Nederlandse primeur: baby’s kiezen kunst uit voor hun ouders

7257-nederlandse-primeur-baby-s-kiezen-kunst-uit-voor-hun-ouders

Baby’s die een kunstwerk voor boven de bank uitkiezen. Het lijkt misschien onmogelijk, maar baby’s hebben wel degelijk een eigen smaak wat beeldende kunst betreft en kunnen dit ook uiten. Op zondagmiddag 17 juni organiseren Kunstfanaatjes en Kunstuitleen Rotterdam de Kinder-Kunstsalon waarin baby’s vanaf drie maanden oud zelf de kunst in huis mogen bepalen.

Voorkeur allerkleinsten
Daan van Golden, Iwan Smit, Iris van Dongen of zouden toch Robert Zandvliet of Erik van Lieshout favoriet zijn? Een enorm doek, een klein werk, abstract of figuratief, kleurrijk of juist heel ingetogen – welke kunstwerken zouden de allerkleinsten aanspreken?

Met een aanbod van ruim 11.000 kunstwerken die te huur en te koop zijn, is Kunstuitleen Rotterdam een van de meest uitgebreide uitleencollecties van het land. Voor iedere smaak en voor iedere ruimte is er iets te vinden.


Baby’s en kunst
Vanaf ongeveer drie maanden oud kunnen baby’s vormen en kleuren onderscheiden. Het bestuderen van interessante vormen, lijnen en kleuren bevordert de neurologische verbindingen in de hersenen en leidt tot een groot observatievermogen. Een stimulerende omgeving is belangrijk voor jonge kinderen, omdat 85% van de hersenen zich ontwikkelen in de eerste paar levensjaren.

Ondanks dat jonge kinderen zich nog niet kunnen uitspreken, betekent het niet dat zij geen esthetische voorkeuren hebben. Dat ‘vertellen’ ze ons met hun lichaamstaal. Baby’s fixeren zich bijvoorbeeld op een detail, glimlachen, proberen een werk aan te raken of draaien resoluut hun hoofd weg.

Wetenschappelijk onderzoek
Het feestelijke event op zondag 17 juni in Kunstuitleen Rotterdam is onder andere geïnspireerd op het onderzoek van dr. Kathy Danko-McGhee, voormalig hoofd Educatie van het Toledo Museum in de Verenigde Staten. Haar onderzoek, naar het effect van visuele ervaringen op de cognitieve ontwikkeling van jonge kinderen, waarvoor ze tal van prijzen en onderscheidingen ontving, is de basis voor educatieve programma’s overal ter wereld.

Eerder onderzoek uit 1963 gaf aan dat baby’s het liefst naar gezichten en contrastrijke zwart-wit tekeningen kijken; deze bevindingen worden nog steeds toegepast in hedendaagse babyproducten. Danko-McGhee was benieuwd wat de invloed was van iPads, televisie en de omgeving waarin een kind opgroeit. Ze onderzocht dit door baby’s overal ter wereld verschillende beelden voor te schotelen, van een kleurrijk abstract schilderij, een zwart-witte tekening tot een foto van de baby zelf en beelden van tekenfilmfiguren Dora the Explorer en SpongeBob SquarePants.

Kunstverzamelaars in de dop
Vorig jaar ontwikkelde Kunstfanaatjes de Baby Museum Tour, de allereerste in Nederland en België. In samenwerking met Kunstuitleen Rotterdam gaan ze dit keer een stapje verder en laten baby’s als heuse kunstexperts hun favoriete kunstwerk kiezen. En als ouders een nieuwe boost voor hun huis zoeken, kunnen ze het favoriete kunstwerk van hun baby, al vanaf 4 euro per maand lenen en direct meenemen. Tijdens de Kunstsalon krijgen ouders handvatten hoe ze met jonge kinderen naar kunst kunnen kijken.

