Martin Jonkers: ‘Old ‘Ridders’ never die

7890-martin-jonkers-old-ridders-never-die

Proeflokaal De Ridder, momenteel De Riddert geheten, vierde het afgelopen jaar uitgebreid het 50 jarig bestaan. Allerlei evenementen vonden plaats voor de nieuwe generatie bezoekers maar zeker ook voor de Rotterdamse inmiddels senioren te noemen Ridders en Jonkvrouwen die met grote regelmaat jarenlang het Etablissement 'Bevordering Maatschappelijk Verkeer' aan de Mauritsweg 28 bezochten. Aldus vijftig jaar, een feit dat niet voorbij zou gaan zonder dat de lippen bevochtigd werden. Dit gebeurde voor 'de ouwe hap' donderdag 29 november jongstleden.

Martin Jonkers, voorheen Ridderuitbater, runde lange tijd het proeflokaal samen met zijn veel te vroeg overleden vrouw Astrid. Het pijpenlaatje, zo mogen we het wel noemen, was vaak afgeladen, studenten kunstenaars zakenlieden een zeer divers klantenbestand. Veel culturele middagjes werden er georganiseerd. Onder meer Jan Vleghaar en Wim de Boek presenteerden er 'De Zwevende Dag' een Rotterdamse talkshow waar Martin zo nu en dan een (herinnert u zich deze nog? Summertime) lied ten gehore bracht, 'Mooie' Anna Vingerhoets las er haar altijd heerljke columns voor.


Foto: Jaap Gerritse, Kees Stolk, Martin Jonkers. (Foto © Wim de Boek)

Altijd een leuk orkestje wat ik mocht regelen. Zo speelde ik er met Kees Korbijn, Ebred Reijnen, Jaap Gerritse, Frenk van Meeteren, Armand om er maar een paar te noemen. Ook toenmalig bovenbuurman Hardmoed Grefe contrabassist RPhO was niet te beroerd om even zijn bas van boven te halen. Enfin, het zou dus een gezellige avond worden die 29e november. Martin schitterde door afwezigheid, ondanks vele sms' jes en ingesproken berichten. De volgende dag werd er een zoektocht opgezet en mede dankzij Dave Hinde de Rotterdams/Engelse gitarist zanger maar heel belangrijk in deze Buurman/Neighbour (BN'er) van Martin werd hij snel gevonden. Hij bleek drie dagen achter de voordeur gelegen te hebben buiten bereik van zijn mobiele telefoon. Oorzaak bleek een herseninfarct te zijn. Na enige tijd in Dijkzigt, ik moet zeggen Erasmus MC, gelegen te hebben werd zijn tijdelijke woonplaats Laurens Anthonius op de Nieuwe Binnenweg waar hij moet aansterken en revalideren.

Afgelopen vrijdagmiddag 1 februari werd een gezellige middag georganiseerd door wat vrienden en bekenden van Martin. Trouwens, ook Jaap Gerritse, de bekend de Rotterdamse contrabassist en voormalig bibliothecaris van de Centrale Bieb, woont op dit moment tijdelijk in Anthonius na een val op de fiets en is tijdelijk onderbuurman van Martin.

Het werd een gezellig samenzijn met 'n man of twintig . Imre Jonkers, de broer van Martin gooide de tap open en het feestje kon beginnen. Chantal, de dochter van Martin had geregeld dat hij in een rolstoel met hulp van kleinkinderen Ruby en Jeszu naar beneden kon komen. Hardmoed Grefe was speciaal uit Drenthe gekomen met zijn cello, BN' er Dave Hinde leende een toevallig aanwezige gitaar en ik had heel toevallig een paar toetertjes bij me. Natuurlijk moest 'Summertime' gespeeld worden, het lijflied van Mart.

Foto: All in the Family... Gebroeders Imre en Martin Jonkers, kleindochter Ruby, Martin’s dochter Chantal, kleinzoon Jeszu en Oma Sylvia. (Foto © Wim de Boek)

Zowel Jaap als Martin genoten van de aandacht en de gezelligheid.

Het duurde allemaal niet zo lang want de vermoeidheid sloeg snel toe.

Laten we hopen dat we binnenkort om, zoals Martin het noemt, samen weer es zwaar te gaan bieren.

