Opening 7e Poetry + Art Gallery Tour

7266-opening-7e-poetry-art-gallery-tour

Uitnodiging - Opening 7e Poetry + Art Gallery Tour: zondag 27 mei, 17:00 - 18:00 uur / Kunsthal Rotterdam

Met veel plezier nodigen Poetry International en Kunsthal Rotterdam je namens alle deelnemende galeries en kunstinstellingen uit voor de opening van de 7e Poetry + Art Gallery Tour, de kunstroute van het 49e Poetry International Festival, op zondag 27 mei van 17:00 - 18:00 uur in Kunsthal Rotterdam.

Van 30 mei - 2 juni neemt Poetry + Art je voor de zevende keer mee naar toonaangevende Rotterdamse galeries en kunstinstellingen voor verrassende exposities op het snijvlak van taal en beeldende kunst.


Stap op je (leen)fiets en ga mee op zoek naar talige installaties, schilderijen, illustraties, kunstenaarsboeken en taalexperimenten van gerenommeerde kunstenaars en aanstormend talent. Iedere festivaldag kun je kiezen uit een van de vier routes langs minimaal zes exposities. Een gids wijst de weg, festivaldichters en Spoken Word artiesten van 010 Says it all wachten je op met gedichten op maat.

Poetry + Art opent deze middag in Kunsthal Rotterdam met optredens van de festivaldichters Dolores Dorantes en Safiya Sinclair. Galeriehoudster Rianne Groen vraagt de makers van KAMP HORST, wiens werk tijdens Poetry + Art in de Kunsthal te zien is, het hemd van het lijf. Suzanne Wallinga van A Tale of A Tub en Yin Yin Wong van Publication Studio - te zien bij Showroom MAMA - vertellen over hun exposities. Mono-Poly brengt een bewerkte versie van het Wilhelmus.


Achttien dichters, veertien landen en elf talen brengt het 49e Poetry International Festival dit jaar samen. De festivaldichters zijn jonger dan ooit en mengen zich met hun gedichten in menig actuele discussie. Of het nou gaat over ecologie en duurzaamheid, racisme, diversiteit en gender, over politiek, waar her en der de waanzin regeert of over maatschappij-ontwrichtend geweld, ze laten het achterste van hun tong zien met strijdbare, uitdagende poëzie. Poëzie die midden in de realiteit staat maar onze blik op die realiteit ook beïnvloedt.

Het 49e Poetry International Festival telt vele poëzievoordrachten, speciale programma's, lezingen, interviews en vertaalprogramma’s. Op zondag 3 juni sluiten we het festival af met een intieme lezing in Trompenburg Tuinen en Arboretum. Een overzicht van dichters en programma’s vind je samen met al veel gedichten op poetryinternational.nl.

Poetry of a Nation / the Nation of Poetry

KAMP HORST in Kunsthal Rotterdam

Het Rotterdamse kunstenaarscollectief KAMP HORST staat bekend om zijn intense schilderwerken met stripachtige composities, waarin absurde humor en wringende combinaties van personen, dieren en objecten het eindresultaat dicteren. Voor de muurschildering in de Kunsthal sluit KAMP HORST aan op het festivalthema Poetry of a Nation / the Nation of Poetry. In een tijd waarin er nadruk ligt op wat een volk, een natie uniek en eigen maakt, koesteren velen het nationalisme als noodzakelijk voor het behoud van de identiteit. Anderen zien hier juist een keurslijf in en een sentiment dat de samenleving verdeelt. Binnen dit thema creëert KAMP HORST een wereld die raakvlakken heeft met de werkelijkheid, maar door middel van inside jokes en absurditeit resulteert in een compleet onverwacht en prikkelend beeld.

49e Poetry International Festival Rotterdam

29 mei - 3 juni / Theater Rotterdam

Afbeelding: KAMP HORST

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Kopstoot 1

Foto: Kajan Liu,


‘Ontdekking van de eeuw’

Tijdens mijn bezoek in aangenaam gezelschap afgelopen zondag aan museum Boijmans met een topdrukte hebben wij ‘de ontdekking van de eeuw’ gedaan. Als hele redactie van www.vandaagenmorgen.nl

Bij het doorlopen van de zeer succesvolle expositie ‘Puur Rubens’ troffen wij een olieverfdoek aan met de beeltenis van een jongeman.

Daarnaast stond als opschrift: ‘Rubens, 1632, jongen’. (Zie ook elders op deze pagina).

Wie hier echter heel intensief naar gaat kijken ziet in dit naamloze gezicht ineens zeer goede bekende. Maar van waar ook al weer?

Juist! Van het wereldwijde witte doek en televisie van de overbekende langdurige serie ‘In de ban van de Ring’. Opgenomen in deze 20e eeuw. Met maar een conclusie (check het zelf maar).

Dit is dus de afbeelding van ‘Mister Frodo.’ Van nota bene reeds eeuwen geleden. Hoe is het mogelijk?!

Het is aan deze Peter Paul Rubens (1577-1640), de schilderskoning van de Vlaamse Barok te danken dat hij als allereerste deze ‘Mister Frodo ‘ te voorschijn heeft getoverd. Niet uit de kast of uit het schilderij.

Maar zeker wel ‘Uit de ban van de Ring.’

Jim Postma


Kopstoot 2

DISCUSSIE WILDERS EN RUTTE

Zojuist gehoord op de Radio 2 bij het nieuws heden om 14.00 uur. Een discussie tussen twee kemphanen.

Over de vernielingen tijdens het Nieuwjaar aangericht
door raddraaïers riep Mark Rutte recentelijk:

‘Het liefst zou ik hen persoonlijk in elkaar slaan.’

Daarop antwoordde Wilders:

‘Waarmee Rutte?

Met je handtasje?!’

Jim Postma


  • Nieuw

  • Reacties