Nederlandse primeur: baby’s kiezen kunst uit voor hun ouders

7257-nederlandse-primeur-baby-s-kiezen-kunst-uit-voor-hun-ouders

Baby’s die een kunstwerk voor boven de bank uitkiezen. Het lijkt misschien onmogelijk, maar baby’s hebben wel degelijk een eigen smaak wat beeldende kunst betreft en kunnen dit ook uiten. Op zondagmiddag 17 juni organiseren Kunstfanaatjes en Kunstuitleen Rotterdam de Kinder-Kunstsalon waarin baby’s vanaf drie maanden oud zelf de kunst in huis mogen bepalen.

Voorkeur allerkleinsten
Daan van Golden, Iwan Smit, Iris van Dongen of zouden toch Robert Zandvliet of Erik van Lieshout favoriet zijn? Een enorm doek, een klein werk, abstract of figuratief, kleurrijk of juist heel ingetogen – welke kunstwerken zouden de allerkleinsten aanspreken?

Met een aanbod van ruim 11.000 kunstwerken die te huur en te koop zijn, is Kunstuitleen Rotterdam een van de meest uitgebreide uitleencollecties van het land. Voor iedere smaak en voor iedere ruimte is er iets te vinden.


Baby’s en kunst
Vanaf ongeveer drie maanden oud kunnen baby’s vormen en kleuren onderscheiden. Het bestuderen van interessante vormen, lijnen en kleuren bevordert de neurologische verbindingen in de hersenen en leidt tot een groot observatievermogen. Een stimulerende omgeving is belangrijk voor jonge kinderen, omdat 85% van de hersenen zich ontwikkelen in de eerste paar levensjaren.

Ondanks dat jonge kinderen zich nog niet kunnen uitspreken, betekent het niet dat zij geen esthetische voorkeuren hebben. Dat ‘vertellen’ ze ons met hun lichaamstaal. Baby’s fixeren zich bijvoorbeeld op een detail, glimlachen, proberen een werk aan te raken of draaien resoluut hun hoofd weg.

Wetenschappelijk onderzoek
Het feestelijke event op zondag 17 juni in Kunstuitleen Rotterdam is onder andere geïnspireerd op het onderzoek van dr. Kathy Danko-McGhee, voormalig hoofd Educatie van het Toledo Museum in de Verenigde Staten. Haar onderzoek, naar het effect van visuele ervaringen op de cognitieve ontwikkeling van jonge kinderen, waarvoor ze tal van prijzen en onderscheidingen ontving, is de basis voor educatieve programma’s overal ter wereld.

Eerder onderzoek uit 1963 gaf aan dat baby’s het liefst naar gezichten en contrastrijke zwart-wit tekeningen kijken; deze bevindingen worden nog steeds toegepast in hedendaagse babyproducten. Danko-McGhee was benieuwd wat de invloed was van iPads, televisie en de omgeving waarin een kind opgroeit. Ze onderzocht dit door baby’s overal ter wereld verschillende beelden voor te schotelen, van een kleurrijk abstract schilderij, een zwart-witte tekening tot een foto van de baby zelf en beelden van tekenfilmfiguren Dora the Explorer en SpongeBob SquarePants.

Kunstverzamelaars in de dop
Vorig jaar ontwikkelde Kunstfanaatjes de Baby Museum Tour, de allereerste in Nederland en België. In samenwerking met Kunstuitleen Rotterdam gaan ze dit keer een stapje verder en laten baby’s als heuse kunstexperts hun favoriete kunstwerk kiezen. En als ouders een nieuwe boost voor hun huis zoeken, kunnen ze het favoriete kunstwerk van hun baby, al vanaf 4 euro per maand lenen en direct meenemen. Tijdens de Kunstsalon krijgen ouders handvatten hoe ze met jonge kinderen naar kunst kunnen kijken.

“We praten over kleuren en vormen die we aanwijzen en beschrijven. Ouders zingen een liedje voor hun baby of lezen een klein gedichtje voor. Het is een gezamenlijk avontuur, waarin de interactie tussen ouder & kind centraal staat”, aldus Brigitte Timmermans, directeur van Kunstfanaatjes.

Stichting Kunstfanaatjes
Op 1 januari 2017 werd het online platform Kunstfanaatjes gelanceerd. Met als motto ‘kunst is leuk en je kunt er niet jong genoeg mee beginnen’ heeft de Stichting als doel families en professionals met jonge kinderen (0-5 jaar) te motiveren om een kunstmuseum te bezoeken. Naast het online platform ontwikkelen we educatieve activiteiten zoals Museum Tours voor baby’s en peuters, Museum Meet-Ups voor ouders en workshops op maat.

Hoe het er bij een Kunstfanaatjes Museum Tour voor de allerkleinsten aan toe gaat? Bekijk hier de Baby Museum Tour.

