Wereldhavendagen door de lens van Rinus Vuik

7486-wereldhavendagen-door-de-lens-van-rinus-vuik

De Wereldhavendagen trokken ook de afgelopen editie heel veel belangstelling, dit onder wisselende weersomstandigheden.

De zaterdag had over het mooie weer niet te klagen en de kades op zowel de rechter en linker Maasoever stroomden vol met vele duizenden dagjesmensen.

Het zicht op de Maas was op de Willemskade prima, maar het tegenovergestelde was het geval voor hen die de Wilhelminakade kozen als plaats om goed zicht te hebben op de Maas waar alles zich afspeelde!


Ai, wat een (achteraf) slechte keuze, was maar op de Willemskade gebleven, want aan de Wilhelminakade lag een groot cruiseschip afgemeerd dat het zicht op het water ontnam.

Foto hierboven: Cruise schip 'Magellan'ontnam bijna alle zicht op de Maas aan de Wilhelmina kade! (Bron foto: Rinus Vuik)

Zelfs dit schip voorbij gelopen lagen er nog twee schepen te wachten en was het afstruinen van de kade een tevergeefse inspanning.

Heel fijn als je dat met (kleine) kinderen moet overkomen.

Op een gegeven moment, zo rond 12.00 uur was het aantal bezoekers dat de kade verliet groter dan dat van het betredende aantal en dat vanwege een slechte planning van de organisatie.

Een hierop aangesprokene reageerde vrij laconiek, haalde de schouders op en zei uiteraard dat hij er niets aan kon doen. Uiteraard had hij gelijk en zei dat het aandoen van cruiseschepen in Rotterdam een commercieel gebeuren is dat voorrang geniet.

Dat kan wel zijn, maar dan wordt/is er wel heel slordig gepland door de organisatie van dit onderhand déjavu spektakel met weer een entering van een schip dat drugs vervoert.

Een kopie van verleden jaar en zelfs jaren hiervoor, en dus niet langer een spektakel voor de Rotterdammers die getrouw ieder jaar naar de Maas trekken.

De Wereldhavendagen is toe aan nieuwe uitdagingen en spectaculaire, niet eerder vertoonde elementen, uiteraard zonder een cruiseschip aan de Wilhelminakade.

Het deze keer geplaatste reuzenrad op het Willemsplein aan de voet van de Erasmusbrug is een stap in de goede richtng, evenals de (kleinschalige) kinderhoek waar kinderen kunnen tekenen en kleuren.

Dus organisatie....er is (heel veel) werk aan de winkel!

Bron foto's: Rinus Vuik.

Rinus Vuik :
Ok Jan, ik geloof je en dankzij een vrij zicht op het water kon je de vlootshow aan je voorbij zien trekken.Ik geef je gelijk dat de Wereldhavendagen een flauw aftreksel is van wat ze eens zijn geweest en dus of aan vernieuwing toe zijn, of gewoonweg kappen.Proost!!

vrijdag 14 sep 2018

Jan Tak :
Ik nooit de Havendagen bezocht Rinus? Nou ik kan je zeggen vanaf '78 jaren achter elkaar, toentertijd met een vlootshow van 180 schepen waaronder de Groene Draak en dat schip van de serie Onidin Line.
Op de Parkkade was het soort van kermis gemengd met demo's van havenwerkers, een waar spektakel.
Laatst geweest in 2011 er was niets nieuws meer en op de kade leek het een rommelmarkt, bovendien vond ik de presentatie van onze mariniers (die ik hoog heb zitten) niet passend met tokkie vaders en hun zoontjes van 10 in militair uniform (gadver)
Wat de bezoeker nu kon zien waren een windmolen en een hefschip van "van Oord" interessant maar niets met de haven vandoen. Voor mij is het stoppen met die flauwe kul, de haven van vandaag leent zich niet meer voor een presentatie.
Maar op de havendag klagen dat er een schip je het het zicht ontnam, kos.ter.lijk Rinus :))) Tijd voor een pilsje?

vrijdag 14 sep 2018

Rinus Vuik :
Dankjewel Jana....zal ik zeker doen!