“We praten over kleuren en vormen die we aanwijzen en beschrijven. Ouders zingen een liedje voor hun baby of lezen een klein gedichtje voor. Het is een gezamenlijk avontuur, waarin de interactie tussen ouder & kind centraal staat”, aldus Brigitte Timmermans, directeur van Kunstfanaatjes.

Stichting Kunstfanaatjes
Op 1 januari 2017 werd het online platform Kunstfanaatjes gelanceerd. Met als motto ‘kunst is leuk en je kunt er niet jong genoeg mee beginnen’ heeft de Stichting als doel families en professionals met jonge kinderen (0-5 jaar) te motiveren om een kunstmuseum te bezoeken. Naast het online platform ontwikkelen we educatieve activiteiten zoals Museum Tours voor baby’s en peuters, Museum Meet-Ups voor ouders en workshops op maat.

Hoe het er bij een Kunstfanaatjes Museum Tour voor de allerkleinsten aan toe gaat? Bekijk hier de Baby Museum Tour.

Jeroen Waardenburg :
Mensen van alles los dan krijg je dat soort gektes.

Ja ja wat zijn ze toch op zoek ,nu misbruiken ze al hun eigen kleine kinderen voor hun leegheid.

donderdag 17 mei 2018

Rinus Vuik :
Wat kunnen we trots zijn op deze primeur: Echt niet!Kijk dat deze wereld, en niet in positieve zin, aan het 'doordraaien'is, ondervinden we allemaal wel eens, en het opdringen van kunst aan baby's is een bevestiging ervan.

Komt een echtpaar met baby op bezoek bij vrienden, ook in het bezit van zo'n kunstkenner,kijkt naar de muur met hierop een schilderij en zegt: 'Jeetje, die kleine van jullie is nu al een Van Gogh kenner, mooi hoor.Die van ons heeft gisteren gekozen voor Klimt, de kleine rakker'!

Mensen kom op: Doe normaal!!!!!!!

donderdag 17 mei 2018

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Van een hele klas keerden vier leerlingen terug

(Door Hans Roodenburg)

De Stichting Loods24 en Joods Kindermonument kunnen nog wel even doorgaan met het plaatsen in Rotterdam van zogenoemde Stolpersteine. Dat gebeurt op verzoek. In de Tweede Wereldoorlog zijn er ruim 100.000 Joden in Nederland door de nazi’s vermoord. Vandaag en morgen worden er weer 35 Stolpersteinen geplaatst in Rotterdam.

Na Amsterdam en Den Haag was Rotterdam met circa 13.000 Joodse inwoners de derde stad met de meeste Joodse inwoners aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. Van hen zijn er bijna 10.500 Rotterdammers vermoord in de nazikampen. Het merendeel woonde in het oude gebombardeerde centrum.

Vanaf het uitbreken van de oorlog werd de Joodse gemeenschap geconfronteerd met allerlei maatregelen. Volgens de site van de Stichting Loods24 moet men denken aan Joodse kinderen die naar eigen scholen moesten, het dragen van de Davidsster en borden met opschriften als ‘Joden niet gewenscht’ of ‘Voor Joden verboden’, die de Joodse inwoners van de stad steeds verder uitsloten.

De in totaal 35 Stolpersteine worden in deze dagen geplaatst in het trottoir voor huizen waar ooit Joodse Rotterdammers hebben gewoond. Het was hun laatste officiële woonadres. Iedere plaatsing is bijzonder want het gaat over mensen die ergens in Rotterdam hebben geleefd.

Inmiddels liggen er in Rotterdam meer dan 300 Stolpersteine. De kosten ervan zijn bijeengebracht vaak door kleine donaties van bezoekers aan het Museum 40 – 45 NU aan de Coolhaven.

Op de site http://www.yadvashem.org/ zijn namen van Rotterdammers terug te vinden.

Bijschrift foto: Van deze klas keerden vier leerlingen terug........


  • Nieuw

  • Reacties