Rinus Vuik :
Ha,ha,ha....heb van het laatste geen last...die heb ik niet!Sterkte!!!!

vrijdag 25 mei 2018

Arie C. Torcque Zaanen :
Ach ja Rinus, met kinderen zijn de eerste 50 jaar het moeilijkste en dan komen de problemen met de kleinkinderen......

vrijdag 25 mei 2018

Rinus Vuik :
Arie@De kinderen kan ik niets kwalijk nemen, daar zijn het kinderen voor.Inderdaad niet te benijden daar ze moeten opgroeien in een steeds meer onpersoonlijker wordende wereld.Over ouders mag ik mijn twijfels hebben toch?Niet dat ik me als vader zijnde op de borst klop, zeker niet!Maar ach..in de ogen van kinderen doen ouders het nooit echt goed moeten we maar denken.Op volwassen leeftijd mogen ze een oordeel vellen, en die kan goed of slecht uitvallen.C'est la vie!!!

donderdag 24 mei 2018

Arie C. Torcque Zaanen :
Nou nou Rinus, jij hebt wel een hoge muts op van onze nakomelingen, ik denk dat het ze niet gegeven is om normaal te doen, kijk maar om je heen.....
Ik zou tegen deze "ouders" willen zeggen, laat je kind ook de kunst van IKEA eens bekijken, misschien zit daar wel iets moois tussen, en eehhh.... Vadertje Cats had misschien toch wel gelijk toen hij zei, " Elck een uil denkt dat z'n jong een arend is"

woensdag 23 mei 2018

Arie C. Torcque Zaanen :
Nou nou Rinus, jij hebt wel een hoge muts op van onze nakomelingen, ik denk dat het ze niet gegeven is om normaal te doen, kijk maar om je heen.....

woensdag 23 mei 2018

Jeroen Waardenburg :
Mensen van alles los dan krijg je dat soort gektes.

Ja ja wat zijn ze toch op zoek ,nu misbruiken ze al hun eigen kleine kinderen voor hun leegheid.

donderdag 17 mei 2018

Rinus Vuik :
Wat kunnen we trots zijn op deze primeur: Echt niet!Kijk dat deze wereld, en niet in positieve zin, aan het 'doordraaien'is, ondervinden we allemaal wel eens, en het opdringen van kunst aan baby's is een bevestiging ervan.

Komt een echtpaar met baby op bezoek bij vrienden, ook in het bezit van zo'n kunstkenner,kijkt naar de muur met hierop een schilderij en zegt: 'Jeetje, die kleine van jullie is nu al een Van Gogh kenner, mooi hoor.Die van ons heeft gisteren gekozen voor Klimt, de kleine rakker'!

Mensen kom op: Doe normaal!!!!!!!

donderdag 17 mei 2018

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Trouwringen bij caféruzie

(Door Jim Postma)

Tijdens mijn inmiddels duizenden cafébezoeken in deze stad maakte ik heel wat caféruzies mee. Koning Alcohol was en is daarin meestal de boosdoener. Zo was ik ooit getuige dat in ons bekend café ‘De Schouw’ aan de Witte de Withstraat een barbaarse ruzie ontstond over een gokautomaat. Een toen nog jonge collega van mij, Piet Koster van Het Vrije Volk, werd in het conflict door een brute dronkenman neergeslagen. Met een bloedend gezicht lag hij op de grond.

Pas later bleek dat die lafhartige klap (onze Piet kon zich amper of niet verdedigen) zijn grootste geluk ter wereld werd. Op de gokkast zelf won hij namelijk - zoals zo velen - amper wat of niets. Toen hij op dat moment uitgestrekt lag, ontfermde zich een onbekende schone jonge dame over hem. Zij hielp hem overeind en verzorgde zijn wonden. Het werd liefde op het eerste gezicht. Piet en Vera trouwden later met elkaar, kregen kinderen en het werd tot in de lengte van dagen één groot stralend huwelijk…

Na die gemene rot klap heeft Piet overigens nooit meer op een gokkast gespeeld. Zo wijs was hij wel. Liefde en geluk zijn namelijk nooit te winnen op zo’n duivelse, vaak verslavende, kast. Inmiddels is mijn goede collega van destijds, dus Piet Koster, al weer enkele jaren geleden overleden.

Kemphanen
Recent was ik weer getuige, nu in café Centraal aan de Zwartjanstraat, van zo’n onbenullige caféruzie. Toevallig zat ik met mijn barkruk tussen de twee kemphanen in. Het ging om een gepensioneerde zwaarlijvige slager en een gesjeesde filosoof met een grote grijze bromsnor. De aanleiding van de barruzie was de leesbril van de overigens homofiele slager. Vervolgens gingen zij elkaar uitmaken voor ‘rotte vis’, zoals je ziet in de strips van Astrix en Obelix.

In hun scheldkanonnade werd zelfs God meerdere malen vervloekt. Totdat barkeepster Yvonne de boel probeerde te sussen door te zeggen: ‘God bestaat helemaal niet!’

De beide kemphanen werd hierdoor even de mond gesnoerd. Toen zei Yvonne: ‘God zit in jezelf..’ De filosoof dacht even na en zei toen aarzelend: ‘O, Die zit dus in je hersenen.’

Waarop de slager opnieuw begon met: ‘Dan zit Die zeker niet in jou. Want jij hebt helemaal geen hersenen!’

Nu ontplofte de filosoof tegen de slager, met: ‘Weet je wat jij bent hè. Een vuile vieze ruige varkenspoot.’

Op dat moment stond ‘Ruud de glazenwasser’ op. Een krachtpatser met het figuur van Jerommeke uit Suske en Wiske.

Onderweg naar de café-uitgang sprak hij vredelievend met zijn bekende gulle lach:

‘Heren, heren toch! Ben zo weer terug. Ik ga even twee trouwringen voor jullie halen!’


  • Nieuw

  • Reacties