vrijdag 14 sep 2018

Rinus Vuik :
Jan Tak@: Zeker nooit de Wereldhavendagen bezocht?Ik heel veel keren, en weet waar ik het over heb.Een cruiseschip als de Magellan trekt niet veel bezoekers en ook voor de mooiere en grotere cruiseschepen trekken geen duizenden bezoekers naar de Wilhelminakade.Het programma van de Wereldhavendagen speelt zich af op een afgebakend gedeelte op de Maas.Tijdens de edities die ik heb bezocht kon ik constateren dat de evenementen duidelijk richting deze kade werden gehouden. maar nu dus (bijna)alleen voor de bezoekers op de Willemskade zichtbaar waren.Ga me dus niet zeggen dat ik niet weet waar ik het over heb beste Jan.Veel,heel veel teleurgestelde bezoekers weten dat ik gelijk heb.Jij dus niet!!

donderdag 13 sep 2018

Jan Tak :
Groot nieuws, de "Wereldhavendagen in het water gevallen door een aangemeerd schip. Haha :-)

Ben ik nu gek, kan ik niet lezen of heeft de schrijver het niet begrepen?
Tijdens het festijn van de havendagen een cruiseschip aan de Wilhelminakade lijkt mij een extra attractie sterker het is de enige locatie in onze stad waar je nog echte schepen kan zien. Ik kan er van genieten maar schrijver beklaagt zich dat hij door de schepen de haven niet ziet :-)
Een nieuw spreekwoord is geboren, na de "bomen in het bos" nu het spreekwoord "door de schepen de haven niet zien" :-)
Nou wordt maar wakker want om vandaag de dag de haven te zien moet je niet meer in Rotterdam zijn, wellicht tijd om de haven op een andere manier te presenteren?.

donderdag 13 sep 2018

Jana Beranová :
Mooi, Rinus, hou je lens maar paraat...

woensdag 12 sep 2018

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Huis van Erasmus wil ster naar Erasmus vernoemd zien


Op 18 september heeft het bestuur van Huis van Erasmus bij het Nationaal Comité voor de naamgeving van de verre ster HAT-P6 en haar planeet HAT-P-6b de namen ervoor voorgesteld. Ons bestuur heeft allereerst het gevraagde thema waaronder deze naamgeving zou moeten passen, vastgesteld, zodat in een later stadium de namen voor nieuwe planeten in hetzelfde stramien kunnen passen. Ons thema luidt: kosmopolitisme.

Desiderius Erasmus geldt als de grootste Nederlander aller tijden. In het Europa van zijn tijd stond Erasmus ‘wereldwijd’ bekend en was “Heel de wereld is mijn vaderland” zijn lijfspreuk. Erasmus was een sterk pleiter van de vorming van wereldburgers die uitgaan van de vrije dialoog, het kritische denken, tolerantie, respect en verantwoordelijkheid. Universele idealen die het nog steeds waard zijn om uit en over te dragen. Erasmus’ kosmopolitisch denken stond bij hem hoog in het vaandel. Zijn kosmopolitisme is een begrip dat nog steeds waard is om wijdverbreid bekend en verspreid te worden. “Heel het heelal is mijn ruimte”.

Vandaar dat ons bestuur de volgende namen heeft voorgesteld:

Voor de ster HAT-P-6: Erasmus
Voor de planeet HAT-P-6b: Cosmopolitan (kosmopoliet)

Na 30 september 2019 gaat het Nationaal Comité alle inzendingen beoordelen en maakt een selectie. Die zal vervolgens aan de Internationale Astronomische Unie (IAU) worden overgedragen. Gaat ook de IAU met het voorstel akkoord, dan volgt in oktober ronde twee. Tijdens deze ronde mag het Nederlandse publiek gaan stemmen. In december zal de IAU bekend maken met welke namen HAT-P-6 en HAT-P-6b door het leven zullen gaan.

Namens Huis van Erasmus, www.huisvanerasmus.nl

Rein Heijne, bestuurslid

Foto HAT-P-6 – de grote ster in het midden: aladin.u-strasbg.f

  • Nieuw

  • Reacties