Hij heeft nog een lange weg te gaan, maar hij is er sterk en eigenwijs genoeg voor.

We wensen Martin en natuurlijk ook Jaap Gerritse veel beterschap en gezondheid toe.

Ik hoorde trouwens in de wandelgangen dat er volgende maand weer zulk een gezellige bijeenkomst is, mischien moeten we die maar weer es de Zwevende Dag noemen maar één voor allen met beide benen op de grond. Met Martin Jonkers voorop!

Jos Valster, de Verdwazing

Voorheen aanstormend talent

Foto: Het Trio Jonkers. Jos, Hartmoed en Dave. (Foto © Wim de Boek)

Foto: Mieke, de echtgenote van voormalig Ridderuitbater Leo Bruijn verwelkomt Martin in het restaurant van Antonius. Peter de Vette, Martin’s dochter Chantal met zoontje Jeszu zijn al in de stemming.(Foto © Wim de Boek)

Foto: Van links naar rechts Martin’s kleinzoon Jeszu. Jos Valster, Hartmoed Grefe en Dave Linde zetten de eerste muzikale tonen. (Foto © Wim de Boek)

Foto: Een verrast kijkende Martin Jonkers. (Foto © Wim de Boek)

Foto hierboven: Van links naar rechts Odilia Dreissen, Jaap Gerritse, Martin’s broer Imre Jonkers, Good Old Ridderhabitué Kees Stolk, Martin, Chantal met dochtertje Ruby. (Foto © Wim de Boek)

Foto onder: Een vermoeide Martin wordt door dochter en kleinkinderen naar zijn kamer gebracht op Afdeling Leonardus. Vijfde etage kamer 6. (Foto © Wim de Boek).

wim de boek :
Vanmiddag laat (woensdag 06-02) even met Ed Wingelaar op bezoek geweest. Martin is nu duidelijk beter bij stem. Das winst....

woensdag 06 feb 2019

Jani Vleghaar :
Goed georganiseerd ,en leuk/fijn artikel....mocht er weer een zwevende dag er aan komen, dan kom ik rechtstreeks uit Crete....beterschap Martines.

woensdag 06 feb 2019

wim de boek :
Een kaartje sturen kan naar Martin Jonkers p.a. Antonius Binnenweg Afdeling Leonardus Kamer 6 , Nieuwe Binnenweg 33, 3014 GC Rotterdam.
'Laten we zijn kamer ermee behangen'.....

woensdag 06 feb 2019

Janny Kok :
Ik kon helaas niet bij de speciale editie van de Zevende Dag aanwezig zijn. De Haventelex ratelde dus niet op de locatie waar oude Zevende Dag vrienden bijeen kwamen. Wat een hartverwarmend verslag van wat een mooie middag moet zijn geweest. Laten we hopen dat Martin en de zijnen weer eens 'zwaar aan het bieren' kunnen.

woensdag 06 feb 2019

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Nolet Distillery als bezoekersattractie

(door Kees Versteeg)

Nolet is een familiebedrijf met een rijke historie. Het bedrijf bestaat al sinds 1691 en ondertussen is de elfde generatie aan zet.

Nolet is meer dan de beroemde kolengestookte distilleerketel nummer 1. Fraai aan het bedrijf is niet alleen het bewaren van het ambachtelijk erfgoed, maar ook de ultramoderne logistiek. Vanuit de bottelhal loopt onder de Buitenhaven een tunnel naar o.a. een volledig geautomatiseerd magazijn. Nolet oogt zoals heel Schiedam zou moeten ogen: historische enerzijds, hypermodern anderzijds.

In bijgaande video leidt Bob Nolet, zoon van Carel Nolet, ons rond in de Schiedamse distilleerderij.

PS: onthoud ook het prachtige woord ‘engelendeel’: het deel jenever dat verdampt in het eikenhouten fust. Dat deel moet vastgesteld worden teneinde er geen accijns over te hoeven betalen.

https://www.youtube.com/watch?v=bpAMenG0cUA


Nolet is elke werkdag op afspraak te bezoeken voor een rondleiding.

Zie https://www.noletdistillery.com/nl/welkom

Foto 1: noletdistillery.com

Foto 2: tunnel onder de haven - boele.nl

  • Nieuw

  • Reacties