Beest uit de natuur aan de muur

7557-beest-uit-de-natuur-aan-de-muur (Door Annette Splinter)

Van Beest in de natuur … naar Beest aan de muur

Ik doe al decennialang onderzoek naar het mysterie achter de ogen van het dier. Ik observeer het dier in zijn eigen natuurlijke habitat, en maak kleurmonsters en tekeningen in het veld, film en foto’s. Door het lezen van boeken, artikelen over de specifieke geschiedenis van het dier verzamel ik zoveel mogelijk informatie. Het schilderij wordt daarna in het atelier gemaakt. Het op ware grootte en profil geeft mij de optimale kans om het geheim te ontfutselen waardoor het dier tot leven komt.


Opening: zondag 7 oktober om 16.00 uur.

Opening door actrice, dichter, regisseur en voormalig stadsdichter van Dordrecht Marieke van Leeuwen.

Marieke schreef speciaal voor deze expositie het gedicht ‘Het Dier’

Daarna feest met Klezmermuziek!

De expositie duurt t/m 4 november 2018

De expositie kan ook op aanvraag bij Annette Splinter ( 06 227 138 70 ) worden bezocht

www.splinterbeest.nl (voor verdere informatie) Centrum Quadraat, Toussaintkade 53, 2513 CL Den Haag


Jim Postma :
Met een échte Splinter aan je muur, komt weer elk Beest door de winter!

dinsdag 09 okt 2018

Arie C. Torcque Zaanen :
Nou ja Jan om deze kunst te bewonderen is het goed een mooie muzikale begeleiding te hebben, en ik denk dat men hier heel goed in geslaagd is, dat door jou gepresenteerde "Tumbala" heeft me weemoedig terug geworpen naar de feestdagen bij m'n Opoe thuis waar deze klezmer muziek ten gehoren werden gebracht zowel binnen als buitenshuis door m'n vader en z'n broers. (trouwens de platen van Leo Fuld werden er dan grijs gedraaid.)

dinsdag 09 okt 2018

Jan Tak :
Als je citeert Arie moet je natuurlijk de gehele zin citeren, het ging dus.om de relatie tussen twee onvergelijkbare kunstuitingen .
Als het overigens om deze mannen gaat ben ik verkocht, wat een stemmen:

https://www.youtube.com/watch?v=687gUEoB2TI&start_radio=1&list=RD687gUEoB2TI.dinsdag 09 okt 2018

Arie C. Torcque Zaanen :
Ik mis even de relatie tussen de Joodse Klezmer

Wat is er mis met de Joodse Klezmer muziek. Had jij dan liever de Psalmen of gezangen van het Gereformeerd geiten wolle-sokken koor gehad.

dinsdag 09 okt 2018

Jana Beranová :
Annette Splinter, de beeldend kunstenaar in kwestie, was 65 geworden. Vandaar de expositie met een feest na de opening. Was mij ook niet bekend. En, geloof me, de expositie is een aanrader.

dinsdag 09 okt 2018

Jan Tak :
Ik mis even de relatie tussen de Joodse Klezmer en dieren aan de muur?

https://www.youtube.com/watch?v=q1oG32IrNP4

Je met er maar van houden , nee dan onze "eigen" Rotterdamse Leo Fuld:

https://www.youtube.com/watch?v=pZj2G4fbJE8

Jaren geleden vonden wij op onze Veluwe een dode jachtvogel, aangeschoten bleek bij nader onderzoek. een kennis heeft hem toen voor ons geprepareerd. Jaren lang hing het dier in de gang tot we ons afvroegen of dat nog wel kon, we vonden toen van niet en hebben het dier weggegeven aan iemand met minder scrupules.
Eigenlijk heb ik nog steeds niet het idee toen verkeerd te hebben gehandeld mijn vrouw nog steeds wel. Het is niet altijd pais en vree in ons huisje :-)

