Line-Up gedichtensalon 24 maart bekend

7930-line-up-gedichtensalon-24-maart-bekend

Vier vrouwen en twee mannen vormen de line-up van de Gedichtensalon die Theater ’t Kapelletje en de Literaire Salon Rotterdam op 24 maart - de eerste zondag van de Boekenweek - organiseren. Eddy Geerlings, Irene Siekman, Hans de Witte, Marcelle Strijdhorst, Kim Longwood en Betty van Rijk lezen voor de pauze een eigen keuze uit hun werk. Na de pauze reageren zij met een nieuw gedicht op de moeder de vrouw, het gedicht van Martinus Nijhof waaraan het thema van de Boekenweek ontleend is.


De CPNB zorgde met haar keuze voor dat thema en de keuze om twee mannen het Boekenweekgeschenk en het Boekenweekessay te laten schrijven voor ophef. Vrouwelijke auteurs kwamen in het geweer en stelden bloemlezingen samen met verhalen waarin de vrouw meer is dan een moeder en ook de stem van schrijfsters klinkt.

De uitnodiging aan de dichters is niet bedoeld als statement. De organisatoren van de Gedichtensalon hopen dat de dichters zich uitgedaagd voelen om vrij te associëren op de woorden van Nijhoff. ‘Je kunt met de moeder de vrouw alle kanten op. De zo bekende eerste regel “Ik ging naar Bommel om de brug te zien”, wordt gevolgd door de regels: “Ik zag de nieuwe brug. Twee overzijden / die elkaar vroeger schenen te vermijden, / worden weer buren”, en die kunnen zomaar op Rotterdam van toepassing zijn.’

De Rotterdamse zangeressen Sanne Monster en Joyce van der Niet zorgen voor een passende introductie van de zes variaties op de moeder de vrouw. Zij schreven vanwege het thema van de Boekenweek het nummer De belofte van een vrouw, ‘een ode aan de heldinnen van de toekomst’.

Waar: Theater ’t Kapelletje, Schiekade 45-47, Rotterdam

Wanneer: 24 maart, 14.00 tot 16.00 uur, zaal open om 13.30 uur

Entree: € 7,50 (kaarten reserveren kan op http://theaterkapelletje.nl/)

Op deze foto: Rotterdamse dichters reageren op het omstreden thema van de Boekenweek. Deze bijgaande foto is een opname van één der eerdere gedichtensalons.

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

De sloopkogels van de Internationale

(door Kees Versteeg)


De brand in de Notre-Dame deed me ineens terugdenken aan de Koninginnekerk. Gesloopt in 1971. Hij stond aan de Boezemsingel in Crooswijk. In de verkiezing Mooiste Gesloopte Kerk kwam de Koninginnekerk als winnaar uit de bus.


D
e brand in de Notre-Dame is een ongeluk. Binnen een dag is 700 miljoen euro verzameld voor de wederopbouw. De sloop van de Koninginnekerk was daarentegen een geplande politieke misdaad.

De toenmalige PvdA-burgemeester Thomassen was een warm voorstander van de sloop. Er moest op die plek een niet-confessioneel bejaardenhuis komen. De sloop van de kerk riep in 1971 veel verzet op. Tegenstanders zeiden: ‘Wat de nazi’s lieten staan, dat gaat er nu wel aan.’

De linkse raad won. De sloop werd doorgezet. Er hangt een portret van Thomassen en zijn vrouw An in het Rijksmuseum. Misschien is de tijd nu rijp om er een bordje bij te zetten.

Met de tekst: ‘In de tijd dat Thomassen burgemeester was van Rotterdam, ontwikkelde de stad zich tot wereldhaven nummer één. Daarnaast was Thomassen ook een kopstuk in de politieke misdaad. Op de plaats waar ooit de Koninginnekerk stond, verhief hij Judas tot bouwmeester en noemde dat verheffing van het volk.’
  • Nieuw

  • Reacties