrouw Esther de boel wat extra op te te knappen. Een wandschildering met een grote vis, die gasten lijkt uit te dagen om vooral veel te eten, fleurt de kraakheldere muur op de bovenverdieping extra op. In de open keuken beneden zijn de inspanningen van Terry, die de koksopleiding op het Albeda MBO op Zuid volgde, en Valente, die haar koksopleiding in Antwerpen kreeg, goed te volgen. Achter de bar op de begane grond zorgen de enthousiaste medewerkers, die met Terry Priem meekwamen van Rotterdam-zuid, Menno en Rachelle niet alleen voor de klanten, maar ook voor veel vrolijkheid.

Ook de kinderen, Levi (10) en Nova (5) van Terry en Esther komen graag bij ´Ster´. Zij spelen lekker buiten, voordat zij een vorkje mee prikken. ¨Ja, de Horeca slokt je hele gezin op´, vertelt Terry lachend. ¨Er gebeurt altijd wel iets geks in de horeca¨ vult Menno grijnzend aan, terwijl hij als een volleerde goochelaar met een fles wijn rond zwaait. Volledige overgave en moed is echter nodig om met een inventieve, vernieuwende ´keuken´ te durven beginnen. De Franse ´Keuken´ is zeker niet een van de makkelijkste.

Op de foto: Chefkok Terry Priem. (Foto © Rinus Vuik)

Op de kaart van ´Ster´ staan gezonde gerechten, die mooi opgemaakt, uitnodigen tot eten. Zo zijn er bijvoorbeeld: Zalm met kerrie en ijs, ´Sweet Pepper Rain Drops´ met tartaar, of Babette met venkel en venkelsaus. En wat te denken van ´chocolade structuren met een verrassing´ of paarse ´blaadjes´, die van papier lijken te zijn gemaakt? Enthousiaste gasten verklappen echter meteen, dat die ´blaadjes´ heel dun gesneden en vervolgens gefrituurde, plakjes van paarse aardappel zijn.

In de open keuken staan kleine plantjes, die bewijzen dat er zoveel mogelijk verse kruiden worden gebruikt. ¨ Vers is goed, vers moet¨, roept Menno vanachter de bar, terwijl hij opnieuw met een fles witte wijn aan het goochelen slaat. ¨ Met rode wijn moet je dit echt niet doen¨ zegt hij nadrukkelijk. ´Dan verpest je de smaak van de wijn. ´k Loop achter, vergeleken bij mijn broer, die een echte goochelaar is. ´k Moet meer gaan oefenen.¨ Haastig legt hij de fles terug in het wijnrek als er nieuwe gasten binnen komen die Terry al hartelijk komt begroeten. ¨Dit staat dwaas, dit moet niet¨ bromt hij zachtjes, terwijl hij snel de meteen bestelde koffie gaat zetten.

Een nieuwe week van hard werken, lekker eten en plezier maken, is begonnen op donderdag. Op dinsdag en woensdag is GastroBar ´Ster´ gesloten.

Op de foto: Terry Priem en barkeeper Menno (Foto © Rinus Vuik)

Jeroen Waardenburg :
Mooi verhaal,maar wat zijn de prijzen en de hoeveelheden En hoe uitgebreid is de spijskaart.
Maar goed dat dit nieuwe eethuis succes mag hebben.

Niet te versmaden is toch nog steeds Stobbe op de Korte Kade ook in Kralingen.


dinsdag 28 mei 2019

Mieke Derksen :
echt heel lekker smaakvolle gerechten. Super !Tip
Doe aub wat aan de akoestiek.dinsdag 28 mei 2019

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Schreven de goden de Illias en mensen de Odyssee?

Julian Jaynes (1920-1997) was een Amerikaans psycholoog en een avontuurlijk wetenschapper van groot formaat.

Ik citeer uit Wikipedia:

Jaynes was eén van de eersten die een bewustzijnstheorie als puur wetenschappelijk propageerde. In zijn boek The Origin of Consciousness in the Breakdown of the Bicameral Mind uit 1976 beschrijft hij zijn "bicameral mind", ofwel bicamerale of tweekamerige geest, theorie.

Jaynes opvatting is dat de twee hersenhelften, tot circa 3000 jaar geleden, vrijwel onafhankelijk van elkaar hebben gewerkt. In die tijd zouden mensen onbewust zijn geweest en hebben geleden onder het fenomeen ‘stemmen horen’ en andere soorten hallucinaties en zelfs onder vormen van dissociatie zoals die van de meervoudige persoonlijkheid.

De doorbraak van ‘bicamerale geest’ tot bewustzijn zou ongeveer 2700 jaar geleden, ten gevolge van de opkomst van geschreven en gelezen teksten en de spraakevolutie van de oude Grieken, hebben plaatsgevonden. In die tijd, zesde eeuw voor onze jaartelling, werden door de Grieken de democratie en natuurfilosofie ontwikkeld, dat hij ziet als een bewijs voor zijn theorie.

Wanneer we dus, aldus Jaynes, deze definitie volgen, zouden we moeten inzien dat geen van de personages in bijvoorbeeld de Ilias een bewustzijn had. Woorden worden erin niet figuurlijk maar in hun letterlijke oorspronkelijke betekenis gebruikt. ‘Psyche’ betekent adem, niet ziel, geest of bewustzijn; ‘thumus’ betekent beweging/trilling, niet emotie; ‘nous’ betekent waarneming, niet voorstellingsvermogen enz.

Jaynes neemt aan dat de wereld van de Ilias van voor 3500 jaar geleden gedomineerd werd door een tweedelige 'bicamerale geest', waarvan de rechterhelft uitvoerend is en god heette en een linkerhelft die volgzaam was en mens werd genoemd. Het waren de goden die de mensen direct of indirect (via priesters etc.) bevelen tot handelen gaven.

De 'bicamerale mens', aldus Jaynes, ontstond zo'n 11000 jaar geleden ten noorden van de zee van Galilea waar toentertijd een theocratisch georganiseerde nederzetting was gevestigd. Deze samenlevingsvorm verspreidde zich gestaag. De bicamerale beschavingen ondergingen zo'n 3500 jaar geleden geweldige culturele (uitvinding en verspreiding van het schrift) en vulkanische uitbarstingen die vele koninkrijken uiteen deed vallen. In deze chaos kon alleen het bewustzijn zich handhaven. Deze verandering wordt, volgens Jaynes, verhaald in de Odyssee die een eeuw later dan de Ilias werd geschreven. Hierin vinden we bewuste personen en psyche, nous en thumus als metaforen van bewustzijn. Tot zover Jaynes.

(door Kees Versteeg)

De foto is van azquotes.com

  • Nieuw

  • Reacties