dinsdag 09 okt 2018

Arie C. Torcque Zaanen :
Op een feestje bij vrienden werd ik voorgesteld aan zo'n volgevrete VVD'er die er prat op ging dat hij met z'n vrienden ging jagen, op m'n vraag wat het plezier is om arme beestjes dood te schieten met een dubbelloops, omdat ik dat echt geen plezierig tijdverdrijf kon noemen. De man in z'n wiek geschoten keek me van over z'n bril laagdunkend aan en zei, man,.. het is zo mooi om ze als trofee aan de muur te zien hangen, waarop ik hem antwoordde, ja dat zou ik ook wel mooi vinden maar dan inplaats van die arme beesten aan de muur de kop van een volgevrete jager...... ik weet niet wat ik verkeerd heb gezegd, maar hij draaide zich om en heeft me de hele avond met een dodende blik aangekeken.

dinsdag 09 okt 2018

Jim Postma :
: "Back to nature!'

Maar dan helemaal. Absoluut compleet.

De Natuur zit in ons allemaal, maar zeer weinigen van ons volgen ONZE natuur.

Natuurlijk!

maandag 08 okt 2018

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Schreven de goden de Illias en mensen de Odyssee?

Julian Jaynes (1920-1997) was een Amerikaans psycholoog en een avontuurlijk wetenschapper van groot formaat.

Ik citeer uit Wikipedia:

Jaynes was eén van de eersten die een bewustzijnstheorie als puur wetenschappelijk propageerde. In zijn boek The Origin of Consciousness in the Breakdown of the Bicameral Mind uit 1976 beschrijft hij zijn "bicameral mind", ofwel bicamerale of tweekamerige geest, theorie.

Jaynes opvatting is dat de twee hersenhelften, tot circa 3000 jaar geleden, vrijwel onafhankelijk van elkaar hebben gewerkt. In die tijd zouden mensen onbewust zijn geweest en hebben geleden onder het fenomeen ‘stemmen horen’ en andere soorten hallucinaties en zelfs onder vormen van dissociatie zoals die van de meervoudige persoonlijkheid.

De doorbraak van ‘bicamerale geest’ tot bewustzijn zou ongeveer 2700 jaar geleden, ten gevolge van de opkomst van geschreven en gelezen teksten en de spraakevolutie van de oude Grieken, hebben plaatsgevonden. In die tijd, zesde eeuw voor onze jaartelling, werden door de Grieken de democratie en natuurfilosofie ontwikkeld, dat hij ziet als een bewijs voor zijn theorie.

Wanneer we dus, aldus Jaynes, deze definitie volgen, zouden we moeten inzien dat geen van de personages in bijvoorbeeld de Ilias een bewustzijn had. Woorden worden erin niet figuurlijk maar in hun letterlijke oorspronkelijke betekenis gebruikt. ‘Psyche’ betekent adem, niet ziel, geest of bewustzijn; ‘thumus’ betekent beweging/trilling, niet emotie; ‘nous’ betekent waarneming, niet voorstellingsvermogen enz.

Jaynes neemt aan dat de wereld van de Ilias van voor 3500 jaar geleden gedomineerd werd door een tweedelige 'bicamerale geest', waarvan de rechterhelft uitvoerend is en god heette en een linkerhelft die volgzaam was en mens werd genoemd. Het waren de goden die de mensen direct of indirect (via priesters etc.) bevelen tot handelen gaven.

De 'bicamerale mens', aldus Jaynes, ontstond zo'n 11000 jaar geleden ten noorden van de zee van Galilea waar toentertijd een theocratisch georganiseerde nederzetting was gevestigd. Deze samenlevingsvorm verspreidde zich gestaag. De bicamerale beschavingen ondergingen zo'n 3500 jaar geleden geweldige culturele (uitvinding en verspreiding van het schrift) en vulkanische uitbarstingen die vele koninkrijken uiteen deed vallen. In deze chaos kon alleen het bewustzijn zich handhaven. Deze verandering wordt, volgens Jaynes, verhaald in de Odyssee die een eeuw later dan de Ilias werd geschreven. Hierin vinden we bewuste personen en psyche, nous en thumus als metaforen van bewustzijn. Tot zover Jaynes.

(door Kees Versteeg)

De foto is van azquotes.com

  • Nieuw

  • Reacties