. love is all .

7006-love-is-all

Een buurtproject over de liefde liefde & mededogen als bindende kracht

Kan kunst de wereld beter maken?

Hoe kan kunst een bijdrage leveren aan een wereld waarin plek is voor iedereen. Ongeacht religie, geslacht, leeftijd enz.

Dat is de centrale vraag waarmee kunstenaarscollectief -de ontmoeting- een initiatief van Ron Blom en Willem van Hest, voor de gelegenheid uitgebreid met


beeldend kunstenaars Marita Beukers, Wouter Julien Haak, Hans van den Hooven en Ben Metz, samen met verschillende groepen uit de Proveniersbuurt aan het werk zijn gegaan.

Een film, exposities met schilderijen, tekeningen, een installatie en sculpturen, maar ook muzikale performances en poëzie; verhalen over liefde in al haar verschijningsvormen.

Tijdens het buurtproject -love is all- is samengewerkt met groepen die vaak niet direct vertegenwoordigd zijn in de kunstwereld: buurtbewoners, scholieren, senioren. Schildersclub Tableau Vivant en De Waerschut, zangkoor De Straatklinkers en Theaterwerkgroep Ouwe Rotten en groep 7 en 8 van basisschool De Provenier. Zij hebben allemaal hun gevoelens en gedachten laten gaan over verschillende vormen van liefde. Romantische liefde, naastenliefde, liefde voor een ding of een dier.

Valentijnsdag 14 februari is het begin van 3 weken kunst en cultuur in de Proveniersbuurt. Gratis workshops filosoferen en kunst maken, maar ook tentoonstellingen en optredens van lokale artiesten zorgen voor een golf van liefde in de Provenierswijk, gelegen direct achter het centraal station van Rotterdam.

Wil jij kunst en cultuur kijken of luisteren, of zelf meedoen, kom dan een van de weekenden naar een van de –love is all- activiteiten in de Proveniersbuurt en laat zien wat liefde voor jou betekent. Alle activiteiten zijn GRATIS toegankelijk.

Op woensdag 14 februari start het project om 13.30u met kinderworkshops in ‘t Kapelletje en vanaf 17u de feestelijke opening van de Tentoonstelling van Tableau Vivant en de film #allemaalrotterdammers van Ron Blom.

Op zaterdag 17 februari worden ook de overige tentoonstellingen in De Waerschut, in de poort bij ’t Kapelletje en bij huisgalerie Hans van den Hooven geopend met een theatraal, poëtisch en muzikaal programma

Werk van Willem van Hest (Foto: Marita Beukers)

Programma kort

Woensdag 14 feb. 2018 - ’t Kapelletje, Van der Sluysstraat 176
- Vanaf 12.45 u. souterrain ‘-het fundament- & theaterzaal: opening kinderexpositie groep 7 & 8 van basisschool –de Provenier
- Vanaf 17 u. Foyer & theaterzaal : film -allemaal Rotterdammers- welkomstwoord Dick Oskamp, ’t Kapelletje; opening vicevoorzitter Gebiedscommissie Noord Theo Coskun & acts van Theaterwerkplaats Ouwe Rotten
- 18.15 u. foyer: opening expositie Tableau Vivant

Zaterdag 17 februari - De Waerschut, Van Waerschutstraat 11
- Vanaf 13.30 u:
expositie schildersgroep De Waerschut, Tableau Vivant & groepsfoto’s van –de ontmoeting-; liefdesliedjes -de Straatklinkers- & opening gastheer Aren Barnat & film -allemaal Rotterdammers-

de poort bij ’t Kapelletje
- 14.30 u. optocht naar de poort van ’t Kapelletje, muziek van Ruud Bergamin & acts van Theaterwerkplaats Ouwe Rotten
- 15.00 u. onthulling poort en schilderingen Albert Kramer door Ed Koop ; -de Straatklinkers- met -Alle Menschen werden Brüder-.
- 15.30 u. bezoek expo’s ‘t Kapelletje. Daarna naar:

huisgalerie Hans van den Hooven, Proveniersplein 10 b
- 16 u. optreden jazz-trio B10 & opening door Willem van Hest van –de ontmoeting-;

Zondag 18 februari - De Waerschut & huisgalerie Hans van den Hooven
- 14-18 u. Openstelling exposities;
- 14 -17 u. Michalina Malolepsza geeft een lino-workshop – Leer de techniek en maak een uniek portret van je geliefde.

Zaterdag 24 februari - De Waerschut & huisgalerie Hans van den Hooven
- 14-18 u. Openstelling exposities

huisgalerie Hans van den Hooven
- 11 uur - workshop zentekenen door Wouter Julien van den Haak van –de ontmoeting op intekening via wjvdhaak@xs4all.nl

Zondag 25 februari- De Waerschut & huisgalerie Hans van den Hooven,
- 14-18 u. Openstelling exposities

Van Waerschutstraat 11
- 13-17 u. Filosofie workshop Bianca Lugten: Liefde, mededogen & verbinding
- 14 -18 u. Openstelling exposities

Zaterdag 3 maart - De Waerschut & huisgalerie Hans van den Hooven
- 14-18 u. Openstelling exposities

Zondag 4 maart- - De Waerschut & huisgalerie Hans van den Hooven
- 14-18 u. Openstelling exposities

huisgalerie Hans van den Hooven
- Finissage; verschillende poëtische & muzikale optredens
- 15 – 16 u. nagesprek voor geïnteresseerden met o.a. Bianca Lugten


Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Van een hele klas keerden vier leerlingen terug

(Door Hans Roodenburg)

De Stichting Loods24 en Joods Kindermonument kunnen nog wel even doorgaan met het plaatsen in Rotterdam van zogenoemde Stolpersteine. Dat gebeurt op verzoek. In de Tweede Wereldoorlog zijn er ruim 100.000 Joden in Nederland door de nazi’s vermoord. Vandaag en morgen worden er weer 35 Stolpersteinen geplaatst in Rotterdam.

Na Amsterdam en Den Haag was Rotterdam met circa 13.000 Joodse inwoners de derde stad met de meeste Joodse inwoners aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. Van hen zijn er bijna 10.500 Rotterdammers vermoord in de nazikampen. Het merendeel woonde in het oude gebombardeerde centrum.

Vanaf het uitbreken van de oorlog werd de Joodse gemeenschap geconfronteerd met allerlei maatregelen. Volgens de site van de Stichting Loods24 moet men denken aan Joodse kinderen die naar eigen scholen moesten, het dragen van de Davidsster en borden met opschriften als ‘Joden niet gewenscht’ of ‘Voor Joden verboden’, die de Joodse inwoners van de stad steeds verder uitsloten.

De in totaal 35 Stolpersteine worden in deze dagen geplaatst in het trottoir voor huizen waar ooit Joodse Rotterdammers hebben gewoond. Het was hun laatste officiële woonadres. Iedere plaatsing is bijzonder want het gaat over mensen die ergens in Rotterdam hebben geleefd.

Inmiddels liggen er in Rotterdam meer dan 300 Stolpersteine. De kosten ervan zijn bijeengebracht vaak door kleine donaties van bezoekers aan het Museum 40 – 45 NU aan de Coolhaven.

Op de site http://www.yadvashem.org/ zijn namen van Rotterdammers terug te vinden.

Bijschrift foto: Van deze klas keerden vier leerlingen terug........


  • Nieuw

  • Reacties